Nieuws

Deze tuinklusjes kun je in februari afvinken

9 februari 2022 | door Bodenstaff Graszoden

In februari lijkt de winter al zo lang te duren dat je de krokussen en sneeuwklokjes wel haast uit de grond wilt staren. Maar voor je het weet is het al zover en breekt het voorjaar weer aan. Toch betekent dit niet dat er in februari niets te doen is in de tuin. Want er is altijd wel reden om de mouwen uit de handen te steken, om er voor te zorgen dat de tuin er piekfijn bij ligt in het voorjaar en klaar is om tot bloei te komen. Maar wat moet er allemaal gebeuren in deze maand?

Help het gazon een handje

Als het gazon de winter niet zo mooi is doorgekomen dan kun je in februari al beginnen om het gazon weer een beetje een boost te geven. Zijn er plekken die echt onherstelbaar zijn dan kun je zelfs in februari al graszoden leggen, als het niet vriest tenminste. Dan kun je ze ook vast inzaaien. Als het in februari al lekker zonnig is kan het ook een goed idee zijn om mosvorming te bestrijden door kalk te strooien. Wil je zeker weten dat je gazon kalk kan gebruiken dan is het slim om eerst even een testje te doen om de pH-waarde van het gazon te bepalen. Als het te zuur is dan is een beetje kalk aan te bevelen. Om ervoor te zorgen dat je gazon er direct strak en puik bijligt kun je ook de kantjes al afsteken als de temperatuur niet onder de nul uitkomt.

Weg met dat onkruid

Als je in februari alvast een voorproefje van het voorjaar krijgt met zonnige dagen en lekkere temperaturen kan het onkruid ook een flinke groeispurt krijgen. Om te voorkomen dat je voor een enorme klus staat in het voorjaar, kun je in februari alvast beginnen met onkruid wieden. Trek het onkruid tussen het gras vandaan en laat de schoffel nog even staan maar trek ook in de borders het onkruid met de hand eruit. Op die manier voorkom je dat je de kwetsbare wortels van bollen of bloemen beschadigt. 

Groot onderhoud

Omdat er in februari meestal maar weinig neerslag valt is dit een perfecte maand om lekker buiten bezig te zijn en grotere tuinklussen op te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhouden of vervangen van terras tegels of tuinpaden. In de winter kan er op tegels al snel een groene aanslag ontstaan, die voor een flinke glibberige ondergrond en valpartij kan zorgen als je niet oplet. Door wat zand op je terras en tuinpaden te strooien en ze vervolgens een flinke schrobbeurt te geven met een bezem kun je deze groene aanslag verwijderen.
Ben je van plan om dingen te veranderen in je tuin, dan is dit een uitstekend moment. Bijvoorbeeld om die schutting eindelijk eens te vervangen of te plaatsen, te controleren of de speeltoestellen voor de kinderen nog wel veilig en heel zijn, of een mooi tuinhuisje of pergola te plaatsen.
Ook is dit een goed moment om eens met een kritische blik naar je gereedschap te kijken. Het tuinseizoen staat immers weer voor de deur en dan is het fijn als alles naar behoren werkt, en dat je daar niet pas achter komt op het moment dat je het net nodig hebt. Zorg er daarom voor dat snoei- en heggenscharen en spades geslepen worden en hou je gereedschap soepel in gebruik door het te smeren met een beetje olie. Ook de grasmaaier moet straks weer volle bak aan de slag. Februari is een perfecte maand om hem eens helemaal te onderhouden of dit door iemand anders te laten doen.

Een warm welkom voor vogels en insecten

Biodiversiteit in je tuin is belangrijk voor de natuur. Daarom is het fijn als je naast flora ook wat fauna in je tuin tegenkomt. Om de dieren een warm welkom te geven is het wel belangrijk dat ze zich thuis voelen. Dat doe je bijvoorbeeld door de juiste vogelhuisjes op te hangen, of bestaande vogelhuisjes te onderhouden. Check of het huisje nog in goede staat is, of er geen spijkers uitsteken of houtsplinters. Overgiet het oude nest (als dat er nog in zit) met heet water om ongedierte te doden en haal het eruit. Giet daarna opnieuw heet water in het vogelhuisje en borstel het schoon met een oude afwasborstel. Droog het met een oude krant of doek en hang het daarna weer op de juiste plek. Kijk ook je insectenhotel na om te controleren of er nog wel genoeg materiaal in zit waar ze hun intrek in kunnen nemen. De kleine buisjes en gaatjes kun je het beste met rust laten omdat de kans groot is dat deze ‘hotelkamers’ nog bezet zijn door insecten in winterslaap. Die wil je natuurlijk niet per ongeluk verstoren. Spinnenwebben kun je misschien maar beter wel weghalen bij het insectenhotel, want deze achtpotige insecten zijn niet de beste buren om te hebben aangezien ze graag insecten opeten. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer