Schaduwgazon
Niet iedereen heeft de beschikking over ontzettend veel zonlicht in zijn of haar tuin. Dit kan vooral als je een mooi gazon wilt (laten) leggen, voor de nodige problemen zorgen. Normaal gras heeft namelijk niet alleen voldoende water, maar ook zonlicht nodig om te kunnen groeien. Heeft je gazon dit niet, dan is het een kwestie van tijd voordat het gaat verkleuren en uiteindelijk dor wordt en doodgaat. Omdat we bij Bodenstaff ook heel goed begrijpen dat je bijvoorbeeld juist een gazon in de schaduw wilt aanleggen, bijvoorbeeld zodat de kinderen hier kunnen spelen, is het mogelijk te kiezen voor een schaduwgazon. Dit is een type gazon dat minder zonlicht nodig heeft en daardoor dus ook prima in de schaduw kan groeien. Hoe dit precies werkt en of dit schaduwgazon ook in volledige schaduw in goede conditie blijft, leggen we je allemaal uit.
Bestaat schaduwgazon echt?
De eerste vraag die we vaak horen, is of schaduwgras, zoals we dit type gras ook wel noemen, ook daadwerkelijk bestaat. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk nee. Wat je namelijk vaak ziet, is dat dit bepaalde grassoorten zijn die inderdaad veel beter tegen weinig zonlicht kunnen, maar ook na verloop van tijd minder worden en het uiteindelijk niet redden. Daarom is het goed te weten dat er geen schaduwgazon bestaat, dat helemaal zonder zonlicht kan. Maar wat kan dan wel? Dat vertellen we je uiteraard ook.
Heeft schaduwgras helemaal geen zon nodig?
Het is een fabeltje om te denken dat schaduwgras helemaal geen zonlicht nodig heeft. Net als eigenlijk bijna iedere plant- en bloemsoort, heeft ook gras zonlicht nodig. Het klopt inderdaad dat het gras zoals we dit normaal kennen, een stuk meer zonlicht nodig heeft dan bepaalde andere soorten, maar een schaduwgazon dat helemaal geen dag- of zonlicht krijgt, dat is maar tijdelijk. Natuurlijk gaat het de eerste paar maanden goed, maar naarmate de tijd vordert, zul je ook zien dat de kwaliteit zienderogen achteruit gaat. Voeding heeft dan geen zin en is het een kwestie van tijd voordat het is afgelopen met je prachtige gazon.
Waar moet ik op letten bij schaduwgras?
Wil je toch een schaduwgazon aanleggen, dan is het belangrijk om eerst goed te kijken naar het aantal uren zon. Heb je helemaal geen zon, dan is het, zoals je ook hierboven hebt kunnen lezen, niet verstandig om te kiezen voor gras. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven, die we verderop in dit artikel met je zullen bespreken. Het enige waar je dus op moet letten voordat je met schaduwgras aan de slag gaat, is of je minimaal 3 tot 4 uur licht per dag hebt op de plek waar het gazon komt te liggen. Is dit het geval, dan is er eigenlijk niets aan de hand.
Schaduwgras graszoden voor het snelste resultaat
Wanneer je snel een mooi schaduwgazon wilt aanleggen, dan zijn graszoden de manier om dit te doen. Onze graszoden worden dagelijks vers van het land gehaald en gesneden. Zo bestel je gemakkelijk en snel rollen van 40 cm x 250 cm en kun je dus, afhankelijk van de grootte van je tuin, in een paar uur van een kale zandvlakte een prachtig groen schaduwgazon creëren.
Gras zaaien in de schaduw
Liever toch zelf graszaaien? Dat kan natuurlijk ook! Wel zijn er dan een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo zijn graszoden natuurlijk al een flinke tijd gekweekt, waar je met graszaad helemaal van nul begint. Het is daarom belangrijk de conditie van de grond goed in de gaten te houden en ook te kijken naar de manier waarop de zaden zich ontkiemen. Doordat ze minder zonlicht krijgen, kan het zijn dat je wat meer moet bemesten, zodat de zaden hun voeding uit de bodem kunnen halen. Uiteindelijk kun je dus ook prima een schaduwgazon maken door zelf te zaaien, mits je zorgt voor de juiste bewatering en voeding.
Schaduwgazon onderhouden
Het onderhouden van je schaduwgazon gaat net even wat anders dan een normaal gazon. Zo is het aan te raden om het gras langer te laten en minder vaak te maaien. Doordat je schaduwgras minder zon krijgt, groeit het ook minder. Maai je het dan net zo vaak als normaal gras, dan hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen dat je het daarmee veel te kort maait, met alle nadelige gevolgen van dien. Zo is het prima om je gazon iedere twee weken te maaien, waar je dit normaal iedere week of zelfs nog vaker doet. Door het gras wat langer te laten, kan het bladoppervlak van het gras wat meer zonlicht opvangen, waardoor de wortels zich dieper kunnen wortelen. Probeer het gras daarom niet korter te maaien van 5 centimeter.
Houd rekening met het gebruik van water
Wanneer je een schaduwgazon hebt, dan duurt het natuurlijk veel langer voordat dit droog is, dan wanneer je gazon de volle zon op zich heeft. Daarom is het belangrijk niet te veel water te geven, aangezien het gras anders het risico loopt op allerlei gazonziekten. Is het dan toch het moment om te sproeien, zorg er dan wel voor dat je dit het liefst wat dieper in de bodem doet. Vooral wanneer er bomen staan, is de kans dat deze het water uit de grond onttrekken, een stuk groter.
Haal het mos op tijd weg
In de normale situatie is het niet zo heel erg om het mos even te laten zitten. Op het moment dat je dit bij je schaduwgazon doet, dan wordt het een ander verhaal. Mos vindt het namelijk prettig om zich te nestelen op donkeren en vochtige plaatsen. Juist omdat je schaduwgazon al veel minder licht, vocht en voedingsstoffen krijgt, is het zaak er alles aan te doen dat dit niet verloren gaat aan het mos. Het verwijderen van mos kan vrij gemakkelijk met een hark.
Alternatieven voor schaduwgras
Het kan zijn dat je plek waarop je graag schaduwgras zou willen leggen uiteindelijk toch te weinig zonlicht heeft. De kans dat je schaduwgazon dan binnen de kortste keren kapot gaat, is vrij groot. Gelukkig zijn er meerdere alternatieven voor schaduwgras, zodat je je tuin ook op deze plekken gezellig en sfeervol kunt maken. Ook wanneer je een kleine tuin hebt, zijn deze alternatieven prima in te passen, alleen dan net even een stukje compacter. Omdat de mogelijkheden bijna oneindig zijn, hebben we ons beperkt tot de drie populairste alternatieven voor schaduwgras.
Bodembedekkers
Wil je toch graag wat groen in je tuin, waar je net als bij gras weinig onderhoud aan hebt, dan zijn bodembedekkers de perfecte keuze. Bodembedekkers zijn namelijk prima bestand tegen weinig zonlicht, waardoor je ook de schaduwplekken in je tuin prima kunt opvullen. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat je over gras wel kunt lopen, maar over bodembedekkers jammer genoeg niet.
Schaduw verminderen
Dit is niet helemaal een alternatief, maar wel een goede manier om toch gras aan te kunnen leggen in je tuin. Vaak is een struik of boom de boosdoener van de weinige zonuren in je tuin. Het kan dus heel goed zijn, dat je door een struik of boom te snoeien, gemakkelijk zorgt voor meer licht, waardoor je uiteindelijk toch schaduwgras of zelfs normaal gras kunt leggen.
Leg een pad aan
Het aanleggen van een pad is de ideale manier om praktisch en gezelligheid met elkaar te combineren. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een pad te maken van de achterdeur naar de schuur, op de plek waar je anders graag gras had willen leggen. Kortom, genoeg mogelijkheden om je tuin, ondanks de schaduw, toch leuk aan te kleden en in te richten.