Wanneer graszoden leggen

Je kunt nog zo’n mooie tuin hebben, als je gazon er niet mooi bij ligt valt dat toch als eerste op. Of je nou een oud gazon wilt vervangen of op een nieuwe plek graszoden wilt leggen; het is belangrijk dat je dit op het juiste moment doet. Maar wanneer is graszoden leggen nou een goed idee? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wat is het beste moment om graszoden te leggen?

Als jij je afvraagt wanneer je graszoden kunt leggen is het goed om het weerbericht er eens bij te pakken. Of het slim is om aan graszoden leggen te beginnen hangt namelijk af van wat het weer gaat doen. Gelukkig kun je in bijna alle weersomstandigheden aan de slag. Maar het ene weertype leent zich er wel beter voor dan het andere. Er is eigenlijk maar een moment waarop graszoden leggen echt afgeraden wordt. Dat is wanneer het vriest of sneeuw, er vorst of sneeuw op komst is of het echt met bakken uit de lucht komt. Ook tijdens een hevige hittegolf is het verstandig om het graszoden leggen eventjes uit te stellen.

Graszoden in de winter

Als het vriest of sneeuwt kunnen de wortels van de graszoden niet goed wortelen omdat de grond hard bevroren is. In dat geval zullen de grassprietjes af sterven, en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Tegenwoordig kennen we in Nederland vrij milde winters en zou je prima graszoden kunnen leggen. Als je er maar wel rekening mee houdt dat het dan de eerste drie dagen na het graszoden leggen niet gaat vriezen is er niets aan de hand.

Nederland staat bekend om zijn vele regenachtige grijze dagen. Vooral in de herfst valt er veel nattigheid. Toch kun je dan prima graszoden aanleggen omdat de temperatuur nog heel geschikt is. Een beetje regen kan dus helemaal geen kwaad. Maar als het echt lange tijd achter elkaar plenst wordt graszoden leggen wel een uitdaging. Voor je graszoden gaat leggen wil je de ondergrond namelijk goed voorbehandelen door deze te egaliseren. Wanneer de bodem volkomen verzadigd is door regenwater lukt dit niet goed meer, waardoor je de kans loopt dat je bulten en kuilen in je nieuwe gazon krijgt.

Graszoden leggen tijdens een hittegolf is ook lastig. Sowieso wil je tijdens het leggen van graszoden de volle felle zon zoveel mogelijk vermijden. Leg je graszoden in de zomer dan kun je dat ook het beste doen als de zon weg is. In de zomer zul je de graszoden sowieso moeten beschermen tegen de droogte en de zon door een goed sproeischema op te zetten. Maar tijdens een hittegolf heb je kans dat het gazon toch uitdroogt en beschadigt.

Het beste moment om graszoden te leggen is dan ook wanneer het niet te koud, niet te nat en niet te warm is.

Tot wanneer graszoden leggen

We hebben dus al gelezen wat de beste omstandigheden zijn om graszoden te leggen. Maar tot wanneer kan je graszoden leggen? Dat is dus afhankelijk van het weer. Als het een milde winter, een vrij droge herfst en een natte zomer is dan kun je eigenlijk het hele jaar door wel graszoden leggen. Maar als je zeker wilt weten dat je goede omstandigheden hebt kun je het natuurlijk wel in plannen. Wij zouden dan zeggen dat je tussen december en februari beter geen graszoden kunt leggen in verband met kans op (nacht)vorst. De beste periode om graszoden te leggen is iets later in het voorjaar. Als de nachtvorst weg is, maar de temperaturen nog niet zo hoog en de zon nog niet zo scherp. Gebruik verder je gezonde verstand, of overleg met ons of het mogelijk is om graszoden te laten leggen.

Graszoden op lopen

Graszoden leggen wanneer op lopen?

Als dat mooie nieuwe gazon er ligt is de verleiding misschien groot om er gelijk op te lopen en spelen. Toch is dat geen goed idee. Het gras zelf kan wel een stootje hebben, maar omdat de ondergrond nog niet zo stevig is loop je het risico dat deze in gaat zakken als je te snel op het gras gaat lopen. Dan krijg je gaten of kuilen in je gazon. Door de graszoden even de tijd te geven om goed te wortelen wordt de ondergrond ook steeds steviger. Het liefst laat je de nieuwe graszoden lekker een week of twee met rust. Moet je er echt per se overheen lopen, doe dat dan rustig aan en met platte schoenen. Na twee weken kun je doorgaans weer gewoon over het gras en kan er ook weer lekker gespeeld en gerend worden door kinderen. Een goede test is om eerst even voorzichtig te kijken of de ondergrond niet zakt bij betreden.

Het perfecte gazon

Graszoden leggen wanneer maaien?

Je verheugt je er misschien al op om dat mooie nieuwe gazonnetje te maaien. Maar wanneer mag je nieuwe graszoden maaien? Je kunt nieuwe graszoden maaien als ze 8 tot 10 centimeter zijn. Hou er wel rekening mee dat je de graszoden zo min mogelijk mag belopen als ze net aangelegd zijn. Probeer het maaien dan ook uit te stellen tot minstens een week, maar het liefst twee weken. Maai het gazon dan met een kleine grasmaaier zodat er zo min mogelijk belasting is.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer