Nieuws

Grasziekten in de winter voorkomen en bestrijden

15 december 2021 | door Bodenstaff Graszoden

In de winter kun je weinig doen om je gazon te onderhouden. Met name als er vorst in de lucht zit kun je het beste zoveel mogelijk van het gras afblijven. In het najaar moet je juist de mouwen opstropen om er voor te zorgen dat je gazon gezond de winter doorkomt. Ondanks goede voorbereidingen in de herfst is je gazon in de winter kwetsbaar en gevoelig voor grasziekten. Hieronder noemen we de drie meeste voorkomende grasziekten die in de winter kunnen ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden.

Voetrot 

Gerlachia Nivallis oftewel voetrot is een veelvoorkomende grasziekte die met name in de herfst en winter ontstaat door het schommelen van de temperaturen, een te hoge luchtvochtigheid of een tekort aan kalium en zuurstof. Het is een schimmel die flink schade aan je gazon kan aanbrengen. Je kunt voetrot herkennen aan kleine, natte plekken in je gazon die geel of bruin van kleur zijn en zich snel verspreiden door het gras. Een gazon waar nog maaisel op ligt, een pas gelegd gazon of een gazon dat net is bemest, is met name gevoelig voor voetrot. Het is niet altijd nodig om voetrot te bestrijden. Het gras kan namelijk na verloop van tijd vanzelf weer dichtgroeien. Je kunt wel een aantal dingen doen om de schimmel te voorkomen. Zo is het van belang dat je een goed afgestelde grasmaaier gebruikt met goed geslepen messen. Ook kun je de gezondheid van het gazon bevorderen door het te beluchten. Laat geen maaisel of bladeren op het gras liggen en zorg ervoor dat regenwater goed weg kan lopen en zo min mogelijk blijft staan op de zoden. Vergeet bovendien niet om het gazon in het najaar te bemesten.

Bruine vlekkenroest

Ook de schimmel Bruine vlekkenroest (Puccinia poae-nemoralis) ontstaat met name in de herfst en winter, hoewel je gazon ook tijdens een hele natte zomer risico loopt. Je kunt Bruine vlekkenroest herkennen aan ronde, bruine sporenhoopjes met daaromheen een lichte kring. Deze verspreiden zich vervolgens over het gazon. Deze schimmel gedijt goed onder de sneeuw, waardoor je hem soms pas terugziet wanneer de sneeuw gesmolten is. Om Bruine Vlekkenroest te bestrijden is een uitgebalanceerde bemesting heel belangrijk. Daarnaast kun je bij het zaaien van je gras rekening houden met deze schimmel door te kiezen voor een mengsel van verschillende bij elkaar passende grassoorten, zodat je gazon beter bestand is tegen de schimmel. Vooral ruw beemdgras, veldbeemdgras en straatgras zijn namelijk kwetsbaar voor Bruine vlekkenroest. Als de schimmel in je gazon zit maai het aangetaste gras dan af en haal het maaisel weg om verdere besmetting te voorkomen.

Sneeuwschimmel

Een ander schimmel die soms onder de sneeuw vandaan komt is de Sneeuwschimmel (fusarium nivale), al kan de schimmel ook zonder sneeuwval in je gazon terecht komen. Hoewel deze schimmel met name in de herfst en winter voorkomt, kan een vochtig voorjaar hem ook aantrekken. Je herkent Sneeuwschimmel doordat er natte, geel/oranje bruine plekken van ongeveer vijf centimeter ontstaan in je gazon. Deze plekken kunnen uiteindelijk nog wel vijf keer zo groot worden. De wittige schimmelpluis waar de schimmel zijn naam aan ontleent, zie je pas als de schimmel in bloei staat. Het risico op deze schimmel is het grootst wanneer er sneeuw valt op een grasmat waarbij de bodem een temperatuur rond of boven de 0 graden heeft, of wanneer er een hoge luchtvochtigheid is, bijvoorbeeld door mist. Bij het bestrijden van Sneeuwschimmel is het belangrijk om de aangetaste stukken uit het gazon te harken en weg te halen. De volgende stap is het beluchten van de bodem door gaatjes te prikken in het gazon. Hierdoor kan het gras beter zuurstof en voedingstoffen opnemen. Daarna kun je bemesten en het is belangrijk om in het voorjaar het gras te verticuteren. De aangetaste plekken kun je doorzaaien om je gazon te helpen weer mooi dicht te groeien. Is jouw gazon de winter niet goed doorgekomen of toe aan vervanging? Met de premium graszoden van Bodenstaff geniet je binnen de kortste keren weer van een mooi groen grasveld.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer