Nieuws

Graszoden leggen in het najaar? Natuurlijk kan dat!

16 september 2020 | door Bodenstaff Graszoden

De zomer is alweer voorbij met dit jaar een aantal extreem warme dagen. Wellicht heeft jouw gazon hierdoor schade opgelopen. De herfst nadert en het goede nieuws is dat in het najaar nog prima graszoden gelegd kunnen werken. Sterker nog het is juist een ideale periode. De lagere temperaturen en vochtigheid maken de aanleg gemakkelijker en zo zijn er nog meer voordelen.

Zo lang het maar niet vriest

Door de lagere temperaturen in de herfst vragen veel mensen zich af of het nog lukt om in deze periode graszoden aan te leggen. Dat is geen enkel probleem. Wist je dat je graszoden in principe bijna altijd kan leggen? Behalve wanneer het sneeuwt, de regen met bakken uit de lucht komt vallen of als je te maken hebt met een vorstperiode is het beter om te wachten. Maar zelfs als het vlak na de aanleg gaat vriezen is er nog niks aan de hand, want de graszoden zullen niet afsterven. Ze bevriezen en ontdooien wanneer het warmer wordt en groeien dan gewoon door.

Ook wanneer het ’s ochtends in de herfst koel is kunnen de graszoden ’s middags gewoon aanhechten. In september, oktober, en begin november is de bodemtemperatuur vaak nog prima. Niks aan de hand dus. Bovendien zijn de afgelopen winters en daarmee ook de herfst in Nederland een stuk warmer dan vroeger.

Wacht niet tot het voorjaar

Waarom denken mensen dan dat de herfst niet de meest perfecte periode is om graszoden aan te leggen? Dat komt omdat de meesten een nieuwe tuin in het voorjaar aan laten leggen. Die periode is erg populair, omdat je in het voorjaar en in de zomer de meeste tijd doorbrengt in de tuin. Je wilt hem dan graag helemaal netjes hebben. Anderen volgen dat voorbeeld en wachten tot het nieuwe voorjaar, maar dat hoeft helemaal niet.

Voordelen

Je kan prima in de herfst starten met de aanleg van graszoden. Het biedt zelfs extra voordelen. Zo hoef je minder te sproeien dan in andere seizoenen wat behoorlijk wat kosten scheelt en het gras krijgt alle kans om te groeien, omdat je er veel minder overheen loopt. Daarbij wortelen de graszoden al binnen twee weken. Gras groeit wanneer de temperatuur boven de tien graden stijgt. Het is een voordeel dat de temperaturen niet meer zo extreem hoog zijn, want doordoor heb je een kleinere kans op verbranding. Daarnaast hoef je je gras niet meer te bemesten.

Ben je reeds in het bezit van een gazon? Dan is de herfst eveneens een goede periode om te checken hoe het met de graszoden is gesteld. Zijn er kale plekken of is er schade? Vervang dan vlakken met graszoden in het najaar. Is de schade erg groot? Vervang dan alles.

Meteen genieten in het voorjaar

Zo zie je dat het aanleggen van graszoden in de herfst heel wat voordelen biedt. Het is fijn om in het voorjaar direct te genieten van een mooi gazon. Het gras heeft maanden de tijd om aan te sterken, waardoor je op de allereerste lentedagen meteen kan genieten sterk gras. Twijfel daarom niet langer en start vandaag nog met de aanleg van graszoden.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer