Nieuws

Graszoden leggen of gras zaaien?

29 april 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Het realiseren van een groen en vol gazon kan door gras te zaaien of grasrollen te leggen. We geven over beide mogelijkheden uitleg. 

Wie liever gras zaait doet dit tussen de maanden mei en augustus. Het kan eventueel eerder, mits de temperatuur dat toelaat. Het mag niet te koud zijn, denk aan minimaal tien graden. Omdat de bodem in het voorjaar best nog koud kan zijn, is soms het najaar een betere tijd hiervoor. Dan houdt de grond de warmte van de zomer nog even vast en is het ook voldoende vochtig.

Voor het zaaien moet de grond ontdaan zijn van gras en onkruid. Dat neemt even wat tijd. Daarna spit u de grond 25 tot 30 centimeter om. U voedt de bodem vervolgens met de juiste soort organische mest en harkt het losjes aan.

Dan kunt u het zaad gelijkmatig over de grond strooien. Daarna mag er niet op gelopen worden. Houd het gazon wel vochtig, maar ook weer niet te nat. Let er na het zaaien op dat vogels de zaadjes niet wegpikken. Graszaden hebben namelijk twee weken nodig om te wortelen. Zolang het zaad dat nog niet heeft gedaan, ligt het los. Vogels zijn er dol op en in het voorjaar kunnen ze wel wat extra’s gebruiken. Om dit te voorkomen kunt u foliepapier op een stokje in het veld zetten.

Daarnaast is het belangrijk onkruid geen kans te geven. Dat vormt zich heel makkelijk tussen pas gezaaid gras. Voorkom dit eventueel met meststoffen die dit tegengaan. Als het gras ongeveer tien centimeter is, kunt u het voor het eerst gaan maaien.

Wie geen geduld heeft moet niet aan gras zaaien beginnen. Het heeft immers tijd nodig voordat het gras zich laat zien. In dat geval is graszoden leggen een betere optie.

Zo kunt u stapsgewijs graszoden leggen

Graszoden leggen geeft meteen een mooi resultaat en dat kunt u zelf doen of laten doen. Graszoden worden gekweekt door specialisten, waardoor het sterk geworteld is en een mooie dichte structuur heeft. Het leggen van de zoden, ofwel de rollen gras, kan als de temperatuur dat toelaat. Soms kan dat al in maart.

Daar is een aantal stappen voor nodig. Die geven we hier:

Bestel de zoden op tijd, maar niet te ver van tevoren. Het is het beste als deze binnen een dag worden gelegd. Bestel een juiste hoeveelheid. Meet de plaats waar het gazon moet komen en weet dat een rol een vierkante meter gras betekent. Ze zijn 2,5 meter lang en veertig centimeter breed.

-Zorg ervoor dat de grond wordt omgespit (zo’n dertig centimeter steken) en daarmee lekker omgewoeld is. De grond moet luchtig zijn. Haal er troep tussenuit (stenen) en laat de grond een paar weken met rust. Onkruid steeds wegnemen. Meng er de juiste voeding in de vorm van compost en tuinaarde doorheen.

  • Egaliseer het gebied waar graszoden moeten komen.
  • Stamp of rol het goed aan.
  • Maak even voor het uitrollen van de zoden de grond goed nat. Rol dan de zoden uit en leg ze in halfsteensverband. Dan vormen zich geen naden.
  • Stamp de zoden aan of rol ze vast. De kanten kunnen met een kantafsteker netjes worden afgewerkt.
  • Het is belangrijk twee weken goed te sproeien, soms twee keer per dag, zodat het gras goed aangroeit. Doe dat vooral ’s morgens of ’s avonds om de volle zon te vermijden. Het is ook aan te raden in die eerste tijd nog te bemesten.
  • Na een week kan het gazon al gemaaid worden.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer