Nieuws

Het perfecte gazon, gewoon in je eigen achtertuin

26 mei 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Soms lijkt het alsof het gras bij de buren altijd groener is. Bij sommige mensen is dat ook letterlijk zo en ligt het eigen gazon er een beetje flets en versleten bij. Toch is dat helemaal niet nodig, want met de juiste verzorging en flink wat liefde en aandacht, plus onderstaande tips creëer jij binnen de kortste keren een perfecte groene grasmat, en is jouw eigen gras weer het groenst. 

Maaien, maaien, maaien

Het perfecte gazon onderhoudt zichzelf helaas niet, daar gaat best wel wat tijd in zitten. Dus stroop op die mouwen, en maai dat gras. Voor het mooiste resultaat trek je die grasmaaier minimaal twee keer per week het schuurtje uit om hem flink aan het werk te zetten. Dat doe je natuurlijk alleen als het seizoen en de weersomstandigheden zich daarvoor lenen. In de winter laat je de grasmaaier lekker staan. Wil je een lekker kort en fris gazon, dan hou je een maaihoogte aan van 2,5 centimeter.

Het maakt ook nog wel een verschil met welke grasmaaier je jouw gras afrijdt. Wil jij het perfecte gazon dan is een kooimaaier een goede investering. Deze grasmaaier knipt de grassprieten als het ware af met zijn horizontale messen, waardoor het gras minder zal beschadigen en er dus mooier uitziet.

Ruim je grasmaaisel op

Wanneer je grasmaaisel heel kort is, bijvoorbeeld wanneer je het gras goed bijhoudt of gebruik maakt van een robotmaaier, kun je het prima laten liggen. Sterker nog, in dat geval zal het maaisel snel vergaan en wordt het juist voeding voor je grasmat. Maar wanneer je gras al wat langer was toen je aan het maaien begon is de kans groot dat er flinke hopen gras achterblijven. Deze kun je het beste direct opruimen, omdat je anders de kans op gele vlekken en schimmels vergroot.  

Vergeet niet te bemesten

Een mooi groen en gezond gazon heeft bemesting nodig. De meeste mensen doen dat een of twee keer per jaar. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je gazon op zandgrond ligt, is dat niet voldoende en zul je wel drie of vier keer per jaar moeten bemesten. Je hebt per seizoen verschillende gazonmeststoffen die jouw gazon precies dat steuntje geven dat het op dat moment nodig heeft; een flinke oppepper in het voorjaar, sterke wortels in de herfst en in de winter een beetje kalk tegen mos vorming. Kies voor echte bodemverbeteraars die voldoende voedingsstoffen bevatten, het bodemleven activeren en de bodemstructuur verbeteren.

Zorg voor de beste gadgets

Vroeger moesten mensen vaak op gevoel tuinieren, met de kennis die werd overgedragen van ouder op kind. Hartstikke mooi natuurlijk, maar tegenwoordig hoeven we naar bepaalde dingen niet meer te gissen. Er zijn handige moderne gadgets beschikbaar waarmee jij precies kunt meten wat jouw gazon nou echt nodig heeft, zodat je geen onnodige of zelfs schadelijke handelingen uitvoert. Zo kun je natuurlijk jouw gazon uit voorzorg met kalk bestrooien, maar misschien is dat wel helemaal niet nodig. Met een eenvoudig pH meter en een grondmonster uit je tuin kun je de zuurtegraad van de bodem bepalen. Is deze te zuur (een pH-waarde onder de 6,5) dan kan de bodem wel wat kalk gebruiken. Ook teveel bewateren is niet wenselijk, en niet nodig. Met een vochtmeter kun je makkelijk zien wanneer het tijd wordt om de tuinslang uit te rollen voor een verfrissende sproeibeurt. 

De puntjes op de i

Een perfect gazon verdient ook perfecte kantjes. Door de graskanten netjes af te steken creëer je een nog strakker effect. Als je dit niet eerder hebt gedaan vergt het even wat oefening en handigheid. Ga niet met een schop in de weer, maar haal een speciale kantensteker om die echte strakke lijnen te kunnen maken. Zorg er daarnaast voor dat de rest van de tuin er ook netjes bij ligt. Verwijder onkruid, hou het tuinmeubilair schoon en netjes en ruim rondslingerende spullen op.

Ontbreekt het je aan tijd (of energie) om van jouw vergeelde grasveld weer een groene oase te maken? Bodenstaff helpt je graag om je oude graszoden (grasmatten) te verwijderen, grondverbetering toe te passen (composteren, frezen, ophogen, egaliseren) en nieuwe graszoden te leggen, zodat jouw gras weer groener is dan dat van de buren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer