Nieuws

Hoe verjaag je mollen uit het gazon?

30 september 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Een mol kan slechts in een nacht een heel gazon vernielen. Wanneer je last hebt van mollen wil je daarom het liefst zo snel mogelijk van ze verlost zijn. Maar hoe pak je dat het beste aan? In deze blog geven wij een aantal tips over hoe je van mollen af kunt komen.

Hoop schade

Mollen zijn beestjes die gangen graven in de grond. Ze doen dat om insecten te lokken. De mol is vrijwel blind en loopt meerder malen per dag door zijn gangen om te checken of er insecten zijn. Ook controleert hij of de gangen nog goed intact zijn. Tijdens het maken van een gang werkt de mol de grond naar boven. Die grond is de welbekende en vervelende molshoop in het gazon.

Ondergronds

Wanneer je op een dag meerdere molshopen ontdekt denk je al snel dat er meerdere mollen zijn. Dat is bijna nooit het geval, want een mol leeft solitair. Dus niet in groepen en heeft meestal geen vast gebied waarin hij leeft. Wel is het zo dat jonge mollen op zoek gaan naar een eigen gebied, dus met een beetje pech heb je een jong dier in je gazon te zitten. Mollen houden van bosrijk of zandrijk gebied omgeven met water. Dit zijn bodems waar volop insecten zijn. Omdat ze onder de grond bewegen is het lastig om ze snel uit je gazon te krijgen.

Hoe kom je er vanaf?

Heb je een heel oud gazon? Het beste is om opnieuw een gazon aan te leggen met daaronder speciaal mollen-gaas. Heb je echter net een nieuw gazon aangelegd dan is dat geen optie. Er bestaan meerdere manieren om mollen te verdrijven of te vangen. Lees ze hieronder:

1. De elektrische mollenverjager

Een mol kan niet goed tegen trillingen of hoogfrequentie tonen. Door een elektrische mollenverjager in te zetten verjaag je ze. Je moet er wel rekening mee houden dat het met een mollenverjager wel twee weken kan duren voordat de mol je gazon verlaat. En bij een grote tuin heb je meerdere apparaten nodig.

2. Vieze geuren

Voor bepaalde geuren zijn mollen erg gevoelig. Voorbeelden hiervan zijn keizerskroon en wolfsmelk. Wanneer je deze planten in de tuin plant heb je grote kans dat de mollen jouw gazon overslaan. Maar ook op geuren zoals knoflook, terpentijn, kamferballen of mottenbalen zijn ze niet bepaald dol.

3. Mollenklem

Er zijn heel wat soorten metalen klemmen te koop, maar ze werken allemaal op dezelfde manier. Plaats de klem in de mollengang en dek deze af. Er mag geen licht of wind bijkomen. Wanneer de mol langskomt valt de klem dicht en wordt de mol gedood. Een effectieve manier, maar helaas niet diervriendelijk. Let er bovendien op dat er geen mensen in de buurt van de klem komen.

4. Mollenval

Pak je het liever op een diervriendelijke manier aan? Er zijn buizen verkrijgbaar die je in een mollengang kunt zetten. Deze moet je goed afdekken. De mol kan in de val lopen, maar er niet meer uitkomen. Controleer regelmatig of er eentje in de val zit, want zit de mol te lang gevangen dan kan hij alsnog overlijden aan stress. Heb je beet dan kan je de mol ergens anders loslaten.

En wat te doen tegen de schade?

De molshopen blijven helaas een aantal weken zichtbaar. Daarnaast kan het gangenstelsel wat de mol gegraven heeft voor verzakkingen zorgen. Het beste kun je het gazon openhalen en opvullen en vervolgens de boel weer dichtleggen. Heb je geluk en zijn er een paar molshopen dan kan je gebruik maken van een gazonwals. Hiermee kan je hobbels eruit rollen. Heb je pech en ziet je gazon er echt niet meer uit? Overweeg dan om nieuwe graszoden aan te leggen. Dat betekent dat je het oude gazon moet verwijderen en de grond opnieuw egaal moet maken.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer