Nieuws

Alles wat je wilt weten over grasmaaien

13 juli 2022 | door Bodenstaff Graszoden

Het hoort bij de zomer; die heerlijke geur van vers gemaaid gras. Als het mooi weer is dan groeit je gras namelijk in een recordtempo, wat als gevolg heeft dat jij, het liefst, wekelijk, de grasmaaier uit de schuur haalt om je gazon in topconditie te houden. Vooral als je een bepaalde leeftijd bereikt wordt het plotseling heel belangrijk dat jouw gazon er beter bij ligt als dat van de buurman. Maar of je nou plezier beleeft in het maaien of niet, het is wel handig als je weet wat je doet. Daarom een artikel over grasmaaien.

Tuinklusjes

Wanneer moet je weer grasmaaien?

In de winter kan je de grasmaaier voor een flinke tijd opbergen, want dan hoeft het gras niet gemaaid te worden. Gras groeit namelijk pas als de temperatuur overdag minstens zeven à tien graden is, en wanneer de temperatuur ’s nachts niet onder de drie graden komt. Wanneer moet je je gras dan weer gaan maaien? Nou, je kunt eigenlijk gewoon je ogen gebruiken. Als jij vindt dat het gras weer te lang wordt kun je gaan maaien. Daarbij is het wel belangrijk dat je dit alleen doet als er geen vorst meer komt en de temperatuur dus passend is. Anders heeft je gras veel meer moeite om te herstellen na het maaien. Wanneer de maaitijd voor jouw gazon weer aanbreekt hangt dus af van het weer, maar ook van de ligging van je gazon. Gras dat de hele dag zon krijgt zal eerder aan een maaibeurt toe zijn, dan een grasveld dat in de schaduw ligt. 

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Vooral wanneer je een flink oppervlakte moet maaien kan daar best wel wat tijd in gaan zitten. Logisch dat je je dan afvraagt hoe vaak je deze klus moet klaren. Ook dit hangt af van je gazon. Groeit het gras snel dan kun je in de lente en zomer wel twee keer per week maaien om je gras mooi en gezond te houden. Als het groeitempo meevalt kun je met een keer in de week ook toe.

Welke maaihoogte hou je aan?

Om het heel simpel te houden; je kunt het beste vier centimeter aanhouden. Dat is voor de meeste gazons een uitstekende lengte. Er zijn een paar uitzonderingen. Als het heel erg warm wordt heeft je gras iets meer lengte nodig om zichzelf te beschermen tegen de hitte. Dan kun je beter voor vijf centimeter kiezen. Ook wanneer je de laatste keer gaat maaien voor de winter kun je beter vijf centimeter aanhouden zodat het gras beter bestand is tegen de kou. Ook een gazon dat intensief gebruikt wordt kan wel wat langer, een centimeter of vijf.

Wat zijn de beste omstandigheden om gras te maaien?

Het beste moment om je gras te maaien is aan het einde van de dag, als het gazon niet meer in de volle zon licht. Op die manier beschadigt het kwetsbare pas gemaaide gras niet door sterke zonnestralen en kan het nog goed herstellen voor de nacht aanbreekt en de temperatuur zakt. Maai je gras alleen als het droog is. Als het gras nat is wil het maaien niet goed. Dat is niet alleen slecht voor je grasmaaier die verstopt kan raken, maar je nodigt op die manier ook schimmels en grasziekten uit.

Nieuw gazon maaien

Als je net een nieuw gazon hebt laten leggen heeft het gras even de tijd nodig om goed te wortelen. Het is daarom belangrijk dat je niet direct gaat maaien. Wacht daar tenminste twee weken mee. Maai het gras dan bovendien niet te kort, kies voor de hoogste stand op de grasmaaier.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer