Begin de lente goed en begin met deze tuinklusjes
Na de vorst en de sneeuw is het prille voorjaar gestart. Bij de meeste mensen zorgt dat voor kriebels. Kriebelt het bij jou al om aan de slag te gaan in de tuin? Door nu klusjes te doen in de tuin zorg je ervoor dat de tuin in de lente en zomer op zijn allerbest is. Maar wat kan je zoal doen in deze periode? Wij hebben een aantal werkzaamheden voor je op een rij gezet.
Onkruid verwijderen
Dit is een mooie periode om beginnend onkruid te verwijderen. In het voorjaar is het nog eenvoudig om het onkruid eruit te trekken. Bovendien is het een voordeel dat je het daarna gemakkelijk kan bijhouden. Hierdoor gaat het onkruid niet woekeren. Bij het uittrekken van het onkruid moet je erop letten dat je de wortels ook de grond uittrekt. Je kan onkruid met de hand verwijderen of met een schoffel. Wanneer je gaat schoffelen is het moeilijker voor het onkruid om opnieuw te gaan wortelen. Doe dit klusje wanneer het droog weer is, het onkruid droogt dan sneller uit en sterft af.
Mulchen en bemesten
Na het onkruid wieden kan je ervoor kiezen om de grond af te dekken met een mulchlaag. Want zodra de beplanting in je tuin gaat groeien heeft het immers een voedzame bodem nodig. Je kan de bodem bemesten met biologische mestkorrels. Door bemesting te gebruiken krijg je schimmels en bacteriën in je grond en deze zorgen ervoor dat mulch (organisch materiaal) verandert wordt in humus. Dit is goede voeding voor je planten. Je moet er dan uiteraard wel voor zorgen dat er organisch materiaal in je tuin aanwezig is. Vandaar het mulchen. Mulchen doe je door de bodem van je tuin te bedekken met gemaaid gras en bladeren.
Het gazon
Niets is fijner dan met je blote voeten over je gazon heen lopen. Zorg er dus voor dat je grasmat er in het voorjaar piekfijn bij ligt. Begin met het verticuteren. Door dit te doen verwijder je een laag van mos en plantaardig afval met als resultaat dat er water en lucht in de bodem komt en daar zijn de graswortels blij mee, want die kunnen optimaal groeien. Verticuteren kan je doen met een verticuteerhark. Ook is het een mogelijkheid om bij een specialist een verticuteermachine te huren.
De grond kan je vanaf het voorjaar een keer in de maand bemesten. Doe dit met een organische meststof. Deze zorgt ervoor dat de groei van mos wordt belemmerd en dat je gazon genoeg licht krijgt. Na het bemesten kan je compost op je gazon aanbrengen. Doe dit met een dun laagje.
Heb je last van graskanten die helemaal uitgelopen zijn? Steek deze dan terug. Zo ziet je gazon er een stuk beter uit. Heb je last van een aantal kale plekken in je gazon? Koop dan een aantal graszoden. Een prima oplossing om je gazon direct te verbeteren. Graszoden leggen kan altijd als het niet vriest. Heb je ieder jaar weer een soort van looppad in je gazon? Misschien is het een idee om op die plekken stapstenen aan te brengen. Dan zit je niet elk jaar weer met hetzelfde probleem.
Vaste planten in de border
De maand maart is een ideaal moment om vaste planten in je border te zetten. Let erop dat je geen planten plaatst die niet goed tegen de vorst kunnen. Vraag dit na bij diegene van wie je de planten koopt. Denk na over de periodes wanneer de planten bloeien, een variatie in de tuin is het mooist, want op die manier geniet je iedere maand van andere bloemen. Druk de planten goed aan vergeet niet om ze water te geven. Zo heb je de beste kans dat ze snel inwortelen en aanslaan.
Snoeien
Heb je klimrozen in je tuin te staan? Dan is het tijd om deze te snoeien. Dit doe je door de zijtakken terug te snoeien. De hoofdtakken hoef je niet terug te snoeien. Naast klimrozen kan je knotwilgen tot half maart terugsnoeien. Heb je te maken met dorre stukken van je vaste beplanting? Knip deze dan af met een heggenschaar. Je kan deze stukjes op grond laten liggen zodat het verandert in organisch materiaal. Ook de klimop kan nu gesnoeid worden. De takken die loshangen kan je verwijderen. Vergeet niet om de stengels die vastzitten op de dakgoot of op een raam weg te halen.
In maart kan je nog niet alles in je tuin snoeien. Weet je iets niet zeker zoek dan eerst informatie op over wat wel en niet gesnoeid kan worden. Zo geldt bijvoorbeeld voor buxusstruiken de regel dat je niet mag snoeien in de maanden waar een ‘r’ in zit. Nog even geduld dus.
Vijver schoonmaken
Rond maart/april komt de vijver tot leven. Het hangt af van de temperaturen. Heb je nog geen vijver? Dan kan je in maart nog een nieuwe vijver aanleggen. Heb je er al eentje dan kan je in deze maand de vijver voorbereiden op het nieuwe seizoen. Ruim de plantendelen die afgestorven zijn op, plant nieuwe planten of verplant ze. Mocht het nodig zijn maak dan de vijverbodem schoon. Maak je filterinstallatie schoon en plaats de pomp in het water. Wacht tot half mei met het aanbrengen van planten die gevoelig zijn voor de vorst zoals bijvoorbeeld lotus of waterhyacinten.