Nieuws

Het is nu de tijd voor verticuteren

15 april 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Het moet in ieder geval één keer per jaar en het levert een mooi gazon op: verticuteren. Over het hoe en waarom van deze eerste voorjaarsklus.

Mossen en dode grassen kunnen het gazon verstikken. Door middel van of handmatig of machinaal verticuteren worden deze er tussenuit gehaald. Daarmee wordt het gras gezond, mooi groen en egaal.

Handmatig gebeurt dat met een verticuteerhark. Het is ook mogelijk, bij veel vierkante meters, hier een machine voor in te zetten. In beide gevallen gaat het erom dat de messen van de hark of de machine ongeveer een centimeter de grond in gaan en daar de wortels van mossen doorsnijden.

De voordelen zijn dat mos daarna makkelijk tussen het gras uit geharkt kan worden, dat het gras weer licht en lucht krijgt en water de grond in kan. Op deze manier wordt het gras goed gevoed.

Let vooral op plekken met weinig zon

Zouden we niet verticuteren dan kunnen de wortels van het gras door de vorming van mos verstikken. Het mos groeit snel aan en gras krijgt geen kans gezond door te groeien. Er vormen zich niet alleen plekken vol mos op het gazon, maar ook onregelmatigheden en voordat u het weet is er geen doorkomen meer aan. Daarom is het belangrijk tijdig te verticuteren, vooral op plekken waar weinig zon komt. Mos is een liefhebber van schaduw en juist daar grijpt het om zich heen. Soms kan het wegnemen van bomen en struiken ook helpen om mos zo min mogelijk kans te geven.

Een of twee keer per jaar verticuteren is de standaard. Dat gebeurt in ieder geval in de voorjaarsmaanden april of mei en eventueel nog een keer in het najaar, in september of oktober. Is er sprake van een zure klei- of veengrond dan vormen mossen zich sneller dan in minder zure grond. Juist dan kan het nodig zijn om twee keer per jaar te verticuteren.

Verticuteren in stappen

Maak voordat u aan de slag gaat het gras een beetje vochtig als dat nog niet het geval is. Maai het eerst en haal het losse gras weg. Verticuteer het gazon in één richting, in rechte banen. Doe dat vervolgens hier nog een keer haaks op. Mossen komen nu los, die kunt u vervolgens makkelijk uit het gras harken. Zijn er kale plekken ontstaan dan kunt u deze opnieuw inzaaien of nieuwe graszoden leggen. Geef het gazon eventueel extra voeding met de juiste mest. De mest kan door het verticuteren goed in de grond dringen, naar die plekken waar het nodig is.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer