Nieuws

Gezond gazon? 3 grasgeheimen

21 juli 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Een mooie grasmat, wie wil dat niet? Als de graszoden eenmaal gelegd zijn, kijken veel mensen het gras bijna de grond uit. Geduld is echter nodig, én de juiste aanpak. Die geven die grasmat waar je van droomt. We geven 3 geheimen prijs die de basis vormen van een gezond gazon.

Gras beschouwen we als heel gewoon. Waarschijnlijk omdat we het zoveel om ons heen zien. Toch ziet iedere grasmat er weer anders uit. Eigenlijk is het een prachtig product van de natuur dat ons in de gelegenheid stelt om er heerlijk over te lopen, op te liggen en vooral naar te kijken. Of op te voetballen natuurlijk, maar we houden het hier bij ons eigen gazon in de tuin. Echte liefhebbers kunnen lyrisch worden over hun gazon als het er op en top bij ligt. In Engeland worden regelmatig heuse wedstrijden gehouden. Wie heeft het meest groene, volle gazon, exact op lengte gemaaid?

1. Word een meestermaaier 

Met dat laatste hebben we direct een geheim van een mooie grasmat te pakken. De lengte van de grassprietjes. Je hoeft echt niet meer een schaartje de boel op lengte te houden, maar in de zomer te kort maaien zorgt voor verbrande en verschroeide plekken die bruin kleuren en het gras te lang laten zorgt voor een rommeltje en je komt er op een gegeven moment nauwelijks nog met een maaimachine doorheen. Bovendien krijgen mossen en onkruid dan veel kansen. Aangeraden wordt om in de zomer het gras regelmatig te maaien, in het voor- en najaar iets minder vaak. Het is ook een beetje aanvoelen hoe vaak. Ervaring maakt de meestermaaier. Over de lengte zijn de meningen soms verdeeld, maar wie zijn grasmat intensief gebruikt, denk aan spelende kinderen, kan het maar beter wat langer laten. Zo’n vier centimeter. In alle andere gevallen kan het een centimeter korter worden gemaaid. 

2. Drie keer per jaar meststoffen aanbrengen

Een ander geheim als het gaat om een mooi en gezond gras is een paar keer per jaar de grasmat bemesten. Veel mensen doen dat louter in het voorjaar, maar doe het ook in de zomer en in het najaar. Zo vermijd je dat onkruid en mos de kans krijgt en blijft het gezond. Laat je goed informeren welke meststof het beste past bij jouw soort gras en het gebruik ervan. Kies in ieder geval voor een natuurlijke meststof. 

3. Begin bij de basis: de bodem

Ben je nog in het stadium dat er een grasmat moet worden gelegd, dan ben je een bofkont want het stelt je in de gelegenheid om een zo gezond mogelijke bodem te creëren waar graszoden zich heerlijk in kunnen hechten en het gras kan groeien. Een goede en gezonde bodem bevat lucht, water, voldoende voedingsstoffen maar ook een rijk bodemleven. Meet de zuurgraad en anticipeer daarop. Als je de zuurgraad kent, weet je beter welke meststoffen zinvol hun werk kunnen doen. Lastig? Laat je dan door ons goed informeren. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer