Nieuws

Gazon beluchten

26 april 2024 | door Bodenstaff Graszoden

Wanneer jij je gazon mooi wilt houden, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Naast het regelmatig water geven en maaien van je gazon, is je gazon beluchten ook één van de onderdelen die bij het onderhoud horen. Omdat we nog te vaak zien dat mensen dit niet doen of helemaal niet weten wat beluchten precies inhoudt en waarom het belangrijk is, leggen we het je in dit artikel stap voor stap uit.

Waar we vaak denken dat dit een hele klus is, valt dit in de praktijk vaak reuze mee. Mits je natuurlijk een gezond van honderden vierkante meter wilt beluchten, dan wordt het een heel ander verhaal, maar zolang het gaat om je achtertuin, dan is dit vaak niet meer dan een half uur werk kunnen we je verzekeren.

Wat is het beluchten van je gazon precies?

Het beluchten van je gazon is in de basis niet veel meer dan ervoor zorgen dat de wortels van je gazon voldoende zuurstof krijgen. Naarmate je gazon al een tijdje ligt, wordt de grond natuurlijk steeds dichter, doordat we erop lopen, maar ook door de regen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is dat dit af en toe wat ‘los gemaakt’ wordt. Met alleen wat water en zonlicht kom je er namelijk niet, ook voldoende zuurstof is belangrijk om het gras goed te laten groeien.

Je gazon beluchten doe je vrij eenvoudig door gaten te prikken in de grond. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof bij de wortels kan, wat de groei en kwaliteit van je gazon dus flink bevordert. Daarnaast kan ook het water weer een stuk makkelijker weg, aangezien de bodem door bijvoorbeeld droogte nog weleens dicht kan slaan zoals ze dat noemen.

Wanneer moet je je gazon beluchten

Het beluchten van je gazon hoeft echt niet iedere week of maand. Sterker nog, wanneer je net een nieuwe grasmat hebt laten leggen, hoef je dit het eerste jaar helemaal niet te doen. Doordat de worstel namelijk nog niet goed zijn genesteld, kan het zijn dat je juist meer schade aanbrengt, dan dat het je gazon voordeel doet. Om ervoor te zorgen dat je gazon beluchten effect heeft, is het wel handig te weten wanneer je dit wel moet doen.

Het perfecte gazon

Ons advies om dit meerdere malen per jaar te doen, zo dat je de toevoer van zuurstof, vocht en ook andere voedingsstoffen richting de wortels open houdt. Probeer je gazon buiten de wintermaanden om iedere 2 tot 3 maanden te beluchten. Dat betekent dus in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Wat is het verschil tussen beluchten en verticuteren

In de basis is je gazon beluchten of je gazon verticuteren bijna hetzelfde. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide en is de één, het verticuteren, net even wat ingrijpender, dan het beluchten van je gazon. Om je een idee te geven wat de verschillen zijn, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

Het beluchten van je gazon

Wanneer je het gevoel  hebt dat de bodem geen water meer opneemt of door hevige regenval is dichtgeslagen, dan doe je er goed aan je gazon te beluchten. Bij het beluchten van je gazon prik je alleen gaten, waar je bij het verticuteren, maar daar komen we later op, net een stapje verder gaat. Een goed punt is ook dat je bij het beluchten echt alleen gaten prikt en dus ook geen onkruid of mos verwijderd uit je gazon. Het voordeel van deze techniek is dat het meerdere keren per jaar kan, bij voorkeur iedere twee tot drie maanden.

Gazon verticuteren

Verticuteren is eigenlijk een uitgebreide versie van het gazon beluchten. Daarom is het ook belangrijk dit één of twee keer per jaar te doen. Dit doe je vooral wanneer je merkt dat je gazon veel mos heeft of een vervuilde bodem. Omdat het een stuk meer werk is, is het ons advies om dit met een verticuteermachine te doen, dat bespaart je een hoop tijd.

Hoe moet je je gazon beluchten

Nu je weet wat beluchten is, is het ook handig te weten hoe je dit doet. Het maken van gaten in de bodem is namelijk een vrij breed begrip. Daarbij komt ook, dat wanneer je dit niet op de juiste manier doet, je de bodem en daarmee ook wortels juist beschadigt, waardoor het effect juist averechts werkt.

Handmatig met een prikrol

De meest gebruikte manier voor het beluchten van een gazon is door gebruik te maken van een prikrol. Wel moeten we erbij vermelden dat de prikrol geschikt is voor een gazon tot ongeveer 50 vierkante meter. Is je gazon groter dan dat, dan kun je beter even kijken naar onze andere opties. Het voordeel van deze manier, is dat het weinig tot geen kracht kost, maar wel erg effectief is. Je walst het gras als het ware met een kleine wals met pinnen, waardoor je gemakkelijk gaten in de bodem prikt.

Automatisch met een machine

Wanneer je regelmatig in de tuin te vinden bent of een grote lap grond hebt, dan is het aannemelijk dat je hier een apparaat voor hebt. Deze werken vaak of op accu of gewoon op 230V stroom. In principe werkt deze hetzelfde als de prikrol, alleen dan automatisch en is deze net even een stuk groter en breder. Zo kun je dus met gemak je hele gazon beluchten, zonder dat het je veel kracht en energie kost.

Hoe diep moet ik steken?

Wanneer je gebruikmaakt van een prikrol, dan hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken over de diepte van de gaten die je maakt. De pinnen zijn namelijk maar een bepaalde lengte, dus dieper dan dat kun je niet. Doe je het op een andere manier, dan is het wel even handig dat je weet waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om dieper dan 10 centimeter te gaan.

Doe je dit wel, dan is niet alleen het effect een stuk minder, maar loop je ook het risico dat je de onderkant van de wortels onherstelbaar beschadigt. Je doet er daarom dus verstandig aan om niet zelf met een hark aan de slag te gaan, maar gebruik te maken van een prikrol, zodat je zeker weet dat de gaten niet te diep zijn.

Eerst maaien dan beluchten

Wanneer je het gazon wilt beluchten, is het belangrijk dat je eerst het gras maait. Doe je dit namelijk niet, dan is het effect vele malen minder. Zorg er daarom voor dat je het gras lekker kort maait, zodat je daarna aan de slag kunt met het beluchten. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat het gras een stuk kwetsbaarder is als het kort is, dus doe dit niet op een warme zomerdag.

Nadat je het gras hebt gemaaid, is het tijd om je gazon te beluchten. Dit doe je door gebruik te maken van de prikrol, een hark of eventueel een machine. Eenmaal begonnen, is het belangrijk dat je dit niet alleen horizontaal, maar ook verticaal doet. Zo weet je namelijk zeker dat je alles hebt gehad en dat de wortels voldoende ruimte hebben om weer zuurstof, vocht en andere voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Is alles klaar? Hark je gazon dan even netjes aan, zodat je tuin er weer strak en verzorgd bij ligt.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer