Nieuws

Zo overleeft jouw gazon de zomervakantie

9 juni 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Bij veel mensen wordt de zomervakantie ook dit jaar weer voornamelijk gevierd in de (achter)tuin. In tuinesië is het ook heus heerlijk, als je er zelf wat van maakt; denk aan opblaasbare zwembaden, kinderen die tentjes opzetten, een gezellige barbecue met partytenten en statafels, gillende peuters die onder de sproeier doorrennen en dagenlang op een kleedje boekjes lezen. En dat allemaal op je gazon. Jouw grasveld krijgt in deze zomerperiode dus niet alleen een opdonder door de verzengende zon, maar ook door al die zomerse activiteiten. Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat jouw gazon er na de zomervakantie niet als een dorre vlakte bij ligt?

Schade door het (opblaas)zwembad beperken en herstellen

Er is niets lekkerder dan een verfrissende plons in je opblaas- of opzetzwembad in je eigen achtertuin. Vooral wanneer je kinderen hebt kan zo’n zwembad tijdens een hete zomer niet ontbreken. Maar of het nou gaat om een klein peuterbadje of een flink opzetzwembad voor de hele familie; je gazon is er minder blij mee, want het is een flinke aanslag op dat mooie groene gras. Helemaal voorkomen kun je de schade helaas niet, tenzij je het zwembad dit jaar achterwege laat, maar beperken is wel mogelijk.

Waar zet je het zwembad neer?

Dit doe je bijvoorbeeld door de juiste plek te kiezen voor het zwembad. Met name wanneer je kleine kinderen hebt ben je misschien geneigd het zwembad op een schaduwrijke plek neer te zetten zodat die kwetsbare huidjes niet zo snel verbranden, maar voor het gazon kun je er beter voor kiezen het bad juist op een plek met veel licht te plaatsen. Hier kan het gras namelijk sneller herstellen wanneer iedereen weer uitgezwommen is. Bescherming tegen de zon in het zwembad kun je eenvoudig creëren met een grote parasol naast het bad.

Waar laat je het water van het zwembad?

Is die heerlijke zomer dan weer voorbij? Ruim het zwembad dan ook meteen op en laat het niet langer dan nodig staan. Laat al dat water niet zomaar lukraak wegstromen in het gazon. Wanneer je zwembadwater chloor bevat of gereinigd is met speciaal daarvoor bedoelde tabletten, zitten er stoffen in die schadelijk zijn voor je gazon of tuin. Is dat niet het geval dan kun je ervoor kiezen het water weg te pompen en te gebruiken om de tuin mee te besproeien. Scheelt een hoop water en is dus beter voor het milieu én je portemonnee.

Herstel het gras meteen

Pak de kale plek die tevoorschijn komt als je het zwembad hebt opgeborgen meteen aan om het herstel zo snel mogelijk in gang te zetten. Dat doe je door de grond een beetje aan te harken en het dode gras te verwijderen en de bodem te beluchten. Dan vul je de plek aan met een laagje tuinaarde of bodemverbeteraar, en zaai je het in met snel kiemend graszaad. Na een beetje bemesting hark je het zaad licht in en druk je het stevig aan met je voeten of een gazonwals. Vergeet niet dat de grond ten minste de eerste twee weken water nodig heeft.

Hetzelfde kan natuurlijk gezegd worden over een kale plek die veroorzaakt is door een tent of kleed dat langdurig op een plek heeft gelegen.

Verbrand gras voorkomen en herstellen

Echte mannen (en vrouwen) barbecueën op kolen. En een kampvuurtje dat zo’n lekker knapperend geluid maakt als de zon dan eindelijk onder is en het een beetje frisser wordt, is natuurlijk ook helemaal geweldig. Maar soms ontsnapt er wel eens een kooltje of rolt er een houtblok uit het vuur op het gazon. Dat is meestal snel onder controle, maar dan is de schade aan het gazon al gedaan.

Vaak zie je dan de volgende dag gele of zelfs verbrande, zwarte plekken in je gazon. De enige manier waarop je zeker weer dat je brandplekken kunt voorkomen, is door de barbecue op de stenen of tegels te laten staan en je kampvuurtje ook enkel op het terras te stoken, of in een daarvoor bedoelde vuurkuil. Gaat het toch mis dan kun je het gazon herstellen door de grond om te spitten en opnieuw in te zaaien met graszaad of te vervangen voor nieuwe graszoden.

Je gazon herstellen na de zomer

Ook al zet je zelf de hele zomer geen voet op je gazon, na een snikhete en gortdroge zomer kan je gazon wel wat aandacht en verzorging gebruiken. Al trekt je gazon soms ook uit zichzelf weer goed bij zodra het weer gaat regen, toch kun je het een handje helpen zodat je volgend zomer ook weer van een mooie groene grasmat kunt genieten. Dit doe je door na de laatste hete dagen de verdorde stukken gras open te harken en het dode gras zoveel mogelijk te verwijderen zodat er weer lucht in de bodem komt, oftewel je gaat verticuteren. De aangetaste plekken kun je opnieuw inzaaien. Om je gazon een flinke boost te geven bemest je het volledige gazon en besproei je het nog eens als er nog niet genoeg regen valt.

Een fris gazon met nieuwe graszoden

Is jouw gazon de zomervakantie niet goed doorgekomen? Of wil je de zomer juist beginnen met een fris groen gazon? Dan kun je ook kiezen voor graszoden van Bodenstaff. Of het nu gaat om het verwijderen van oude graszoden, nieuwe graszoden leggen of het verbeteren van je huidige gazon; Bodenstaff helpt je graag aan een mooie groene grasmat.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of voor advies.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer