Nieuws

Hele gazon vol paardenbloemen? Zo kom je er vanaf

26 juni 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Hou jij van een strak en groen gazon? Dan ben jij vast en zeker geen liefhebber van paardenbloemen in het gazon. Wanneer je niets doet verspreiden ze zich razendsnel en wordt het steeds moelijker om ze te lijf te gaan. Wanneer je er vanaf wilt kan je dat op verschillende wijzen doen.

Grijswitte bol

In Nederland komen meer dan 1000 verschillende soorten voor. In een weiland staan soms meer dan zestig soorten bij elkaar. Een gewone tuin kan meer dan 25 soorten bevatten. Van oorsprong komen ze voor in Europa, Azië en Afrika. Je herkent ze aan de gele bloem en de penwortel die zo’n 10 tot 20 centimeter lang is. Ook kenmerkend is het sap wat vrijkomt uit de stengel wanneer je de bloem doormidden breekt. Het sap is wit van kleur.

Na de bloei wordt de paardenbloem een grijswitte bol vol met pluisjes. Leuk om weg te blazen, maar niet verstandig wanneer je een strak gazon wilt! Maar doe je het zelf niet, dan doet de wind het wel. Die blaast de zaadjes overal heen en ze groeien uit tot nieuwe paardenbloemen. De bloem kan overal groeien. Niet alleen op het gazon, maar ook in borders of tussen de tegels. Paardenbloemen kunnen zich bovendien vermeerderen vanuit de wortel.

Met wortel en al

Wil je er echt vanaf dan is het zaak om ze zo snel mogelijk uit je gazon te verwijderen. Voorkom de grijswitte bollen met zaadjes. Knip ze desnoods snel af en verwijder later de wortels. Het is namelijk belangrijk om ze met wortel en al te verwijderen. Dus niet alleen de bloem die je ziet. Het is handig om dat te doen met een onkruidsteker of penwortel-steker. Met alleen je handen blijft de wortel vaak zitten. Na het uitsteken kan je de gaten aanvullen met tuinaarde. Het gras groeit er vanzelf weer overheen. Is er echt geen beginnen aan? Koop dan een biologische bestrijdingsmiddel. Kies biologisch om verdere beschadiging van je gazon te voorkomen.  

Kies de juiste graszoden

Over voorkomen gesproken. Ga je een nieuw gazon aanleggen? Kies dan de juiste graszoden. Eveneens is onderhoud erg belangrijk. Wanneer je regelmatig bemest, verticuteert en kalk strooit hoef je niet zo vaak paardenbloemen te lijf te gaan. Ook herhaaldelijk maaien helpt en sproeien wanneer het droog is.   

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer