Nieuws

Emelten en engerlingen: een plaag voor je gazon

13 augustus 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Zie je grote, ronde, dikke larven met de kleur wit of grijs in je gazon dan ben je absoluut niet blij. Grote kans dat het engerlingen of emelten zijn. Larven die nogal wat schade aanrichten.

De verschillen

Engerlingen en emelten lijken erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De emelt komt veel voor op zandgronden en is grijs van kleur. Het zijn de larven van een langpootmug. Een engerling is dik, wit en heeft een bruinige kop met drie paar pootjes. Het zijn de larven van de meikever, junikever en rozenkever. Emelten zijn gek op grassprietjes, de wortels laten ze met rust. Engerlingen vreten alles aan, ook de wortels, hierdoor kan het gazon helemaal kaal worden, geel of losraken.

Vogels en mollen

De larven zitten onder de grond en doen zich tegoed aan het gras met als gevolg dat het gras afsterft. In principe zitten ze in ieder gazon, een aantal is niet zo erg, maar wanneer er sprake is van een grote hoeveelheid wordt het een probleem. Mollen en vogels zijn namelijk gek op deze beestjes. Klinkt als een goede oplossing, maar dat is het niet. Om bij de engerlingen en emelten te komen pikken ze en krabben ze in het gazon. Soms trekken ze hele graszoden eruit. Hierdoor krijg je een losse grasmat.

Onderhoud

Helaas is het niet mogelijk om engerlingen en emelten in het gazon te voorkomen. Wat je wel kunt doen is je gazon goed onderhouden. Op die manier krijgen de beestjes minder kans om het gazon kapot te maken. Hou het gras kort (drie tot vijf centimeter), vochtig en onkruidvrij, want alleen een gazon wat niet goed is onderhouden valt ten prooi aan engerlingen en emelten.

Natuurlijke bestrijdingswijze

Heb je ondanks deze maatregelen toch nog steeds last van de larven ga dan de strijd met ze aan door middel van aaltjes. Zij dringen naar binnen bij de larven en eten deze van binnenuit op. Het kan een paar weken duren voordat alle larven slachtoffer zijn geworden, maar het is een milieuvriendelijke oplossing. Aaltjes zijn verkrijgbaar bij tuincentra.

Graszoden

Is je gazon door de insecten een ware kaalslag geworden? Leg dan na de behandeling met de aaltjes nieuwe graszoden aan. Op die manier geniet je het snelst van een mooi gazon.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer