Nieuws

Combineer een strak gazon met een wilde bloemenweide

8 december 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Sommige mensen willen graag dat hun gazon er als een strak groen biljartlaken bij ligt. Het liefst zouden zij na het grasmaaien nog eens met een klein schaartje de puntjes bijknippen. Maar dat gaat natuurlijk wel heel ver. Anderen vinden zo’n saai gazon maar niks, en laten de natuur liever zijn gang gaan. Het een hoeft het ander echter helemaal niet uit te sluiten. Sterker nog; als je een strak gazon met een wilde bloemenweide combineert, lijkt je gazon door de tegenstelling nog strakker! Maar hoe creëer je nou zo’n bloemenweide naast je strakke gazon?

Lekker laten gaan

Er is al ontzettend veel geschreven over het onderhouden van je gazon en hoe je die perfecte grasmat krijgt. Het voelt dan ook misschien wat tegenstrijdig, maar wil je een rijke en volle wilde bloemenweide, dan moet je de boel juist lekker laten gaan. Zou je gewoonlijk je gazon een flinke boost geven door het af en toe te bemesten, nu laat je de bemesting lekker achterwege om ruimte te geven aan bloemen. Uiteraard laat je (chemische) bestrijdingsmiddelen helemaal staan als je een natuurlijke bloemenweide wilt creëren.

Verschralen

In de eerste jaren zul je nog regelmatig moeten maaien om het gazon te verschralen. Dit doe je door te maaien en het maaisel te verwijderen. Hierdoor krijgt het bodemleven de kans zich te herstellen en ontwikkelen, waardoor natuurlijke vegetatie zoals bloemen en kruiden kunnen groeien. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook insecten en andere dieren worden daar heel erg blij van. Een strak groen gazon is voor deze kleine beestjes namelijk te vergelijken met een dorre woestijn.

Maaien of niet maaien?

Als je een volle, rijke bloemenweide wilt, wil je juist dat er weinig voedsel in de grond zit. Heb je namelijk een hele voedingsrijke bodem dan groeit het gras zo snel dat andere vegetatie geen kans krijgt. Het hangt een beetje van de bodem af hoe vaak je je gras moet maaien als je een mooie bloemenweide wilt. Wanneer het gazon goed verschraald is ben je met eenmaal per jaar maaien in september klaar. Bevat de bodem nog zeer veel voeding dan moet je het gras vaker afrijden. Namelijk driemaal; eind juni, augustus en november. Dit geldt dus niet in het eerste jaar dat je een bloemenweide gaat starten.

Naast elkaar

Uiteraard kun je helemaal zelf bepalen welk gedeelte van je gazon je laat ‘verwilderen’. Wil je het gestructureerd doen, dan kun je er ook voor kiezen om borders of stroken te laten ontstaan, in plaats van een groot stuk bloemenweide. Het gazon dat je graag strak wilt houden maai je uiteraard wel regelmatig en kun je bemesten.

De natuur een handje helpen

In het begin kun je het beste afwachten wat de natuur van de wilde bloemenweide gaat maken, maar op een gegeven moment kun je de natuur ook een handje helpen door een bloemenzaadmengsel toe te voegen. Kies in dit geval dan wel voor bloemen die van nature in grasland voorkomen, want anders gaat het gras overheersen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor een grote biodiversiteit en veel beestjes in je tuin kun je ook kiezen voor een speciaal bijen of vlinder bloemenzaadmengsel. Als je besluit bij te zaaien doe je dit het beste in het voor- of najaar.

Lekker makkelijk

Het voordeel van zo’n wilde bloemenweide is niet alleen dat je de natuur en de insecten een groot plezier doet, het ziet er ook nog eens heel mooi uit én het is onderhoudsvriendelijk, want nadat je bloemenweide bloeit, vol en rijk is. Hoef jij er eigenlijk niet veel meer aan te doen, behalve het een keer per jaar maaien en ervan genieten. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer