Graszoden onderhouden

Graszoden onderhoud is belangrijk om het gras groen en gezond gazon. Met de juiste voeding en onderhoud kan men langdurig van een mooie grasmat genieten.

 Waar moet u aan denken bij het onderhoud van uw graszoden?

– verticuteren

– maaien

– sproeien

– bemesting

– onkruidbestrijding en insectenbestrijding

Verticuteren

Zodra er geen kans meer op nachtvorst is kunt u uw grasmat verticuteren. U kunt dit het beste twee keer per jaar doen, in maart en vervolgens in september. Door het gras uit te kammen wordt de viltlaag verdund. De graszoden krijgen daardoor meer zuurstof en kunnen voedingstoffen beter opnemen. Verder krijgen schimmels minder de kans om zich te ontwikkelen. Ook zorgt verticuteren ervoor dat mossen minder de kans krijgen om te vestigen.

Maaiengardena

Zo gauw de temperaturen stijgen zal het gras ook gaan groeien (mits er voldoende stikstof aanwezig is). U kunt vanaf maart beginnen met maaien. We raden aan om de mat niet korter dan 3 cm te maaien. U kunt maaien met een cirkelmaaier of een kooimaaier. Kooimaaiers worden niet vaak gebruikt vanwege het vele onderhoud dat plaats moet vinden aan de maaier. Tegenwoordig wordt steeds meer een rrobotmaaierobotmaaier ingezet voor het maaien vanwege het gemak en tijdswinst dat behaald kan worden. Een robot maaier is een soort cirkelmaaier die zelfstandig maait. In het groeiseizoen (april, mei, juni) moet u zelfs tot twee keer per week maaien. Zodoende wordt de mat mooi aaneengesloten. Als u merkt dat uw gras onvoldoende groeit heeft het waarschijnlijk niet genoeg stikstof (bemesting).

Sproeien

Water is een van de eerst levensbehoeften van graszoden. Een pas gelegde graszode moet regelmatig besproeid worden, liefst twee keer per dag, ongeveer een half uur. Dit is uiteraard afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Een oude grasmat heeft in de regel diepe wortels en behoeft daarom minder besproeit te worden. Controleer regelmatig de vochtigheid van uw graszoden en sproei regelmatig.

Bemesting

In het groeiseizoen moet u regelmatig uw grasmat bemesten. Vanaf maart tot ongeveer oktober moet u dit doen om de 6-8 weken, afhankelijk van de meststof die u gebruikt. We adviseren Rollcote, een langzaam werkende meststof, dat o.a. stikstof, fosfor en kali bevat. U kunt 2 kg strooien op 100m2. We verkopen een emmer Rollcote van 5 kg voor €15,-. Deze kunt u met de graszoden bestellen. Let op dat u na oktober niet meer strooit. Sneeuwschimmel kan makkelijk ontstaan bij teveel stikstofhoudende grassen in de winter, met name als het gras afgedekt is door een laag sneeuw.
Verder is het van belang in oktober of november, kalk te strooien. Zodoende wordt een juiste zuurgraad gecreëerd waardoor de meststoffen beter aanslaan in het volgende seizoen.

Onkruid en insectenbestrijding

Er zijn verschillende middelen te koop bij tuincentra tegen onkruid en schadelijke insecten in uw gras.