Nieuws

De laatste keer gras maaien: wanneer en hoe doe je dat?

15 september 2021 | door Bodenstaff Graszoden

De zomer is voorbij en je vraagt je af hoe moet dat nou met het gras? Wanneer maai je voor de allerlaatste keer? Wanneer het jou uitkomt? Nee, juist niet, het tijdstip waarop je voor de laatste keer je gazon maait is belangrijker dan je denkt. In deze blog lees je alles over het winterklaar maken van je gazon en de allerlaatste keer maaien. 

In het voorjaar groeit gras het snelst. Vandaar dat je in de lente en zomer regelmatig maait om het gazon mooi te houden. Dan wordt het herfst. De temperaturen zijn niet meer zo aangenaam, het regent en de blaadjes vallen de bomen. Het gras maaien blijft er bij. Jammer, want wist je dat die allerlaatste keer maaien heel erg belangrijk is? Door nog een keertje te maaien in het najaar geniet je in het voorjaar van een prachtige grasmat.  

Droge dag in november 

Zo lang het gras nog groeit kan je maaien. De afgelopen jaren is de temperatuur in het najaar nog vrij hoog. Blijf maaien totdat de bodemtemperatuur onder de vijf en acht graden ligt. Meestal is dit eind november. Je bent dan op tijd voordat het begint de vriezen en er vinden niet veel warme dagen meer plaats. Het is handig om een dag te kiezen waarop het droog is, want hoe droger het gazon, hoe makkelijker het onderhoud wordt. 

Maai op vijf centimeter 

Maai het gras niet te kort. Normaliter is de maaihoogte voor gras drie tot vier centimeter, maar wanneer je voor het laatst maait is het beter om voor vijf centimeter te kiezen. De laatste maaibeurt zorgt ervoor dat er geen onkruid in het gras komt. Door het gras iets langer te laten kan het beter tegen de kou van de winter. Bovendien kan langer gras minder zonlicht beter aan. Vijf centimeter is kort genoeg om ervoor te zorgen dat het gras niet platgedrukt wordt door een laag sneeuw. 

Blijft het gras groeien na je laatste maaibeurt dan moet je toch nog een keer gaan maaien. De laatste maaibeurt komt uiteindelijk vanzelf een keer. 

Nieuw gras zaaien of graszoden 

In de zomer heeft een gazon heel wat te verduren, hitte, spelende kinderen, zwembaden etc. Zie je kale plekken zaai dan gras of gebruik graszoden. Een dicht gazon is beter bestand tegen de winter. September is een ideale maand om gras in te zaaien, want de bodem is nog lekker warm van de zomer en er valt genoeg regen. Ook graszoden toepassen is in het najaar geen probleem. 

Het gazon bemesten 

Oktober is een geschikte maand om het gazon te bemesten. Niet te zwaar, maar licht. Door de voedingsstoffen krijgt je gras de kans om te herstellen. Kies een meststof die rijk is aan kalium. Kalium zorgt ervoor dat het gras goed tegen de vorst kan. 

Dode takken en bladeren verwijderen 

Naast het bemesten staat er nog een klusje op je te wachten, namelijk het verwijderen van dode takken en bladeren. Doe je dat niet dan verstikt het gras onder alle die bladeren. Bovendien krijgt mos alle ruimte om te groeien en dat moet je niet hebben. 

Kort op een rij waar je op moet letten bij maaien in het najaar: 

  • Verwijder gras en bladeren van het gazon 
  • Maai voordat het begint te vriezen 
  • Laat het gras ongeveer vijf centimeter worden 
  • Maai de laatste keer wanneer het droog is
  • Zaai eventueel nieuw gras in september of leg graszoden aan
  • Bemest het gazon in oktober met kalium 

Doe een wintercheck voor je grasmaaier 

Ben je klaar met de laatste keer maaien? Vergeet dan niet om je grasmaaier winterklaar te maken. Dat betekent het oliepeil controleren, de brandstoftank leeg maken en alle onderdelen van de machine zorgvuldig schoonmaken. Slijp vervolgens het maaimes en zet de grasmachine in een droge ruimte. Door zuinig op je grasmaaier te zijn kan je in het voorjaar meteen van start met maaien. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer