Nieuws

Deze tuinklussen doe je in oktober

15 september 2022 | door Bodenstaff Graszoden

De natuur transformeert steeds iets meer naar een kleurrijk schilderij met al die gekleurde bladeren. Het is volop herfst en dat merk je in de tuin, maar het is ook al tijd om de tuin voor te gaan bereiden op de winter, én alvast weer te dromen over het voorjaar. Dit zijn de tuinklusjes die je deze maand kunt afvinken. 

Verticuteren en bemesten

Als voorbereiding op de winter kan je gazon wel een boost gebruiken. Verticuteer daarom je grasveld zodat je het mossige laagje eruit haalt en het gras en de wortels weer lucht krijgen. Help je gazon goed de winter door te komen door biologische mest te strooien. 

Bladeren opruimen?

Als het herfst is ontkom je er niet aan. Je zult op een gegeven moment de hark erbij moeten pakken om wat overtollig blad bij elkaar te harken. Het gaat dan met name om blad dat op het gazon terecht gekomen is. Nou is het heus niet erg wanneer er een klein beetje blad ligt, maar wanneer er een dikke, natte laag blad verspreid ligt over het gazon kunnen de wortels niet ademen en verstikt het gras, ook gaat het rotten doordat het niet droog wordt onder die vochtige bladeren. Ook wanneer je een terras hebt is het slim om daar het blad zoveel mogelijk te verwijderen. Laat blad dat in de borders ligt echter gewoon lekker liggen. Het beschermt daarmee namelijk de wortels tegen de wintervorst, en het blad wordt uiteindelijk voeding voor de bodem. Ook kunnen er daar allerlei beestjes leven die anders geen plek hebben. Goed voor de biodiversiteit. Waar je ook liever geen bladeren wilt is in de vijver. Daarom is het slim om een net over de vijver te hangen dat de bladeren opvangt.

Bloembollen planten

Hoewel we nog middenin de herfst zitten en de winter nog voor de deur staat, moet de tuinier altijd verder vooruitdenken. Nu is namelijk het moment om voorjaarsbloeiers in de grond te stoppen. Vergeet hierbij niet de kaartjes in de grond te plaatsen, want je denkt dat je het kunt onthouden, maar vaak vergeet je uiteindelijk toch wat waar staat. Wil je geen kaartjes in de tuin? Maak dan (online) een plattegrond van je tuin waarop je kunt aangeven wat je waar hebt geplant. 

Klimplanten vastzetten

Het kan behoorlijk stormen in de herfst. Daarom is het goed om even een rondje te doen om te controleren wat er eventueel los zou kunnen komen, of zou kunnen beschadigen bij een flinke rukwind. Denk hierbij aan oude schuttingen, losstaande potten, tuinmeubilair, maar ook aan klimplanten die (nog) niet zo goed vastzitten. Zorg ervoor dat alles goed vastzit en wat wind kan hebben.

Onkruid verwijderen

De aanwas van onkruid is uiteraard minder heftig dan in het voorjaar en de zomer, maar evengoed blijf je ook in oktober nog bezig met onkruid wieden. 

Herinrichten

Oktober is een goede maand om te kijken of je nog tevreden bent over je tuin, of alles nog op de goede plek staat, en of je alle planten wilt behouden. Sommige planten doen het misschien niet meer zo goed en wil je verwijderen, anderen wil je misschien een beter plekje geven. Nu is een goed moment om te verplanten. Én om te planten.

Planten

We noemden de bloembollen al die deze maand de grond in mogen, maar ook bomen, vaste planten en heesters kunnen nu geplant worden. Door nu te planten krijgen ze ruim de tijd om goed te wortelen. 

Graszoden leggen

Oktober is een prima maand om nieuwe graszoden te leggen of te laten leggen. Zolang de temperatuur maar boven de tien graden blijft en het een goede droge dag is kan dit uitstekend. 

Opruimen

Als je de meeste klussen voor de winter hebt uitgevoerd wordt het tijd om op te ruimen. Zorg ervoor dat je tuingereedschap schoongemaakt en goed onderhouden opbergt, laat de tuinslang goed leeglopen en rol hem op, zet tuinmeubilair dat niet weerbestendig is binnen of bedek het met hoezen, en maar bloempotten leeg, en schoon en zet ze ergens weg waar ze niet stuk kunnen gaan.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer