Nieuws

Graszoden aanleggen? Gebruik de juiste grondsoort voor een optimale groei

13 januari 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Buiten is het koud en de zomer lijkt op dit moment ver weg. Toch is het voordat je het weet voorjaar. De afgelopen jaren zitten we in maart al op het terras. En wat is er dan fijner om te genieten van een mooie grasmat in je tuin?

Graszoden leggen is een karwei wat je meteen goed uit moet voeren. In deze blog lees je hoe het zit met de grondsoort van jouw tuin. Want heb je eenmaal bedacht dat je in plaats van tegels gras wil aan laten leggen dan komt de vraag: is mijn grondsoort geschikt voor graszoden? Het kan zijn dat je geluk hebt en dat je over goede grond in je tuin beschikt en weinig hoeft te doen om de bodem te verbeteren. Echter de meeste mensen hebben te maken met het feit dat de structuur van de grond verbeterd moet worden. Een belangrijke stap voordat je de graszoden daadwerkelijk legt.

Tegels met geel zand

Heb je tegels in je tuin dan ligt er vaak geel zand over. Het zand zorgt ervoor dat je tegels stabiel liggen. En dat niet alleen, het zand is tevens bestemd voor de afvoer van regenwater. Ideaal, maar geel zand slaat geen voedingsstoffen op en dat is juist belangrijk bij een gazon. Je hoeft niet al het gele zand weg te halen. Wanneer je een beetje laat liggen is dat handig voor drainage.

Voeg organisch materiaal toe

Geel zand heeft de eigenschap weinig organisch materiaal vast te houden. Vandaar dat je dit moet toevoegen. Dit kan je doen door bemeste tuinaarde te gebruiken. Hierdoor creëer je een actief bodemleven. Dit heb je nodig bij de aanleg van graszoden, want hierdoor gaat het beter groeien. Bovendien zorgen wormen ervoor dat er lucht in de grond komt. Let erop dat je het gele zand goed mengt met de tuinaarde. Het is niet nodig om het gazon heel diep door te spitten. Graswortels zijn in staat om zich te wortelen in de bestaande grondlaag. De mix van tuinaarde en geel zand is ideaal. De tuinaarde houdt de voedingstoffen vast en het gele zand zorgt voor de afvoer van teveel regenwater.

Doe eerst een bodemanalyse

Heb je geen idee hoe het zit met de grondsoort in jouw tuin? Dan is het een optie om een bodemanalyse uit te laten voeren. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de gazons een veel te laag organisch gehalte heeft. De grond bevat bijvoorbeeld te weinig humus. Hierdoor wortelt het gras minder snel en neemt het niet zoveel voedingsstoffen op. Leg je meteen graszoden aan dan is het lastig om achteraf de grond te verbeteren. Of je moet elk jaar een laagje compost gaan strooien. Toch is het beter om meteen compost toe te voegen voor de aanleg van de graszoden. Met name wanneer het om een groot oppervlak gaat is het doen van een bodemanalyse erg belangrijk. Aan de hand van wat hier uit komt weet je exact hoeveel kalk, compost en mest de bodem nodig heeft.

Hoe zuur of kalkrijk is de grond?

Heb je geen bodemanalyse gedaan, maar wil je wel weten hoe zuur of kalkrijk de grond is dan kan je door middel van strips de pH-waarde van de grond meten. Kalk heeft invloed op de structuur van de grond en is belangrijk voor het goed groeien van het gras. Heb je te maken met zware klei in je tuin dan is het toevoegen van kalk noodzakelijk om de structuur te verbeteren.

Planten en bomen in de tuin

Wanneer je kijkt naar de bomen en planten die in je tuin staan kan je ook al veel te weten komen over de samenstelling van de grond. Staat er bijvoorbeeld een rododendrons? Die heeft zure grond nodig om te groeien. Heb je een es, een beuk of klaprozen? Die houden juist van een samenstelling met veel kalk. Dat geldt ook voor vlinderbloemen en koolsoorten. En let eens op het onkruid voordat je het gaat verwijderen. Staan er brandnetels? Die groeien graag in een grondsoort die fosfor bevat.

Een goede ondergrond is essentieel voor een perfecte groei

Breng altijd voordat je begint met het aanleggen van graszoden een bodemverbeteraar aan. Test de grond wanneer je nauwkeurig te werk wilt gaan. Grond met een hoge pH waarde is kalkrijk. Dat kan oplopen tot 14. Is de Ph onder de zeven? Dan is de grond zuur. De beste grondcondities voor het groeien van gras is een pH-waarde tussen de 5,5 en 7.5. Een gezond gazon heeft een zwarte bodem en is zanderig van structuur. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer