Nieuws

Voorkom regenplassen op je gazon met deze tips

3 november 2021 | door Bodenstaff Graszoden

De bladeren verkleuren en het duurt niet lang meer voordat ze massaal de boom uit komen dwarrelen. De meeste mensen hebben de verwarming of houtkachel al weer aan gehad en de regenjas kon ook weer van stal, want de herfst is echt begonnen.

Het regenseizoen en het gazon

Van alle seizoenen is de herfst het natste seizoen. Dat vinden niet alleen de mensen niet leuk, ook het gazon houdt niet van teveel water. Wanneer er regenplassen op het gazon blijven staan kan het gras verstikken. Daardoor blijf je met lelijke plekken zitten in je gazon. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Doordat het gras en de grond zo verzadigd raken wordt het bovendien erg zompig. Als de kinderen er dan overheen gaan rennen of er loopt iemand overheen dan heb je kans dat de grond verzakt. Ook spoelt een grote hoeveelheid regen de meststoffen die je hebt toegevoegd aan het gazon voor een gezonde grasmat weg de aarde in. Hartstikke zonde!

En hoewel je het weer helaas niet onder controle hebt, kun je wel het een en ander doen om schade aan je gazon door wateroverlast te voorkomen of te bestrijden.

Leg een drain of goot aan op het terras

Tegels en bestrating laten regenwater slecht door. Als gevolg stroomt overtollig water van het terras zo het gazon op. Door een watergoot of drainage systeem aan te leggen, of te kiezen voor waterdoorlatende bestrating kun je dit voorkomen en schade aan je gazon voorkomen.

Het gazon beluchten

Het beluchten van je gazon is een belangrijke klus, ook als het niet geregend heeft. Om een zo mooi en gezond mogelijk gazon te behouden kun je het beste elk kwartaal je gazon beluchten. Maar vooral wanneer het veel geregend heeft is het erg belangrijk om het gazon te beluchten, zodat het overtollige water sneller en gemakkelijker weg kan stromen.

Het gazon bemesten

Wanneer een grote hoeveelheid water over het gazon heen is gekomen is de kans groot dat het gras niet meer bij de voedingsstoffen kan komen die je hebt toegevoegd. Daarom is het belangrijk om na zware regenval opnieuw het gazon te bemesten.

Wees alert op gazonschimmels

Door het wegspoelen van meststoffen wordt je gazon kwetsbaar en vatbaar voor schimmels. Wees daarom bedacht op schimmelvorming en behandel je gazon zodra je ziet dat er gazonziekten de kop op steken.

Maai het gras niet als het nat is

Als het pijpenstelen heeft geregend kun je de grasmaaier beter nog even in de garage of schuur laten staan. Het afgereden natte gras blijft namelijk op het gazon liggen en kan lelijke kale plekken veroorzaken. Je loopt ook nog eens het risico dat je grasmaaier verstopt raakt. Wacht tot het gras weer droog is voor je het gaat maaien. Sta je te maaien en krijg je een bui op je kop? Zorg er dan voor dat al het maaisel goed opgeruimd wordt. 

Het is niet raadzaam om nat gras te maaien. Het achtergebleven, natte gemaaide gras plakt aan elkaar vast en kan zo het gazon verstikken. Er kunnen hierdoor kale plekken in het gazon ontstaan door lichtgebrek. Valt er een zware regenbui net nadat het gras gemaaid is, dan kan het grasafval met een bladhark worden verwijderd om dit probleem te voorkomen.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer