Zo blijft je gazon gezond tijdens een hittegolf
De Nederlandse zomers worden steeds heter. De afgelopen jaren resulteerde dat in meerdere hittegolven in één zomer. Met tropische temperaturen van boven de 30 graden krijgt de natuur het soms zwaar te verduren. Dat geldt ook voor je gazon. Hieronder lees je wat je kunt doen om je gazon gezond te houden tijdens de heetste zomerdagen.
Niet te vaak sproeien
Veel mensen hebben de neiging om hun gazon tijdens een hittegolf elke dag of zelfs tweemaal per dag te sproeien. Wanneer je het gazon lang en goed sproeit is het echter helemaal niet nodig om elke dag te sproeien. Maar dan is het wel belangrijk dat de bodem goed vochtig is. Drie keer in de week twintig minuten tot een half uur is voldoende om de grond goed te bevochtigen. Op die manier voorkom je tevens ‘lui gras’, waarbij de wortels aan het oppervlak blijven, en krijg je gras dat stevig verankerd is doordat de wortels goed naar beneden groeien, waar het nat is.
’s Ochtends vroeg of laat in de avond
Het is niet verstandig om in de brandende zon je gazon te sproeien. Niet alleen verdampt het meeste water direct in de lucht, de waterdruppeltjes werken als een vergrootglas en kunnen daardoor het gazon verbranden. Nou kan gras wel tegen een stootje, maar vooral voor de planten in de borders rondom het gazon kan dit schadelijk zijn. Je kunt dus het beste in de vroege ochtend sproeien als de zon nog niet op is, of nog niet zo sterk. Of laat in de avond als de zon gezakt is.
De natuur nabootsen
Hoewel het soms keihard kan regenen in Nederland is het toch slim om je sproeier op een zachte stand of standje regendouche te zetten. Door de natuur op die manier na te bootsen profiteert je gazon optimaal van de sproeibeurt en voorkom je dat omliggende planten en bloemen kapot gesproeid worden door te harde waterstralen.
Een goed voorbereiding
Wanneer je weet dat er waarschijnlijk een hittegolf aan komt is het slim om je gazon hier alvast op voor te bereiden door meer te sproeien. Als je het gazon twee weken voor de start van een hittegolf lang en goed besproeit is het gras beter bestand tegen de hitte en hoef je tijdens de hittegolf minder vaak met de tuinslang in de weer. Het is ook handig om te weten op welke grondsoort jouw gras groeit. Zo houden zandgrond en veengrond water minder goed vast. Bij deze grondsoorten is het slim om iets meer te sproeien.
Duurzaam sproeien
Vooral tijdens de warme zomermaanden is het zaak om verstandig om te gaan met water. Ook komt het voor dat er door de aanhoudende droogte zelfs een verbod op sproeien komt. Probeer daarom voor het sproeien zoveel mogelijk gebruik te maken van regenwater, bijvoorbeeld uit een regenton. Een andere slimme manier om duurzaam te sproeien is door gebruik te maken van een grondvochtmeter. Zo weet je precies wanneer het tijd is om te gaan sproeien en wanneer de sproeier weer uit kan.