Nieuws

Herken grasziekten en help je gazon genezen

15 juli 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Een duidelijk teken dat het niet goed gaat met je gazon is verkleuring. Er ontstaan lelijke kale, witte of bruine plekken in het gras. Zodra je dit ziet is het slim om uit te zoeken waar je gazon door wordt aangevallen, zodat je het zo snel mogelijk kunt bestrijden. Hieronder vind je informatie over de meest voorkomende grasziekten en hoe je ze aan moet pakken.

Plagen

Een gazon kan geteisterd worden door schimmels en ziekten, maar ook insecten kunnen flinke schade aanrichten. Engerlingen, de larven van de bladsprietkever, en Emelten, de larven van langpootmuggen, zijn beiden grasplagen die aan de wortels van het gras vreten waardoor het gras uiteindelijk afsterft. Gelukkig kun je deze larven vrij eenvoudig bestrijden door aaltjes in te zetten. Deze microscopisch kleine beestjes vreten de larven op en sterven daarna zelf ook weer als hun voedselbron verdwenen is.

Een ander beestje dat je mooie gazon goed kan verpesten is de mol. Wanneer je een mol in je tuin hebt kunnen er binnen korte tijd een heleboel molshopen ontstaan. Er zijn verschillende manieren om dit nuttige maar lastige diertje weer kwijt te raken. Bijvoorbeeld door het planten van Keizerskronen; aan de bloembollen van deze plant zit namelijk een luchtje waar de mol niet van houdt.

Bladvlekkenziekte

Krijgt je gazon kleine, bruine vlekjes of een strokleur? Dan zou het wel eens last kunnen hebben van bladvlekkenziekte. Als je deze diagnose hebt gesteld dan kun je de ziekte bestrijden door te zorgen voor voldoende kalium in de bemesting. Voorkomen is echter beter dan genezen. Maai daarom het gras niet te kort want dat werkt deze schimmel in de hand. Ook kan het helpen om het gazon in de herfst te maaien en het maaisel af te voeren. Hierdoor geef je deze ziekte minder kans.

Sneeuwschimmel

Is de sneeuw allang weer gesmolten maar lijkt het net alsof er nog kleine beetjes sneeuw in het gazon blijven liggen? Dan is er wellicht sprake van sneeuwschimmel. Deze schimmel dankt zijn naam aan de periode wanneer hij het meest voorkomt. Namelijk in de winter en het voorjaar als de sneeuw ontdooid is. Om sneeuwschimmel te bestrijden is het zaak eerst de aangetaste stukken gras uit het gazon te harken. Door vervolgens gaatjes in het gazon te prikken krijgt het gras meer zuurstof en kan daardoor makkelijker voedingsstoffen opnemen. De volgende stap is bemesten zodat het gazon er weer tegenaan kan.

Roest

Wanneer oranje bruine roestplekken zich snel verspreiden door het gazon is de kans groot dat je gazon de veelvoorkomende grasziekte Roest heeft. Vooral wanneer het gras te lang niet gemaaid wordt tijdens een warm maar vochtig seizoen, grijpt deze ziekte zijn kans. Ter bestrijding is het van belang bij bemesting te zorgen voor een goede balans tussen fosfor, kalium en stikstof.

Rooddraad

Rooddraad herken je aan kleine roze of rode draadjes die op de grassprieten zitten. Deze grasziekte komt vaak voor na hevige regenval, waardoor de grond een stikstofgebrek heeft of dichtgeslagen is. Bestrijding van Rooddraad doe je dan ook door de grond te beluchten en bemesten.

Opnieuw beginnen

Soms kun je alles proberen maar raak je een hardnekkige grasziekte of grasplaag maar niet kwijt. Dan kan het beter zijn om gewoon een frisse start te maken met een nieuwe grasmat.
Vooral wanneer het al een oud gazon is en verticuteren, bemesten en andere ingrepen tot niets lijken te leiden. Bodenstaff Graszoden levert topkwaliteit graszoden zodat er snel weer een mooi, groen gazon aangelegd kan worden.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer