Gras

Gras, wie is er niet dol op? Vooral voor de kinderen de perfecte manier om lekker in de tuin te kunnen spelen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze zich bezeren wanneer ze vallen. Daarnaast zorgt gras ook direct voor een natuurlijke uitstraling, waardoor de tuin direct een stuk gezelliger wordt. Omdat we bij Bodenstaff als geen ander weten hoe belangrijk het is om te kiezen voor de juiste kwaliteit gras, werken wij alleen met het beste graszaad, zodat we zeker weten dat uw gazon er prachtig uit komt te zien. Dus of u nu kiest voor het zelf zaaien van gras of voor onze hoogwaardige kwaliteit graszoden, bij Bodenstaff bent u verzekerd van de juiste kwaliteit tegen de beste prijs.

Gras kopen

Wil u hoogwaardig gras kopen voor uw tuin? Bij Bodenstaff Graszoden bent u aan het juiste adres! Wij zijn dé specialist op het gebied van gras en bieden u de beste kwaliteit voor een prachtig groen gazon. Daarbij maakt het niet uit of u nu zoekt naar graszaad om zelf in te zaaien of naar graszoden waarmee u direct aan de slag kunt, wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gelijkmatige groei en minder onderhoud.

Het is mogelijk om uw gazon zelf in te zaaien met graszaad. Dit is natuurlijk wel een stukje goedkoper, maar kost ook aanzienlijk meer tijd. Alleen het inzaaien is het werk niet, maar het proces daarna uiteraard wel. Zo duurt het een stuk langer voordat je gazon mooi groen is en vergt het de nodige tijd en moeite om het uiteindelijk te laten groeien tot een mooi groen geheel.

Het alternatief zijn graszoden. Dus wilt u gras kopen en het liefst direct kunnen genieten van uw tuin, dan is dit het alternatief wat we u bij Bodenstaff kunnen bieden. Dit kan echter een tijdrovende klus zijn waarbij het resultaat niet altijd optimaal is. Het duurt immers lang voordat het gras volledig gegroeid is en er ontstaan vaak ongelijkheden in de groei. Daarnaast vergt het onderhoud van ingezaaid gras meer tijd en moeite.

Door te kiezen voor onze graszoden bespaart u zichzelf niet alleen tijd, maar geniet u ook sneller van een mooi en egaal gazon.

Grasmaaien

Grasmaaien is een belangrijk onderdeel als het gaat om het onderhouden van je gazon. Naast dat grasmaaien zorgt voor een mooie uitstraling van de tuin, heeft het nog veel meer voordelen. Regelmatig grasmaaien bevordert namelijk de gezondheid en groei van het gras. Door te maaien houdt u het gazon gelijkmatig en kort, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Daarnaast stimuleert maaien de vorming van zijdelingse scheuten waardoor uw gras dichter wordt en een vollere uitstraling krijgt. Het is dus van belangrijk om regelmatig het gras te maaien, zodat u uw gazon frisgroen, gezond én vrij van ongewenste plantengroei houdt.

Tuinklusjes

Handig tips voor het maaien van het gras

Om uw gazon in topconditie te houden, hebben we een aantal handige tips voor u, voor wanneer u gaat grasmaaien. Voor de meeste grassoorten geldt dat een maaihoogte van ongeveer 3 tot 5 centimeter optimaal is. Bij warm weer kunt u het gras iets langer laten, terwijl u bij koud weer juist wat korter kunt maaien. Daarnaast is het van belang om regelmatig uw maaimessen te onderhouden en botte messen tijdig te vervangen.

Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat uw gazon een stuk minder vlak oogt. Ook hoe vaak u uw gazon maait is belangrijk. In de periode van april tot oktober, wat we ook wel het ‘groeiseizoen’ noemen, is het aan te raden om het gras om de week of zelfs om de twee weken te maaien. Zo zorgt u ervoor dat uw gazon er gedurende het hele jaar mooi uit blijft zien.

Grasveld

Bent u op zoek naar een manier om uw tuin een stuk natuurlijk te laten ogen en het allemaal net even wat gezelliger te maken? Dan is het creëren van een grasveld in uw tuin de perfecte manier om dit te kunnen doen. Wist u namelijk dat een mooi groen grasveld het verschil kan maken in de uitstraling van uw tuin? Daarbij bent u vrij in de keuze voor een straks gemaaid grasveld of dat u kiest voor een toch wat meer weelderig gazon, waarbij u het geen probleem vindt dat het niet allemaal even hoog is.

Zo heeft u bij Bodenstaff de keuze om zelf een grasveld in te zaaien met graszaad, maar kunt u ook kiezen voor kwalitatief hoogwaardige zoden, zodat u direct de beschikking heeft over een mooi grasveld in uw tuin.

Welke gras soorten zijn er?

Gras is er in allerlei verschillende soorten. Zo kunt u bij ons terecht voor graszoden van hoge kwaliteit, maar ook voor graszaad voor het geval u liever zelf gras wilt zaaien. Als we kijken naar de verschillende soorten gras, dan kunnen we deze onderverdelen in drie verschillende categorieën; speelgazon, siergazon en sportgazon. De uiteindelijke keuze die u maakt, is uiteraard afhankelijk van het doel van uw gazon. Stel dat u kiest voor een prachtig gazon waar de kinderen op kunnen spelen, dan is de keuze voor een speelgazon voor de hand liggen, terwijl u, in het geval van een grasveld in de voortuin, waarschijnlijk verstandig doet aan een siergazon. Om u een idee te geven wat de verschillen zijn, lichten we deze verschillende gras soorten graag nog even apart van elkaar aan u toe.

Gezond gazon

Speelgazon

Het speelgazon is ideaal voor gezinnen met kinderen die graag buiten spelen. Dit type gras heeft sterke vezels die goed bestand zijn tegen intensief gebruik en snel herstellen na beschadiging. Daarnaast blijft dit type gazon er strak en groen uitzien, zelfs na veelvuldig gebruik. U kunt zich dus wel voorstellen dat dit vooral in veel achtertuinen enorm populair is. Overigens geldt dit niet alleen voor gezinnen met kinderen, maar ook in het geval u zelf veel over het gras wandelt of u honden heeft die het heerlijk vinden om in het gras te ravotten.

Siergazon

Als u op zoek bent naar gras dat er prachtig uitziet en perfect past bij uw tuinontwerp, dan is een siergazon de beste keuze. Deze grassoort heeft een fijne textuur en een mooie donkergroene kleur. Het is ideaal voor tuinen waar met name de uitstraling belangrijk is en waar het gras minder intensief wordt gebruikt. Dus stel dat u een prachtige tuin heeft en u wilt ter opvulling een stuk gras laten aanleggen, dan is een siergazon hiervoor bij uitstek geschikt.

Sportgazon

Naast een speelgazon, gaan we met een sportgazon net even een stapje verder als het gaat om hoe intensief het gras wordt gebruikt. Logischerwijs kiezen sportclubs voor dit type gras, maar zien we ook dat vooral bij gezinnen waarvan de kinderen regelmatig buiten te vinden zijn, wordt gekozen voor een sportgazon. Naast dat dit type gras tegen een stootje kan, heeft het ook allerlei andere praktische eigenschappen, zoals een stukje veerkracht, stabiliteit en ook duurzaamheid. Door te kiezen voor type gras, bent u verzekerd dat uw gazon er tot in lengte van jaren mooi uit blijft zien, mits u deze natuurlijk ook goed onderhoudt.

Hoe kies je het juiste gras?

Bij Bodenstaff snappen we heel goed dat het maken van een uiteindelijke keuze voor het juiste gras best een lastige kan zijn. Daarom zijn wij er om je hierbij te helpen. Samen met u kijken we niet alleen naar het type gras dat het beste bij uw situatie past, maar kijken we ook of de keuze voor graszoden of het zelf zaaien van gras het beste is. Op basis van ons advies is het aan u om uiteindelijk de keuze te maken. Daarbij is het goed om te weten dat wij volledig kunnen ontzorgen. Dat houdt in dat we niet alleen uw gras kunnen komen leggen, maar we ook kunnen zorgen voor het verdere onderhoud van uw gazon. Zo hoeft u zelf nergens naar om te kijken en weet u zeker dat het gazon er altijd netjes en verzorgd bij ligt.

Wanneer moet je gras zaaien?

Het beste moment om gras te zaaien, is tussen februari en oktober. Daarbij is het belangrijk dat de bodemtemperatuur wel minimaal 10 graden is. Wanneer u ervoor kiest om je gazon in het najaar te gaan zaaien, dan heb je vaak het voordeel dat de bodem door de zomermaanden nog warm is. Kies je ervoor om in het voorjaar te zaaien, dan heeft u de kans dat de wortels zich minder goed ontwikkelen. Dit komt doordat de kiem vooral energie steekt in het maken van blad, aangezien het logischerwijs graag wil bloeien. Natuurlijk is het mogelijk om het wortelstelsel extra te bevorderen, bijvoorbeeld door het toedienen van fosfor.

Wanneer kun je gras verticuteren?

Het beste moment om het gras te verticuteren, is op het moment dat het in de groeiperiode is en dat is vooral in het voorjaar, in de periode van maart tot mei of in het najaar tussen augustus en oktober. Daarbij is het belangrijk om er rekening mee te houden dat uw gras niet groeit wanneer de temperatuur van de bodem lager is dan 10 graden Celsius. Onthoud dus goed dat de temperatuur van de bodem en van de buitenlucht niet hetzelfde zijn.

Het kan dus heel goed zijn dat het buiten inmiddels boven de 10 graden is, terwijl de bodem net op 8 graden zit. U doet er dus verstandig aan om dit voor de zekerheid altijd te meten. Om het niet alleen voor jezelf, maar ook het gras aangenamer te maken, is het verstandig het verticuteren van het gras te doen op een dag dat het niet te warm is.

Wanneer moet je gras maaien?

Gras maai je doorgaans van maart tot en met oktober. Toch kan het zijn dat u, doordat we in Nederland ook regelmatig te maken hebben met wat minder strenge winters, ook tijdens deze periode het gras moet maaien. In het voorjaar moet u het gras iedere week maaien. Tijdens de zomermaanden is dit iedere twee en dit mag richting het einde van de zomer (eind augustus) naar iedere week. Daarbij is het wel belangrijk om te kijken naar het type gras dat u heeft.

Zo moet een siergazon vaker worden gemaaid, dan wanneer u een speelgazon heeft. Tijdens de winterperiode hoeft u het gras niet te maaien, aangezien het gras bij een temperatuur lager dan 10 graden niet groeit. Let daarbij ook goed op dat u het gras op het juiste moment maait, zo is het niet verstandig om het gras op het heetst van de dag te maaien, terwijl de zon er vol op staat. Anderzijds geldt dit ook wanneer het regent.

Wanneer moet je gras bemesten?

Het beste is om uw gras in het voorjaar, de zomer en het najaar 2 keer te bemesten. Dat houdt dus in 6 keer per jaar. In het voorjaar begint het gras weer te groeien na de winterperiode. Dit is dan ook het ideale moment om te starten met bemesten. Door in het vroege voorjaar te bemesten, geeft u het gras extra voedingsstoffen om gezond en sterk te groeien. Daarnaast bevordert bemesting in het voorjaar de ontwikkeling van een dicht en groen gazon.

Tijdens de zomermaanden heeft gras te maken met verschillende uitdagingen, zoals hitte en ook droogte. Het is daarom belangrijk om het gras regelmatig te blijven bemesten. Dit helpt niet alleen bij het behoud van een gezonde groei, maar biedt ook bescherming tegen de extreme weersomstandigheden waar we ook in Nederland steeds vaker mee te maken krijgen.

In het najaar is het tijd om het gras voor te bereiden op de wintermaanden die eraan komen. Door het gras in deze periode te bemesten, zorgt u ervoor dat het de benodigde voedingsstoffen heeft om de koude maanden door te komen. Daarnaast zal dit ook bijdragen aan een snelle groei en herstel in het volgende voorjaar.

Hoe moet je gras zaaien?

Het zaaien van gras lijkt vrij eenvoudig, maar moet wel op de juiste manier gebeuren. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je grasmat uiteindelijk niet mooi vol wordt of zelfs helemaal niet groeit op bepaalde plekken. Om ervoor te zorgen dat u het gras op de juiste manier weet te zaaien, leggen we het stap voor stap uit:

  • Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en de grond los te maken met een hark
  • Kies de juiste grassoort (sier-, speel- of sportgazon)
  • Verdeel het graszaad gelijkmatig over het oppervlak en werk het met een hark in de grond en geef het geheel daarna voldoende water
  • Bemest het gazon na het zaaien met speciale bemesting om groei te bevorderen
  • Geef het gazon voldoende water en verwijder regelmatig onkruid
  • Blijf uw gazon verzorgen, door het te beluchten, bemesten en inzaaien waar nodig

Wanneer moet je kalk op het gras strooien?

De beste periode om kalk op het gras te strooien, is tussen half oktober en half februari. Dit is de periode waarin het gras weinig tot niet groeit en wat doorgaans door de regen of sneeuw de natste maanden van het jaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de kalk makkelijk oplost en de bodem in kan om te zorgen voor extra voeding. Vaak is het voldoende om uw gazon één keer per jaar te voorzien van kalk.

Hoe lang mag je gras sproeien?

Hoe lang je gras mag sproeien, is afhankelijk van de periode van het jaar waarin je wilt sproeien. Doordat het gras in de wintermaanden minder snel groeit en er vaak genoeg regen valt, hoef je in deze periode niet te sproeien. Anders is dit tijdens het voorjaar en de zomer, wanneer de temperatuur hoger is en het dus ook veel droger. Belangrijk is dan om goed te kijken of het gras ook daadwerkelijk water nodig heeft, ja of nee. Daarbij is het goed te onthouden, dat hoe warmer het is, des te langer je moet sproeien.

Om u het wat makkelijker te maken, hanteren we de volgende richtlijnen bij Bodenstaff:

  • 14 tot 20 graden – 3 keer per 30 tot 90 minuten
  • 21 tot 25 graden – 3 keer per week 60 tot 120 minuten
  • Warmer dan 25 graden – 5 keer per week 120 tot 150 minuten

Daarbij is het belangrijk dat een ‘nieuw’ gazon in het begin wat meer aandacht nodig heeft, dan gras wat er al een langere periode ligt. Nieuw gras moet de eerste twee weken dagelijks meerdere keren worden gesproeid. Belangrijk daarbij te vermelden, is dat u bij pas ingezaaid gras niet te veel water geeft, aangezien dit ervoor kan zorgen dat u zo de graszaden wegspoelt.

Wanneer moet je gras gaan sproeien?

Gras sproeien doe je ‘s ochtends of ‘s avonds, maar als het nodig is mag het ook midden op de dag. Tijdens deze momenten van de dag is de zon namelijk het minst fel, waardoor het water niet zo snel kan verdampen en dus in de bodem terechtkomt. Daarbij waait het vaak ook een stuk minder, waardoor het sproeien van het gras een stuk effectiever is, aangezien het water ook daadwerkelijk op de plekken komt waar het terecht moet komen. Waait het hard, dan kan het zijn dat bepaalde stukken geen water krijgen, waardoor u de kans heeft op plaatselijke uitdroging van de grond, met verkleuring tot gevolg.

Tot wanneer kun je grasmaaien?

Het maaien van gras is belangrijk om het gras mooi te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat je gazon in goede conditie blijft. Gras maaien kan tot aan een bodemtemperatuur van 8 tot 10 graden. Zo kan het dus heel goed zijn dat u ook in november en zelfs december achter uw grasmaaier staat om het gazon bij te houden. Daarbij willen we u wel de tip meegeven om dit te doen op een dag dat het niet regent en het liefst al een dag of twee droog is. Droog gras is namelijk een stuk makkelijker te maaien dan wanneer het gazon nat of vochtig is, weten we uit ervaring. Houd er daarnaast ook rekening mee dat u het gras niet te kort maait en dus minimaal 5 centimeter lang houdt.

Hoe snel groeit gras?

Gras groeit gemiddeld met zo’n 2,5 centimeter per week. Dit is uiteraard afhankelijk van de tijd van het jaar en ook het type gras. Zo zal gras in de wintermaanden niet tot nauwelijks groeien, terwijl dit in de zomermaanden tot wel 6 millimeter per dag kan zijn. Logisch dus ook dat u het gras in deze tijd van het jaar een stuk vaker moet maaien om het netjes bij te houden, dan wanneer de temperatuur van de bodem onder de 10 graden komt.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer