Nieuws

Zo blijft je gazon gezond tijdens een hittegolf

29 juli 2020 | door Bodenstaff Graszoden

De Nederlandse zomers worden steeds heter. De afgelopen jaren resulteerde dat in meerdere hittegolven in één zomer. Met tropische temperaturen van boven de 30 graden krijgt de natuur het soms zwaar te verduren. Dat geldt ook voor je gazon. Hieronder lees je wat je kunt doen om je gazon gezond te houden tijdens de heetste zomerdagen.

Niet te vaak sproeien

Veel mensen hebben de neiging om hun gazon tijdens een hittegolf elke dag of zelfs tweemaal per dag te sproeien. Wanneer je het gazon lang en goed sproeit is het echter helemaal niet nodig om elke dag te sproeien. Maar dan is het wel belangrijk dat de bodem goed vochtig is. Drie keer in de week twintig minuten tot een half uur is voldoende om de grond goed te bevochtigen. Op die manier voorkom je tevens ‘lui gras’, waarbij de wortels aan het oppervlak blijven, en krijg je gras dat stevig verankerd is doordat de wortels goed naar beneden groeien, waar het nat is.

s Ochtends vroeg of laat in de avond

Het is niet verstandig om in de brandende zon je gazon te sproeien. Niet alleen verdampt het meeste water direct in de lucht, de waterdruppeltjes werken als een vergrootglas en kunnen daardoor het gazon verbranden. Nou kan gras wel tegen een stootje, maar vooral voor de planten in de borders rondom het gazon kan dit schadelijk zijn. Je kunt dus het beste in de vroege ochtend sproeien als de zon nog niet op is, of nog niet zo sterk. Of laat in de avond als de zon gezakt is.

De natuur nabootsen

Hoewel het soms keihard kan regenen in Nederland is het toch slim om je sproeier op een zachte stand of standje regendouche te zetten. Door de natuur op die manier na te bootsen profiteert je gazon optimaal van de sproeibeurt en voorkom je dat omliggende planten en bloemen kapot gesproeid worden door te harde waterstralen.

Een goed voorbereiding

Wanneer je weet dat er waarschijnlijk een hittegolf aan komt is het slim om je gazon hier alvast op voor te bereiden door meer te sproeien. Als je het gazon twee weken voor de start van een hittegolf lang en goed besproeit is het gras beter bestand tegen de hitte en hoef je tijdens de hittegolf minder vaak met de tuinslang in de weer. Het is ook handig om te weten op welke grondsoort jouw gras groeit. Zo houden zandgrond en veengrond water minder goed vast. Bij deze grondsoorten is het slim om iets meer te sproeien.

Duurzaam sproeien

Vooral tijdens de warme zomermaanden is het zaak om verstandig om te gaan met water. Ook komt het voor dat er door de aanhoudende droogte zelfs een verbod op sproeien komt. Probeer daarom voor het sproeien zoveel mogelijk gebruik te maken van regenwater, bijvoorbeeld uit een regenton. Een andere slimme manier om duurzaam te sproeien is door gebruik te maken van een grondvochtmeter. Zo weet je precies wanneer het tijd is om te gaan sproeien en wanneer de sproeier weer uit kan.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer