Nieuws

In 5 stappen naar een gezond gazon

28 februari 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Het gazon is het meest bewerkelijke deel van de tuin. Met deze vijf basisactiviteiten kan iedereen een mooi gazon met gezond gras creëren.

Engelse tuinen dienen bij veel tuinliefhebbers als voorbeeld. In Engeland wordt zelfs de kwaliteit van de tuinbezitter aan de staat van het gazon afgemeten. Of we in Nederland ook zover gaan, is niet gezegd. Tegelijkertijd laten we ons graag inspireren door televisieprogramma’s als Gardener’s World of maken liefhebbers tuinreizen richting de Engelse countryside. Met andere woorden: tuinliefhebbers uit eigen land willen dat ook bij hen het gazon er piekfijn bij ligt.

Hoeveel adviezen u ook krijgt en waar u ook maar informatie en inspiratie vandaan haalt, geen gazon is hetzelfde. Onder andere klimaat, ligging, ondergrond en grassoort bepalen samen de conditie van een gazon. U kunt er wel aan werken om deze conditie zo optimaal mogelijk te maken. Voor dit gazon onderhoud zijn vijf basisactiviteiten nodig, waar we u graag over informeren.

Maaien

Na inzaaien of zoden leggen heeft een gazon voldoende water nodig om te groeien. Zit de groei er lekker in, dan is grasmaaien dé activiteit waar we vaak het eerste aan denken. Het moet in de zomermaanden, van mei tot en met oktober, bijna wekelijks gebeuren. De een is daar fanatieker in dan de ander, maar één ding is daarbij belangrijk: doe het nooit tekort. Vaak is drie tot vier centimeter de meest ideale lengte. Dan krijgen mos en onkruid minder kans en wordt het ook niet geel.

Verticuteren

In het vroege voorjaar wil het gras groeien en heeft daar letterlijk lucht bij nodig. Om dat te stimuleren en het gras gezond te houden is verticuteren van belang. Dit is het luchtig maken van de bovenlaag, graspollen worden doorgesneden. Soms is één of twee keer per jaar wat dieper de grond in prikken tevens een manier om het gras meer lucht en voldoende voeding in de vorm van regenwater te geven. Met verticuteren verwijdert u tevens zoveel mogelijk het mos dat het gazon kan verstikken. Als het mos verwijderd is, kunnen er kale plekken zijn ontstaan. Die kunnen opnieuw worden ingezaaid.

Voedingstoffen en bemesten

In het vroege voorjaar is het goed om te bemesten. Dat doet u bij voorkeur in de maanden april en juni. Het is belangrijk u goed te laten informeren over welke natuurlijke mest goed is voor het gazon. Een organische mest geeft voedingsstoffen langzaam vrij. Daarmee komt het gras goed de zomer door. Kunstmest is alternatief dat ook goed werkt. In september kan het eventueel herhaald worden om in de winter mosvorming tegen te gaan.  

Al met al is de conditie van de bodem ofwel de juiste zuurgraad, het belangrijkste. Is die waarde te laag ofwel de grond te zuur (dat is te meten middels een pH-bodemtest) dan is kalk strooien een oplossing. Doe dat in het najaar.

Wieden

Voor een strak en mooi groen gazon is onkruid weghalen noodzakelijk. Er bestaan groeistoffen waardoor tweezaadlobbigen niet verder groeien en verdwijnen. Gras is een eenzaadlobbige, dus dat wordt niet aangetast. Spuit de groeistoffen op een droge dag over het gazon, tot een week na een maaibeurt.

Afsteken

Om een strak gazon te bewerkstelligen kunt u, als het gras voldoende is gegroeid, de graskanten afsteken. Doe dit onder een hoek van 45 graden en niet dieper dan een paar centimeter. Gaat u dieper steken dan kunnen de graskanten uitdrogen.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer