Nieuws

Nu is het moment om compost te strooien

24 februari 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Er is altijd wel iets te doen in de tuin, maar in de wintermaanden is het een stuk rustiger. Toch zijn er genoeg dingen die je kan doen. De winter is bijvoorbeeld een goede periode om compost te strooien. En zo zijn er nog meer klussen waarmee je in februari van start kan gaan. Lees ze hier.

Wanneer je in de winter compost toevoegt aan je tuin krijgt het de kans om langzaam in te trekken. Compost bevat bacteriën en schimmels en zit vol met voedingsstoffen en ander nuttig bodemleven. In het voorjaar profiteert je gazon hier optimaal van. Overigens niet alleen je gazon, maar ook je planten en struiken zijn je dankbaar voor de compost.

Klussen in februari

In februari is het tijd voor nog meer tuinklussen. Maak bijvoorbeeld je tuin lente klaar door onkruid te wieden. Het beste is om dit met de hand te doen. Wanneer je gaat schoffelen beschadig je wortels. Daarnaast kan je de afgestorven bloemstelen van vaste planten verwijderen. Doe dit voordat er jonge scheuten aankomen. Takken en bladeren die er nog liggen kan je in februari opruimen. Hou je van vroeg kleur in je border? Plant dan eind februari bollen of viooltjes.

Meer groen in de tuin

Februari is de maand om kuipplanten te verpotten. Gebruik potgrond met klei als je de potten gaat vullen. Klei houdt water beter vast. Door kuipplanten te gebruiken kan je de tuin meteen opfleuren. In februari kan je al best veel planten potten. Het duurt niet meer zo lang voordat de grond warmer gaat worden en planten gaan groeien. Hou in de gaten of de grond niet te droog wordt.

Tijd om te snoeien

Kijk eens kritisch naar de bomen en heesters die je in je tuin hebt te staan. Heb jij bijvoorbeeld knotbomen? Dan is dit de laatste maand waarin je ze kunt snoeien. Niet alleen knotbomen kun je onder handen nemen, ook leibomen zijn ideaal om te snoeien in deze maand. En heb je fruitbomen in je gazon te staan? Vergeet dan niet om die te snoeien.

Denk om de vorst en sneeuw

Tuinliefhebbers staan te popelen om te beginnen zeker als het zonnetje schijnt, maar toch moet je er rekening mee houden dat het in februari nog flink koud kan zijn. In de afgelopen periode hebben we te maken gehad met vorst en sneeuw en dat kan nog steeds. Laat de bescherming op je planten daarom nog even zitten wanneer je vorstgevoelige planten hebt.

Help de vogels

In februari is het voor vogels nog steeds lastig om genoeg voedsel te vinden. Zeker wanneer het vriest. Vogelvoer is daarom geen overbodige luxe voor vogels. Kies zonnebloempitten en pinda’s. Deze hebben een hoge energiewaarde omdat ze essentiële oliën en vetten bevatten. Daarnaast kan je eventueel nestkasten ophangen. In de winter is een nestkast een goede plek om te schuilen. Hang ze op een rustige plaats op en minstens twee meter hoogte zodat katten niet bij de vogels kunnen.

Belucht het gazon

In de wintermaanden is het mogelijk om het gazon te beluchten. Blijven er telkens plassen op je gazon staan? Niet verwonderlijk met dit natte weer. Prik gaten in je gazon zodat de bodem een open structuur behoudt. Doe wat bestratingszand over deze gaten. Zo zorg je ervoor dat de grond niet dichtslaat.

Gazon herstellen

Eind deze maand kan je beginnen met het herstellen van je gazon. Heb je in de winter toch regelmatig op je gazon rondgelopen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met slechte plekken. Is het gazon op sommige plekken heel erg beschadigd dan zou je kunnen overwegen om een aantal stukken te vervangen met graszoden. Het voordeel daarvan is dat je niet hoeft te wachten totdat de kale plekken opnieuw begroeid zijn met gras. Met graszoden heb je direct weer een mooi gazon. Heb je daarnaast last van mos in je tuin? Strooi dan kalk om verzuring van de grond tegen te gaan. Door kalk te strooien gaat het mos minder hard groeien. Gras kan de voedingsstoffen in de bodem beter opnemen wanneer er geen mos aanwezig is.

Gazon vervangen? Vraag een offerte aan

Ben je bang dat het niks wordt met je gazon? Is het toe aan vervanging in het voorjaar? Vraag dan alvast een vrijblijvende offerte aan en haal alles in huis voordat het lente wordt. Denk aan het juiste tuingereedschap. Door je op tijd te laten informeren kan je direct aan de slag zodra het kan. Zodra het mooi weer wordt geniet jij van een mooi gazon.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer