Combineer een strak gazon met een wilde bloemenweide
Sommige mensen willen graag dat hun gazon er als een strak groen biljartlaken bij ligt. Het liefst zouden zij na het grasmaaien nog eens met een klein schaartje de puntjes bijknippen. Maar dat gaat natuurlijk wel heel ver. Anderen vinden zo’n saai gazon maar niks, en laten de natuur liever zijn gang gaan. Het een hoeft het ander echter helemaal niet uit te sluiten. Sterker nog; als je een strak gazon met een wilde bloemenweide combineert, lijkt je gazon door de tegenstelling nog strakker! Maar hoe creëer je nou zo’n bloemenweide naast je strakke gazon?
Lekker laten gaan
Er is al ontzettend veel geschreven over het onderhouden van je gazon en hoe je die perfecte grasmat krijgt. Het voelt dan ook misschien wat tegenstrijdig, maar wil je een rijke en volle wilde bloemenweide, dan moet je de boel juist lekker laten gaan. Zou je gewoonlijk je gazon een flinke boost geven door het af en toe te bemesten, nu laat je de bemesting lekker achterwege om ruimte te geven aan bloemen. Uiteraard laat je (chemische) bestrijdingsmiddelen helemaal staan als je een natuurlijke bloemenweide wilt creëren.
Verschralen
In de eerste jaren zul je nog regelmatig moeten maaien om het gazon te verschralen. Dit doe je door te maaien en het maaisel te verwijderen. Hierdoor krijgt het bodemleven de kans zich te herstellen en ontwikkelen, waardoor natuurlijke vegetatie zoals bloemen en kruiden kunnen groeien. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook insecten en andere dieren worden daar heel erg blij van. Een strak groen gazon is voor deze kleine beestjes namelijk te vergelijken met een dorre woestijn.
Maaien of niet maaien?
Als je een volle, rijke bloemenweide wilt, wil je juist dat er weinig voedsel in de grond zit. Heb je namelijk een hele voedingsrijke bodem dan groeit het gras zo snel dat andere vegetatie geen kans krijgt. Het hangt een beetje van de bodem af hoe vaak je je gras moet maaien als je een mooie bloemenweide wilt. Wanneer het gazon goed verschraald is ben je met eenmaal per jaar maaien in september klaar. Bevat de bodem nog zeer veel voeding dan moet je het gras vaker afrijden. Namelijk driemaal; eind juni, augustus en november. Dit geldt dus niet in het eerste jaar dat je een bloemenweide gaat starten.
Naast elkaar
Uiteraard kun je helemaal zelf bepalen welk gedeelte van je gazon je laat ‘verwilderen’. Wil je het gestructureerd doen, dan kun je er ook voor kiezen om borders of stroken te laten ontstaan, in plaats van een groot stuk bloemenweide. Het gazon dat je graag strak wilt houden maai je uiteraard wel regelmatig en kun je bemesten.
De natuur een handje helpen
In het begin kun je het beste afwachten wat de natuur van de wilde bloemenweide gaat maken, maar op een gegeven moment kun je de natuur ook een handje helpen door een bloemenzaadmengsel toe te voegen. Kies in dit geval dan wel voor bloemen die van nature in grasland voorkomen, want anders gaat het gras overheersen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor een grote biodiversiteit en veel beestjes in je tuin kun je ook kiezen voor een speciaal bijen of vlinder bloemenzaadmengsel. Als je besluit bij te zaaien doe je dit het beste in het voor- of najaar.
Lekker makkelijk
Het voordeel van zo’n wilde bloemenweide is niet alleen dat je de natuur en de insecten een groot plezier doet, het ziet er ook nog eens heel mooi uit én het is onderhoudsvriendelijk, want nadat je bloemenweide bloeit, vol en rijk is. Hoef jij er eigenlijk niet veel meer aan te doen, behalve het een keer per jaar maaien en ervan genieten.