Nieuws

Maart: hoogste tijd voor deze vijf tuinklussen

2 maart 2022 | door Bas Kluiter

In maart kan je met een beetje geluk al volop van de eerste zonnestralen genieten. Ga lekker aan de slag in de tuin, want er is heel wat te doen. Maart is de maand van onderhoud en de start van het tuinseizoen. Vandaar dat je hier onze beste tuintips voor de maand maart vindt. 

Onkruid verwijderen

Vanaf maart begint het onkruid te groeien. Begin zo vroeg mogelijk met het verwijderen van onkruid. Op die manier hou je controle. Regelmatig schoffelen en wieden. Al met al neemt onkruid verwijderen heel wat tijd in beslag. Heb je geen zin om onkruid te verwijderen. Bedek dan je tuin zoveel mogelijk met planten. Wanneer je bodembedekkers plant heb je dichtgroeiende plantjes in je tuin te staan die ervoor zorgen dat onkruid geen kans krijgt. 

Plant winterharde rassen

Soms kan het nog flink vriezen in maart. De kans daarop is niet groot, maar hou de weerberichten in de gaten. Wordt het koud? Zet dan je kwetsbare planten binnen en dek de bloesems van fruitbomen af met vliesdoek. Zijn de weersvoorspellingen goed? Plant dan winterharde vaste planten. Die krijgen dan mooi de kans om zich voor de zomer te ontwikkelen. Bemest de grond en is het droog weer? Vergeet dan niet om de planten regelmatig water te geven.

Start met gras maaien

Is het stabiel en warm weer? Dan kan je beginnen met het maaien van het gras. Bij de allereerste maaibeurt van het jaar is het verstandig om het gras nog wat langer te houden. Voor de finishing touch steek je de graskanten af. Is jouw gazon niet meer zo mooi? Dan is het tijd om nieuwe graszoden aan te leggen. Let erop dat de grond niet drassig of bevroren is. Heb je een klein stukje wat slecht is? Zaai dan bij op een dag waarop het niet zo winderig is en met een temperatuur boven de vijftien graden. Controleer meteen of je grasmachine nog een onderhoudsbeurt nodig heeft en bemest het gazon en de rest van de tuin bij, want na de winter is jouw tuin aan voeding toe.

Hortensia’s snoeien

Maart is een ideale maand om te snoeien. Heb je struikhortensia’s in je tuin te staan? Dan is het nu de tijd om een verjongingssnoei uit te voeren. Hoe je dat doet? Naast de slecht groeiende takken, snoei je tevens een deel van goede takken bij de basis weg. Wanneer je ieder voorjaag ongeveer een vijfde deel van de takken wegsnoeit, vernieuw je de gehele struik in een tijdsbestek van vijf jaar. Echt doen, want het is goed voor de gezondheid van de plant en je houdt de struik in toom. Vergeet niet om de oude uitgebloeide bloemen weg te snoeien. Niet te rigoureus, want meestal zitten de nieuwe knoppen vlak onder de oude. Naast hortensia’s kan je nu ook rozenstruiken, vlinderstruiken, lavendel en hagen zoals een liguster of beukenhaag snoeien of inkorten.

Hang nestkastjes op

In deze periode zijn vogels op zoek naar broedplekken. Het is leuk om een aantal nestkastjes in je tuin op te hangen. Let er op dat de kastjes niet in de volle zon hangen en kijk even hoe het zit met regen. Het is niet de bedoeling dat de regen naar binnen gaat. Nog een tip: hang de kastjes op een rustige plek op, vogels moeten zich veilig voelen wanneer ze naar binnen gaan. Direct naast een terras is daarom niet verstandig. Hang de kastjes stevig op, zodat ze niet kunnen vallen.

Auteur

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer