Graszoden in de winter, waarom niet?
De winter is in aantocht en het leggen van graszoden is misschien niet iets wat je meteen aan de winter linkt. Toch is het best mogelijk om in de winterperiode graszoden te leggen. Er zijn echter wel bepaalde regels die je in acht moet nemen en die lees je hier.
Doe het niet wanneer de ondergrond bevroren is
Vriest het hard en is de ondergrond bevroren? Dan is het verstandig om geen graszoden meer te leggen. De laatste winters in Nederland verlopen mild, maar het kan zeker gaan vriezen in de winter. In de praktijk zijn de maanden januari en februari het minst geschikt, is er echter sprake van een zachte winter dan kan je gerust ook in die maanden graszoden aanleggen. Je moet gewoon regelmatig de weerberichten checken.
Waarom je beter geen graszoden kan leggen wanneer het vriest? De wortels van de grasmat kunnen door de bevroren grond niet goed wortelen en dat heeft als gevolg dat de sprietjes af gaan sterven. De graszoden krijgen bij vorst niet de kans om te wortelen.
Wat gebeurt er als het gaat vriezen na het aanleggen?
Stel je hebt de weerberichten goed in de gaten gehouden en tijdens het aanleggen van de graszoden vriest het niet. Maar enkele dagen later gaat het wel vriezen. Is dat erg? Nee, want het goede nieuws is dat de graszoden in dit geval niet af gaan sterven. Daarom kan je bijvoorbeeld op vrijdag graszoden aanleggen wanneer het de zondag daarop gaat vriezen. Dat is een veilige marge. Zodra de temperaturen weer omhoog gaan zullen de graszoden verder gaan wortelen.
Tips voor het aanleggen
De eerste stap bij het aanleggen is voor een vlakke ondergrond zorgen. Verder moet de ondergrond voedingstoffen bevatten en vochtig zijn. Het gras moet voldoende gevoed worden. Zijn de graszoden die je gekocht hebt opgerold in een rol? Het kan zijn dat de rollen dan niet vochtig genoeg zijn. Het is goed om even te controleren of ze voldoende nat zijn wanneer je ze uit gerold hebt. Leg de zoden strak tegen elkaar aan, zodat de naden niet meer zichtbaar zijn. Ben je klaar met het leggen? Gebruik dan een stevige roller om de grasmatten te hechten aan de grond.
Bescherm je nieuwe gazon
Wanneer het vriest in de winter is het beter om er niet meer overheen te lopen. Je gazon is bij vorst extra gevoelig. Door er niet overheen te lopen voorkom je dat grasplantjes afsterven.
Sowieso moet je na het aanleggen van graszoden de eerste twee weken niet over het gazon heenlopen. In de wortelperiode gaat het gras vastzitten aan de ondergrond en op die manier wordt het een vaste grasmat. Erover heenlopen verstoort dit proces. Wanneer er toch kuilen ontstaan in het gras dan kan je in het begin de zoden nog gemakkelijk optillen en aarde in de kuil gooien.
Heeft het gesneeuwd? Dan functioneert de dikke witte laag als een isolatielaag. Handig, want zo is je gazon optimaal beschermd tegen kou en wind. Het is misschien verleidelijk, maar verwijder de sneeuw dus niet en laat het zo lang mogelijk liggen.
In het voorjaar regelmatig maaien
In de winter heeft je gazon weinig onderhoud nodig. Het enige wat je wellicht kunt doen is kalk strooien. Wanneer het voorjaar in april aanbreekt is het tijd om regelmatig te gaan maaien. Tussen april en november is wekelijks maaien ideaal.
Tip: maai het gras op vier centimeter en maai opnieuw als het gras zo’n acht centimeter lang is. Wanneer je te kort maait heb je kans dat je heel snel weer moet maaien. Regelmatigheid is het beste, omdat de grasmat op die manier gesloten blijft. Hierdoor krijgt onkruid minder kans om te groeien.