Wat kun je doen tegen bruine plekken op je gazon
Hoewel gras sterk is en goed tegen een stootje kan, krijgt het toch tijdens elk seizoen weer flink wat te verduren; fikse regenbuien in de herfst, sneeuw en vorst in de winter en tropische temperaturen tijdens de lente en zomer. Dan kan het voorkomen dat er dorre, bruine plekken ontstaan in het gazon. Hieronder lees je hoe je ervoor zorgt dat je grasmat er snel weer frisgroen bij ligt.
Oorzaken
Om bruine vlekken te voorkomen en te verhelpen moet je eerst weten wat de oorzaak is. Dat kunnen er een aantal zijn;
Te droog
Vooral wanneer er tropische temperaturen bereikt worden, komt het voor dat je bruine plekken krijgt. Om je gazon tijdens de warme maanden toch gezond te houden is het slim regelmatig, maar niet elke dag, goed en lang te sproeien. Een half uurtje in de vroege ochtend of nadat de zon onder is, kan al een heel verschil maken.
Is je gazon toch dor en bruin geworden? Dat is geen reden voor paniek. Met een beetje geduld en aandacht zul je zien dat het uiteindelijk weer zal herstellen.
Te nat
Wanneer er water blijft staan op het gazon kan er geen zuurstof meer bij de wortels komen. Dan sterft het gras af en ontstaan er bruine plekken. Ook verliest de grond aan vruchtbaarheid doordat de meststoffen dieper de grond in spoelen door al dat water en wordt het gras ook nog eens vatbaarder voor ziektes. Door te zorgen voor goede drainage kun je waterplassen, en dus dorre plekken, voorkomen. Ook sneeuwval kan voor bruine plekken zorgen; een lange, natte winter met langdurige sneeuwval laat zijn sporen na in je gazon.
Honden & katten
Honden en katten die het gazon gebruiken als toilet kunnen je gras flink verknoeien. Door een stofje in de urine zullen op de plekken waar ze hun behoefte doen al snel lelijke, dorre plekken ontstaan. De simpelste manier om dit te voorkomen is natuurlijk door ervoor te zorgen dat honden en katten de gelegenheid krijgen ergens anders te plassen; in de kattenbak of tijdens het uitlaten. Kun je het nou niet volledig voorkomen? Dan kun je de schade beperken door, wanneer je het ziet gebeuren, meteen water eroverheen te gieten.
Larven
Andere beestjes die de boosdoener van bruine plekken in je gazon kunnen zijn; larven!
Dit ongedierte vreet de wortels van het gras aan waardoor de zoden los komen te liggen en uiteindelijk verdroogde bruine plekken krijgen. Je kunt controleren door welke soort larve je gazon geteisterd wordt door een stukje grasmat op te tillen. Daar tref je dan de Emelten aan of de Engerlingen. Beide soorten larven kun je bestrijden met aaltjes; minuscule bodemdiertjes die de larven als voedselbron gebruiken.
Accepteren en afwachten
We willen natuurlijk het liefst allemaal een gazon dat het hele jaar door prachtig groen is. Maar helemaal als er veel op een gazon gelopen, gespeeld en geleefd wordt is dat niet altijd realistisch, tenzij je het gazon ontzettend goed blijft onderhouden. Daarom is het soms ook een kwestie van accepteren dat je gazon niet perfect is en geduldig afwachten tot, met een beetje hulp, je gazon zich weer is hersteld.