Nieuws

Het is herfst en dat betekent het gazon beluchten

28 oktober 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Het herfstzonnetje is heerlijk, maar de herfst is helaas ook een seizoen waarin veel regen valt. Het gazon houdt absoluut niet van natte voeten.

Vandaar dat het in dit jaargetijde belangrijk is om het gazon te beluchten. Wat dat precies is, hoe je dat aanpakt en wat het nut daarvan is lees je in deze blog.

Waarom beluchten?

Heb je een perfect gazon dan zit er in de bodem van je gazon evenveel lucht als water. Hoe weet je of er sprake is van een gezond bodemleven? Dat kan je bijvoorbeeld zien aan het aantal wormen wat er in de grond zit. Kijk eens of er wormen in je grond zitten, zo ja dan weet je zeker dat het bodemleven prima is. Heb je last van een dichtgeslagen bodem? Dan is het bodemleven niet gezond en heeft dat gevolgen voor je gazon. Het regenwater kan niet wegkomen in de bodem en de wortels van het gras kunnen niet goed ademen. Het gras sterft af en bij regen ontstaan er plassen op het gazon.

Wanneer je het gazon belucht behoudt je een open structuur van de bodem. Door verticaal gaten in de grond te prikken krijg je een luchtige structuur waardoor er een goede afwatering van de toplaag ontstaat. Eigenlijk is beluchten ervoor zorgen dat het zuurstof bij de wortels kan. Niets meer dan dat.

Hoe doe je dat?

Voor het beluchten van je gazon kan je verschillende gereedschappen gebruiken. Heb je een gazon wat niet groter is dan dertig vierkante meter? Dan kan je een prikrol of riek gebruiken. Bij een groot gazon kan je het beste een prikrol gebruiken of een verticuteermachine die over een beluchtingsrol beschikt. Prikken is overigens niet hetzelfde als verticuteren. Bij verticuteren haal je mos weg en bij beluchten pak je de bodem aan. Je prikt op korte afstand van elkaar gaten in de grond.

En hoe vaak?

Het najaar is een goede periode om het hele gazon te beluchten. Maar wil je ervoor zorgen dat de bodem gezond blijft dan moet je eigenlijk eens per kwartaal sowieso de slechte plekken beluchten. Denk bijvoorbeeld aan het stukje waar je regelmatig overheen loopt, plekken waar kinderen vaak spelen of de gedeeltes met mos. Heb je een gazon wat net opnieuw is ingezaaid? Belucht dan de eerste jaren regelmatig. Hiermee bevorder je goede wortelgroei en voorkom je drassigheid.

Koel of regenachtig weer

Wat voor seizoen het ook is, je kan het beste gaan beluchten wanneer het regent of koel is. Bij een vochtige of drassige grond kan de beluchter namelijk dieper de bodem in. De grond moet niet te nat zijn, want dan blijft er grond aan de beluchter hangen. Heb je het idee dat na een maand de grond opnieuw dichtslibt herhaal het proces van beluchten dan nog eens opnieuw.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer