Nieuws

Tuin bemesten? Lentekriebels betekent werk aan de winkel

11 maart 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Het bemesten van de tuin in het voorjaar is een investering die zorgt voor een mooi vol gazon in de zomermaanden. Maart en april zijn de maanden om hiermee aan de slag te gaan.

Als de temperatuur stijgt, volgt hét moment om in actie te komen voor een groen gazon met gezond gras. Dat wil zeggen een gazon zonder kale plekken, mos of onkruid. De eerste stap is het gazon te bemesten. Daarmee herstelt het gras zich na de winterperiode, verkleurt het minder snel en groeit het goed. Bovendien; hoe dichter het groeit, hoe minder kans op bijvoorbeeld vorming van mos.

Het gaat om het gazon bewerken met mest met een juiste verhouding tussen stikstof, fosfor en kalium. Soms is daar ook magnesium aan toegevoegd. Stikstof voor de groei, fosfor voor de wortels, kalium voor de stevigheid en goede opname van voeding en de weerstand tegen ziekten. Magnesium zorgt voor een snel herstel. 

Strooi een juiste hoeveelheid mest

De bemesting, met bij voorkeur organische mest, moet niet lukraak gebeuren. Er zijn tabellen voor de juiste hoeveelheid, gemiddeld gaat het om meestal tweehonderd gram mest per vierkante meter. Bereken de oppervlakte van het gazon en schaf aan wat u denkt nodig te hebben. Te veel strooien of te weinig is zonde.

Met een maatbeker strooien geeft de beste resultaten omdat dan duidelijk is hoeveel er gestrooid wordt. Daarna moet het gazon nat worden gehouden en moet er gesproeid worden. Doe dat niet door met een tuinslang direct het heel gazon te overgieten. Het gaat om sproeien. Dat betekent met een speciale sproeikop werken of omhoog spuiten zodat de straal als regen op het gazon neerkomt. Dit mag best een paar keer, maar altijd in de avond of vroege ochtend. Laat het gazon vervolgens 24 uur onbelopen.

Is het gazon nog maar net aangelegd dat kan er zogenoemde ‘aanlegbemesting’ overheen. Dat is speciaal afgestemd op het kwetsbare jonge gras. Het zorgt er onder andere voor dat de wortels goed pakken en het gazon mooi dichtgroeit.

Bemesten kan zo’n drie keer per jaar. Ook in de zomer of in het najaar is bemesten een goede zaak. Weke bemesting er dit voorjaar nodig is, is afhankelijk van de grond (klei of zand bijvoorbeeld), het seizoen en de soort gras. Natuurlijk kan Bodenstaff u daar de juiste informatie over geven.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer