Nieuws

Maak je tuin winterklaar met deze tips

4 november 2020 | door Bodenstaff Graszoden

De wintertijd is alweer ingegaan en het duurt niet zolang meer en dan zullen de bomen weer kaal zijn en de temperaturen toch echt flink naar beneden gaan. Wil je in het voorjaar graag weer kunnen genieten van een mooie, bloeiende tuin? Dan is het handig om nu even de handen uit de mouwen te steken om ervoor te zorgen dat je tuin winterklaar is. Dat betekent eigenlijk dat je jouw tuin zo goed mogelijk voorbereidt en helpt om de winter goed door te komen zodat hij in de lente optimaal kan bloeien. Maar wat mag je nou echt niet vergeten bij het winterklaar maken van je tuin?

Je gazon winterklaar maken

In de afgelopen jaren zijn de temperaturen ook in het najaar nog vrij lang hoog geweest. Dat betekent dat je gras ook langer doorgroeit, want pas wanneer de temperatuur voor langere tijd onder de zes graden zakt zal de groei stagneren. Zolang je gras nog door blijft groeien kan jij de grasmaaier ook nog niet opbergen. Zorg er wel voor dat je het gras niet te kort afmaait, maar laat het ongeveer zo’n vijf centimeter blijven.
Als je dan toch weer gaat maaien kun je van te voren mooi alle gevallen bladeren opharken om te voorkomen dat ze de hele winter op je gazon liggen. Daardoor kun je namelijk sneller bruine plekken krijgen. Vanaf nu tot december kun je ook beginnen met het strooien van kalk over het gazon. Daarmee verminder je de groei van mos in het gras.

Dode planten en uitgebloeide bloemen weghalen

Opruimen is een groot onderdeel van het winterklaar maken van je tuin. Eigenlijk maak je op die manier alvast weer plaats voor alles wat in het voorjaar weer kan gaan bloeien. Maak daarom een rondje in je tuin en kijk welke bloemen allemaal uitgebloeid zijn en dus afgeknipt kunnen worden. Knip alles wat afsterft gewoon weg maar laat eventuele bladeren lekker zitten, deze beschermen namelijk tegen de vorst. Zijn er planten of bloemen doodgegaan in de herfst dan haal je ze nu weg.

Bescherm kwetsbare planten

Niet alle planten kunnen goed tegen de vrieskou in de winter. Vooral tropische en mediterrane soorten die van oorsprong niet voorkomen in ons land hebben jouw hulp nodig om de winter goed door te komen. Denk hierbij aan olijfbomen en palmbomen, bananenplanten, eucalyptus en agaven. Om je kwetsbare planten te beschermen kun je ze inpakken of naar binnen verplaatsen, bijvoorbeeld in een schuur of tuinhuisje, of in een serre of bijkeuken. Wordt het in de ruimte waar ze staan toch nog te koud dan kun je ze alsnog beschermen door in te pakken.

Graskantjes netjes maken

Een mooie, strakke graskant oogt meteen een stuk netter dan overgroeide slordige kantjes. Daarom is het een goed idee om voor de winter de graskanten nog even netjes af te steken. Als je dat echt goed wilt doen kun je het beste gebruik maken van een speciale kantensteker. Dit is een tuingereedschap met een plat blad in de vorm van een halve maan. Een gewone schop is doorgaans een beetje gebogen waardoor je toch niet die perfecte rechte kantjes kunt maken. Heb je een grote tuin met een enorm grasveld? Dan kun je bij de tuincentra vaak ook wel terecht voor een machinale kantjessteker om je zelf wat tijd te besparen.

Bomen snoeien

Snoeien kun je het hele jaar door wel doen, vooral als je veel variatie in je tuin hebt. Welke bomen en planten wanneer gesnoeid kunnen worden hangt af van de soort. Maar er zijn een aantal bomen die je moet snoeien voordat de vorst zijn intrede doet, omdat ze beschadigen wanneer ze gesnoeid worden wanneer de temperatuur onder nul komt. Het gaat dan bijvoorbeeld om; fruitbomen, klimrozen of stamrozen, plataan, hibiscus en laurier.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer