Nieuws

Dit kunt u doen tegen mollen in de tuin

25 maart 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Laten we beginnen met de positieve impact van het dier. Een mol is namelijk een expert in graven. Daarmee zijn het zijn prima dieren om de grond in de tuin lekker luchtig te houden en daarmee de afwatering optimaal.

Een mol eet bovendien aardrupsen en emelten. Emelten zijn de larven van de langpootmug en die eten de wortels van het gras op. Daarmee komt het gras los te liggen en sterft het af. Die wil je daarom niet aan die wortels hebben, dus laat de mol maar snoepen.

Ontmoedigingsbeleid

De andere kant van het verhaal is dat molshopen in een mooi gezond en strak gazon niet welkom zijn. Start daarom eerst met het terugduwen van het bergje aarde. Het is een manier om er weer gras te laten groeien en het werkt als het ware als een ontmoedigingsbeleid voor de mol. Vaak doen dus. Het is ook mogelijk een mollennet in te graven. Zo krijgt de mol in uw tuin geen kans.

Plant bomen en struiken

Mollen houden niet van wortels die ze in de weg zitten op hun weg naar bijvoorbeeld een drinkplaats. Het planten van bomen en struiken rond het gazon kan dan helpen. Kruisbladwolfsmelk wordt genoemd omdat de mollen de geur van de wortels niet prettig vindt (heeft wel giftig melksap) en keizerskroon wordt genoemd omdat de mol de geur van de bollen niet kan waarderen. Ook nieskruid zou volgens deskundigen kunnen helpen ze te verjagen.

Verspreid een luchtje

Granulaatkorrels verspreiden een knoflookachtige geur, waar mollen een hekel aan hebben. Deze plantaardige korrels strooi je in gaten van tien tot twintig centimeter diep en dicht het vervolgens weer af. Ditzelfde kan ook met geurcapsules.

Maak herrie

Trillingen en geluid produceren waar mollen niet tegenkunnen is een milieuvriendelijke optie. Het vraagt wat tijd, maar kan een oplossing zijn. Het kan in de vorm van bodemloze flessen die omgekeerd in de grond worden gestoken zodat de wind er langs blaast en een gierend geluid voortbrengt. Mollentrillers op zonne-energie zijn ook een optie om ze te verjagen.

Vang het dier

Het plaatsen van een mollenkoker is ook een mogelijkheid. De koker steekt u in het gangenstelsel en u checkt een paar keer per dag of de mol erin zit. U kunt de mol dan elders weer uitzetten. Een tijdrovend klusje, maar wel enigszins diervriendelijk.

Toch een klem

Probeer goed te lokaliseren waar de mol zich bevindt. Door de molshoop terug te duwen, ziet u al snel waar deze weer opduikt. Het is dan mogelijk een mollenklem te plaatsen vlakbij een drinkplek van de mol. Daarvoor is het van belang enigszins de looproute van de mol te begrijpen, die houdt van routine en loopt dagelijks eenzelfde route (naar die drinkplek). De mol overleeft de klem veelal niet.

Raadpleeg een expert

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen mollen zijn voor particulieren verboden. Die mogen alleen door professionals worden gebruikt. Komt u er dus niet in uw eentje uit en blijft de mol (of mollen) terugkomen, dan is het inhuren van een expert een optie. Een expert beschikt over een certificaat en een vakbekwaamheidsbewijs. Deze zal te werk gaan met klemmen of tabletten. In het laatste geval gaat het vooral om grote oppervlakten. Het is een uiterste maatregel en niet milieuvriendelijk want ook andere dieren krijgen te maken met de giftige tabletten. Voor uw gazon zal dit niet zo snel opgaan.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer