Nieuws

Herfst: het ideale moment om graszoden aan te leggen

22 oktober 2021 | door Bodenstaff Graszoden

De herfst is een mooi moment om te kijken hoe je gazon ervoor staat. De dagen worden korter, maar de temperaturen zijn perfect om graszoden aan te leggen of te herstellen. 

Eerst maar eens checken hoe groot de schade is. Je kan ervoor kiezen om bepaalde gedeeltes te vervangen met graszoden, maar soms is het beter om rigoureus te zijn en het hele gazon aan te pakken. Het begin van de herfst is daarvoor het beste. Lage temperaturen, maar geen vorst en er valt regelmatig regen wat de kans op verbranding van het gras minder groot maakt. Bovendien kan het gras zich in de herfst alvast sterk maken. 

Zelf aan de slag 

Hou je van tuinieren en heb je zin om zelf de graszoden te leggen in de herfst? Het is een klus die je prima zelf kan klaren. De eerste stap is om voor een goede ondergrond te zorgen. Spit de grond om tot zo’n dertig a vijftig centimeter en verwijder stenen en ander puin. Laat de grond een week liggen en verwijder het onkruid. Wanneer je de graszoden daadwerkelijk gaat leggen, hark je eerst de bovenlaag los. Meng compost en tuinaarde door de bovenlaag en stamp aan. 

Bestel op tijd je graszoden

Mocht je het idee opvatten om in de herfst graszoden aan te leggen stem dan met je leverancier af wanneer de graszoden gebracht worden. Het is namelijk niet goed voor de graszoden wanneer ze te lang opgerold liggen. Eigenlijk moet je nadat ze geleverd zijn binnen acht uren gaan leggen. Bij Bodenstaff is het mogelijk om ’s ochtends de rollen te bestellen en deze in de middag af te halen. Bezorgen is eveneens een optie. 

Het leggen van de graszoden

Maak de grond nat en leg de zoden in half-steens-verband neer. Begin achterin je tuin, op die manier loop je niet constant over het gelegde gras heen. Rol de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit, voorkom dat er naden ontstaan. Stamp of rol de zoden aan om de hechting in de grond zo sterk mogelijk te maken. Eventueel kan je een wals gebruiken. Heb je die niet loop dan voorzichtig over het gras heen. Steek de kanten af met een steker. Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan laat het dan over aan professionals. 

Hoe zit het met het onderhoud? 

Houd de graszoden twee weken na het leggen vochtig. Waarschijnlijk hoef je in de herfst niet vaak te sproeien. Mocht het een droge periode zijn dan is het nodig om twee keer per dag water te sproeien. Daarnaast is bemesting belangrijk. In het najaar kan je gebruik maken van een speciale bemesting. Dit bevat onder andere extra fosfor en magnesium. Hierdoor blijft ook in de winter je gras groen. Ook krijg je hiervan sterk gras en minder onkruid. 

Meestal kan je een week na de aanleg voor het eerst maaien. De laatste maaibeurt is waarschijnlijk eind november, voordat het gaat vriezen. Gaat het na de aanleg van de zoden snel vriezen dan hoef je je geen zorgen te maken. De zoden sterven niet af, maar gaan in de rust. Stijgen de temperaturen dan groeien de zoden weer en ook dan hechten ze goed aan. 

Voordelen van het leggen van graszoden in de herfst 

Twijfel je nog of het najaar echt geschikt is voor graszoden? We zetten alle voordelen nog even kort op een rij voor je: 

  • Vergeleken met de zomer hoef je de pas gelegde graszoden minder water te geven
  • De kans dat je gazon meteen verbrandt is niet zo groot 
  • De graszoden hebben een langere periode om aan te sterken voor de lente 
  • Er wordt minder op het gazon gelopen en kan daardoor rustig groeien 
  • Wanneer de lente start geniet jij direct van een mooi gazon
Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer