Nieuws

Tuin met gras

4 juli 2024 | door Bodenstaff Graszoden

Een tuin met gras is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is natuurlijk niet voor niets. Waar we tot jaren geleden vooral de bekende 60×60 cm terrastegels zagen, kiezen steeds meer mensen voor meer groen in hun tuin. Uiteraard neemt dat niet weg dat deze tegels helemaal niet meer kunnen. Sterker nog, ze zijn juist een hele mooie toevoeging aan een tuin met gras. Zo kun je een zithoek creëren met een ‘harde’ ondergrond en bijvoorbeeld een gedeelte gras waar je op kan zonnen. Kortom, mogelijkheden genoeg dus. Dus loop je al een tijdje met het idee rond op een gedeelte of misschien zelfs wel je hele tuin met gras te bedekken, dan vertellen wij je van A tot en met Z waar je op moet letten, welke voordelen het heeft en delen we een aantal leuke ideeën met je.

De voordelen van een tuin met gras

Laten we beginnen bij het begin en dat zijn de voordelen. Een tuin met gras is namelijk niet alleen ontzettend goed voor de balans en rust in je tuin, maar zorgt er ook voor dat je tuin een stuk minder warm is in de zomer, dan wanneer je alleen tegels hebt liggen. Daarnaast heeft gras ook het voordeel dat het water een stuk makkelijker en ook sneller afvoert, zodat je niet na een flinke regenbui direct een laag water in je tuin hebt staan.

Naast de vele praktische voordelen als het gaat om warmte en regen, zien we ook dat veel ouders met jonge kinderen kiezen voor een tuin met gras en dat is natuurlijk niet voor niets. Zo kunnen de kinderen heerlijk buitenspelen, zonder dat ze het risico lopen op een flinke schaafwond. Als laatste en dat is met name voor de echte natuurliefhebbers onder ons, is dat ook de biodiversiteit verhoogd. Dit heeft als voordeel dat er veel meer leuke kleine diertjes in je tuin te vinden zijn, die op hun beurt weer goed zijn voor de juiste balans. Kortom, reden genoeg dus om een stukje tegels in te ruilen voor gras.

Zelf een tuin met gras aanleggen

Zelf een tuin met gras aanleggen is een stuk gemakkelijker dan we vaak denken. Natuurlijk vergt het even wat voorbereiding en daarna onderhoud, maar als je het een keer voor elkaar hebt, dan kunnen we je verzekeren dat het je een voldaan gevoel geeft. Het eerste waar je bijvoorbeeld goed over na moet denken, is over het type gras. Stel dat het echt een plek wordt waar de kinderen veel gaan spelen, dan is een siergazon niet bepaald aan te raden. 

Je kunt dan veel beter kiezen voor een speel- of sportgazon, wat speciaal gekweekt is dat het tegen een stootje kan. Daarbij komt ook dat je de keuze hebt uit het zelf zaaien, wat vaak weken zo niet maanden duurt voordat je een echte volle grasmat hebt of je kiest voor graszoden.

Belangrijk is wel dat wanneer je kiest dit zelf te doen, je wel precies weet wat je moet doen. Zo is de juiste voorbereiding van de bodem belangrijk om het project te laten slagen, maar is het ook belangrijk dat de nazorg goed is, aangezien je gazon er anders lang niet zo mooi en strak bij komt te liggen als je zou willen.

Waarom kiezen voor gras in je tuin

De reden dat mensen kiezen voor gras is de tuin, is met name omdat het direct zorgt voor een stuk meer gezelligheid en sfeer. Je kunt een betegelde tuin nog zo leuk aankleden met potten of borders, maar uiteindelijk heeft dit lang niet hetzelfde effect als een tuin met gras. Daarnaast is het ook ideaal zoals we ook eerder hebben genoemd voor de kinderen en zorgt het ervoor dat je tuin een stuk natuurlijker oogt. Ook scheelt het je een hoop onderhoud, kunnen we je verzekeren, aangezien een tuin vol bloemen en planten natuurlijk een stuk meer werk is, dan het af en toe moeten maaien en sproeien van je gazon. 

Populaire ideeën voor een tuin met gras

Nu je weet waarom een tuin met gras zo enorm in trek is de laatste jaren, is het tijd om eens wat ideeën te delen. We kunnen ons namelijk goed voorstellen dat je misschien niet helemaal staat te springen op een tuin met alleen maar gras. Gelukkig hoeft dit ook helemaal niet en is het juist het grote voordeel aan gras, dat je er echt alle kanten mee op kunt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tui met gras en borders, maar ook een tuin met gras in combinatie met tegels. Omdat de ideeën bijna oneindig zijn, hebben we een selectie gemaakt van de populairste ideeën.

Kies voor een natuurlijke tuin

Kleine tuin met gras

Heb je een kleine tuin en wil je graag wat extra groen toevoegen, dan is gras hier natuurlijk de ideale manier voor. Zo zit je niet vast aan minimale afmetingen, aangezien je gras natuurlijk gemakkelijk zelf kunt zaaien, maar ook de zoden op gepast maat kun afsteken. Het enige waar je wel rekening mee moet houden bij een kleine tuin met gras, is dat het gras voldoende zonlicht krijgt. De kans dat je huis zorgt voor schaduw in je tuin, is vrij groot. Kies daarom voor een grassoort die hier goed tegen kan. Twijfel je of wil je weten wat voor jou de beste keuze is, neem dan gerust contact met ons op, zodat we je vrijblijvend kunnen voorzien van een passend advies.

Tuin met gras en borders

Borders zijn een ontzettende leuke en ook praktische manier om je tuin wat gezelliger te maken. Vooral wanneer je een vrij diepe en smalle tuin hebt, zorgen borders ervoor dat je verschillende planten en bloemen met elkaar kunt combineren. De combinatie van een tuin met gras en borders is dus een absolute aanrader. Stel dat je een bepaald gedeelte van je tuin wilt voorzien van gras, maar dit toch liever wat wilt ‘breken’, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ook borders te maken, zodat je te midden van het gras ook wat planten en bloemen kunt toevoegen.

Tuin met gras en tegels

Een tuin met tegels is praktisch, maar wat is er nu leuker dan een combinatie van gras en tegels? Je kunt je voorstellen dat een tuin van enkele tientallen vierkante meter met alleen tegels ook niet bepaald gezellig is. Door bijvoorbeeld een gedeelte te betegelen en een deel te voorzien van gras. Zo creëer je niet alleen direct wat meer gezelligheid in je tuin, maar ook verschillende zithoekjes, waardoor je tuin ook een stuk groter lijkt.

Tuin met veel gras

Ben je een echte natuurliefhebber en heb je een enorme tuin, dan is een tuin met veel gras natuurlijk ideaal. Los van het feit dat het zorgt voor een ontzettend natuurlijk effect, is het ook makkelijk te onderhouden. Je kunt je wel voorstellen dat een enorme tuin vol met planten en bloemen de nodige aandacht van je vraagt, terwijl een flinke grasmat eens in de zoveel tijd gemaaid en gesproeid moet worden.

Voor welk type tuin kies jij?

Je hebt inmiddels alle voordelen kunnen lezen van een tuin met gras en ook de mogelijkheden die er zijn. Het is dus helemaal aan jou om te bepalen welke keuze je maakt. Gras heeft als voordeel dat in het geval je nu een tuin met alleen tegels hebt, je prima een aantal tegels kunt weghalen, om hier vervolgens gras te zaaien. Zo houd je de kosten laag en zorg je direct voor wat meer groen en gezelligheid in je tuin, hoe leuk is dat?

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer