Nieuws

Tuinklussen in december

14 december 2022 | door Bodenstaff Graszoden

De dagen zijn korter, het is stil buiten, de vogels zijn vertrokken en het wordt koud. Misschien niet de meest aanlokkelijke tijd van het jaar om in je tuin aan het werk te gaan, maar ondanks dat je tuin en gazon in een soort winterslaap gaan, is er ook in december nog wel het een en ander te doen om ervoor te zorgen dat je tuin er nu en vooral ook straks weer mooi bij ligt. 

Als het nog niet vriest of gevroren heeft

Soms is de meteorologische winter allang begonnen, maar merken we er qua temperatuur nog niks van. Zolang het nog niet vriest zijn er een aantal klussen die je kunt doen. Zo is het belangrijk om je wel al vast voor te bereiden op vorst. Dat doe je in ieder geval door er voor te zorgen dat je tuinslang helemaal leeg is voor je hem oprolt en opruimt. Laat je er water inzitten dan heb je kans dat hij kapotvriest. Heb je de tuinslang opgeborgen vergeet dan niet de buitenkraan nog even af te tappen. Dat doe je door de stopkraan dicht te draaien en dan het kraantje dat eronder zit open te zetten waardoor er een beetje water uit loopt. Zet daarna de buitenkraan helemaal open zodat het resterende water eruit kan lopen. 

Alles op de goede plek

Zolang de temperatuur nog niet onder het vriespunt daalt is het een goed moment om eens kritisch naar de tuin te kijken. Omdat de meeste planten nu hun blad kwijt zijn is het makkelijker om ze te verplanten. Doe dit dan wel meteen goed, door de plant een fijne boost te geven met wat extra compost door de aarde op zijn nieuwe plekje. Nieuwe planten plaatsen kan natuurlijk ook. En denk ook alvast aan een beetje kleur! Bloembollen die laat bloeien zoals tulpen, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen kunnen de grond nog in. 

Opruimen maar

Wanneer je dat nog niet had gedaan kun je het tuinmeubilair en andere tuinspulletjes nu opbergen in de schuur. Als er nog blad op het gazon ligt is het goed om dat weg te halen, en bijvoorbeeld in de borders te harken, om onkruid tegen te gaan. Heb je fruitbomen in de tuin dan is dit het moment om beschadigde takken en waterloten weg te halen. Ook kunnen ze wel een beetje kalk gebruiken. 

Gras in de winter

Datzelfde geldt trouwens voor je gazon. Begin met strooien als het regent maar niet waait. Door de kalk verhoogt de pH-waarde van de grond, en wordt de structuur zodat in het voorjaar meststoffen goed opgenomen worden. Als het eenmaal vriest maai je het gras niet meer. Daarna is het zaak je gras lekker met rust te laten zodat het kan rusten en er in het voorjaar weer piekfijn bij ligt. Een pak sneeuw op je gazon kan geen kwaad. Zodra het gras weer tevoorschijn komt en het niet meer vriest kan je gazon weer onderhoud krijgen. 

Denk aan de vogeltjes

Als het begint te vriezen kunnen de vogels wel een steuntje in de rug gebruiken. Rijg een pindaslinger en hang hem in de tuin en zorg voor een waterbakje (laat het water niet bevriezen) zodat ze drinken hebben en een plek om zich te wassen. Ook doe je er goed aan om een klein stuk van je tuin te laten verwilderen. Daar kunnen vogels en egels dan allerlei lekkernijen vinden in de vorm van insecten.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer