Neem de tijd voor het maken van een tuinplan
Een tuinplan maken is een inspirerende bezigheid waar creativiteit en kennis voor nodig zijn. Die kennis over de grondsoort, waar de tuin meeste zon vangt en wat de beste plek is om een gazon aan te leggen, vraagt om tijd.
Of je nu een lapje of een lap grond tot je beschikking hebt, een tuin vraagt om een indeling die past bij het huis en bij de bewoners. Het komt er vaak op neer dat je of een bestaande tuin moet veranderen of een volledige tuin moet aanleggen, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning.
Weet hoe jouw tuin erbij ligt
Met een beetje creativiteit kom je een heel eind en soms komt er ook een tuindeskundige aan te pas. Samen met een tuinarchitect of hovenier kun je prima een tuinplan maken. Daarentegen is het heel belangrijk te weten hoe jouw (bijna) tuin erbij ligt. Daarmee bedoelen we: met welke grondsoort heb je te maken, waar staat de zon in de ochtend, middag en avond, hoe werken de seizoenen in op jouw tuin, welke plek is het meest vochtig en welke het meest droog, en ga zo maar door.
Houd dat lapje grond een tijd in de gaten
Met andere woorden; eigenlijk weet je pas echt waar je mee te maken hebt als je dat lapje grond een jaar lang in de gaten houdt. Dan weet je wat de beste plek is om bomen te planten, om graszoden neer te leggen, waar de groentetuin moet komen of het bloemenperk. Wat de beste plek is voor een speelhoek voor de kinderen, de buitenkeuken en het tuinhuisje. Kortom; het is belangrijk om de tijd te nemen een plan te maken, voordat je daadwerkelijk de eerste spade in de grond zet.
Pak het eens stapsgewijs aan
Veel eigenaren willen echter zo snel mogelijk de tuin aanleggen. Begrijpelijk, maar verdiep je dan goed in wat je ziet en vraag een deskundige om advies. Je kunt het ook stapsgewijs aanpakken. Leg de graszoden neer en geef het de tijd om te groeien. Houd de rest nog eenvoudig en leg in de loop van de tijd de perken aan, plant bomen en struiken en kweek bloemen. Soms is het gewoon het beste om een en ander organisch te laten ontstaan, en het niet al te snel meteen in een definitieve vorm te brengen. Zorg dat er ruimte blijft voor verandering en aanpassingen. Uiteindelijk ontstaat er dan een persoonlijke tuin die past bij het huis en bij de bewoners.