Graszoden zelf leggen

Graszoden zelf leggen

Indien u liever zelf de graszoden legt zijn er een aantal punten waar u aan moet denken. De graszoden worden meestal geleverd als rollen. Het beste is niet te lang te wachten met het leggen van de zoden. Indien te lang gewacht wordt kunnen de zoden gaan broeien en geel worden. De snelheid dat dit gebeurd is afhankelijk van hoe warm het is. Bewaar de opgerolde zoden niet in de zon. Als het niet lukt de zoden gelijk te leggen, rol ze dan uit en besproei ze met water.

De voorbereiding

  • De grond 30 tot 50 cm omspitten zodat storende lagen verwijderd worden. Indien er oude zoden aanwezig zijn, moeten deze eerst verwijderd worden.
  • Grondverbetering kunt u uitvoeren door bemest tuinaarde of compost in de bovenste 10 cm door te werken. Eventueel kunt u daarbij ook kalk gebruiken.
  • De toplaag egaliseren en aandrukken door te harken en te walsen.
  • De toplaag goed nat maken en de bovenlaag licht losharken.

Het leggen van graszoden

  • De graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar aanleggen
  • Na het leggen de zoden met een rol licht aanrollen.
  • De graszoden bij droogte ruim water geven. Dit kunt u het beste s’ avonds of  s’ morgens doen. Vooral niet in de volle zon.

De hoeveelheid water is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij warm weer verdient de voorkeur twee keer daags ongeveer 30 minuten te sproeien. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen over het de manier van verzorgen van uw graszoden.

De verzorging

Na ongeveer een week (afhankelijk van de groei) kunt u beginnen met maaien. Dit moet niet te kort (4 tot 5 cm). Daarna kunt u geleidelijk teruggaan tot een maaihoogte van ± 3 cm. Daarna moet regelmatig gemaaid worden, afhankelijk van het seizoen. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat. Daardoor is er minder kans op onkruid en mos. Verder is het aan te bevelen één maal per jaar de grasmat te verticuteren. Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Dit kan het beste plaatsvinden in het voorjaar.

De bemesting

Bemest uw gazon regelmatig, om de 6 tot 8 weken met NPK meststoffen. Er moet wel voldoende stikstof aanwezig zijn in de meststoffen om groei te stimuleren. Als uw gazon lichtgroen is en weinig gemaaid hoeft te worden, is er waarschijnlijk stikstoftekort en moet er bemest worden. Pas, tijdens de bemesting, op voor verbranding. Alleen bemesten wanneer het gazon droog is en er regen wordt verwacht of na het bemesten de sproeier aanzetten.

Is graszoden zelf leggen niets voor u? U kunt dan vrijblijvend een offerte bij ons opvragen voor het laten leggen van de zoden.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer