Nieuws

Paddenstoelen in het gazon? Zo kom je er vanaf!

19 juni 2020 | door Bodenstaff Graszoden

In verschillende jaargetijden kunnen paddenstoelen de kop op steken tussen het gras in het gazon. De meeste soorten veroorzaken gelukkig geen schade. Maar hou jij niet van paddenstoelen in je gazon of trek je de gezondheid van je mooie grasmat in twijfel? Niet doen, lees hier wat je zoal kan doen om paddenstoelen te voorkomen of hoe je ze kan verwijderen.

Waarom groeien er paddenstoelen?

Paddenstoelen ontstaan uit schimmels. Ze houden net zoals gras van voedselrijke grond. Het is helemaal niet raar dat er schimmels in de grond zitten. Dit zitten er van nature. Wanneer je te maken krijgt met een warm en vochtig weertype dan worden de schimmels tot leven gewekt met als resultaat paddenstoelen.   

Ga op onderzoek uit

Sommige paddenstoelen zijn erg bekend. Wie kent niet het prachtige plaatje van een rode paddenstoel met witte stippen? Eentje is leuk, maar wanneer er tientallen groeien is het een ander verhaal. Zeker wanneer je last hebt van een heksenkring moet je actie ondernemen. Een heksenkring is een cirkel van paddenstoelen. Ze zijn allemaal afkomstig van 1 zwam. Helaas verdrogen de draden het gras. Verder zijn er heel wat soorten giftig. Niet handig met kinderen en huisdieren.

Tijd voor actie 

Het bestrijden van paddenstoelen is eenvoudig. Er zijn diverse methodes voor te gebruiken. Je kan er voor kiezen om ze met de hand uit te steken, maar er zijn ook bestrijdingsmiddelen op de markt. Echter voorkomen is beter dan genezen. Maai regelmatig het gazon, dit zorgt ervoor dat de paddenstoelengroei afneemt. Ruim oude houtresten en grasrechten op, want paddenstoelen mogen dit graag als voedsel nuttigen. Ook het gazon ieder jaar open prikken en doorluchten helpt om de groei van paddenstoelen tegen te houden. 

Kleine paddenstoelen

Wanneer je een nieuw gazon hebt komt het voor dat er kleine paddenstoelen opduiken. Niet alle bemesting wordt namelijk door de wortelen van gras opgenomen. Vandaar dat er soms kleine paddenstoelen verschijnen. Ze brengen geen schade aan het gazon aan en verdwijnen vanzelf weer. Wil je ze meteen verwijderen? Maai er dan met de grasmaaier overheen. Het gazon raakt hierdoor niet beschadigd.

Grond verwijderen

Heb je een gazon waarop heel veel paddenstoelen groeien? Dan is het beter om de grond te vervangen. Dit doe je door de graszoden af te steken en de grond die eronder zit af te voeren. Graaf ongeveer 60 tot 80 centimeter diep en vervang deze grond met nieuwe tuinaarde. Egaliseer het geheel en zaai de grond opnieuw in.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer