Nieuws

Wanneer kun je het beste graszoden leggen?

30 juni 2021 | door Bodenstaff Graszoden

De meest paradijselijke tuinen hebben allemaal iets met elkaar gemeen; ze hebben allemaal een perfect groen gazon dat netjes is afgestoken, om zo de bloemenpracht nog beter tot zijn recht te laten komen. Als jij veel tijd en energie gestoken hebt in een mooi aangelegde tuin dan wil je natuurlijk niet dat je vergeelde of uitgedroogde gazon daar afbreuk aan doet. Je kunt proberen je gazon weer tot leven te wekken met tijd, aandacht en goede verzorging, maar je kunt er ook voor kiezen met een schone lei te beginnen en nieuwe graszoden laten leggen. Maar wanneer kun je het beste graszoden leggen?

Graszoden leggen kan in principe het hele jaar door

Ben je van plan om graszoden te kopen maar twijfel je of het wel de juiste tijd is om graszoden te leggen? Eigenlijk hoef je de kalender helemaal niet in de gaten te houden, maar moet je op de thermometer en naar buiten kijken. Want het enige moment dat je echt geen graszoden kunt leggen is wanneer het vriest en sneeuwt. Dat betekent natuurlijk wel dat er bepaalde seizoenen zijn die meer geschikt zijn om je gazon een goede upgrade te geven. Maar in welk seizoen kun je nou het beste graszoden leggen?

Graszoden leggen in het voorjaar

In maart begint na een lange winter eindelijk de lente. Hoewel de lente vaak het perfecte graszoden seizoen wordt genoemd kennen we niet voor niets het gezegde ‘maart roert zijn staart’, wat betekent dat het weer nog voor onaangename verrassingen kan zorgen. Ben je van plan om graszoden te leggen in het voorjaar, kijk dan van te voren wel goed naar het weerbericht om te voorkomen dat je met late vorst te maken krijgt. Maar normaal gesproken beginnen vanaf maart de temperaturen weer op te lopen en krijgt het zonnetje weer meer kracht, wat de lente een uitstekend seizoen maakt om graszoden te leggen.

Graszoden leggen in de zomer

Van vorst is in de zomer natuurlijk geen sprake. De zomer leent zich dan ook prima om graszoden te laten leggen. De temperaturen zijn vaak hoger waardoor de grond droog is en daardoor makkelijk te behandelen is en goed egaal gemaakt kan worden. Het nadeel van graszoden leggen in de zomer is tegelijkertijd ook die droogte en de zon. Wanneer je in de zomer graszoden legt heb je een grote kans dat je direct de hele dag moet sproeien om de ondergrond goed nat te maken en nat te houden, tenzij er natuurlijk zo’n zomerse stortbui over komt drijven. In de zomer zul je dagelijks moeten blijven sproeien volgens een sproeischema om ervoor te zorgen dat het gazon niet uitdroogt en goed kan wortelen. Bovendien is het beter om graszoden te leggen op een bewolkte dag, wat in de zomer soms best een uitdaging kan zijn. Het voordeel is wel dat je gras in de zomer door de combinatie van zon en water erg snel groeit.

Graszoden leggen in de herfst

De herfst begint in september en staat bekend om grijze natte dagen. Erg koud is het in dit seizoen nog niet en daarom kun je, met name in de begin van de herfst vaak nog prima graszoden laten leggen. Hierbij is het wel belangrijk dat de regen niet met bakken uit de lucht komt vallen. Als de ondergrond namelijk te vochtig is kan het erg lastig zijn deze te behandelen en egaliseren. Tegenwoordig is de herfst meer een soort nazomer, en eigenlijk heel geschikt voor nieuwe graszoden.

Graszoden leggen in de winter

Als je kijkt wat de ideale omstandigheden zijn om graszoden te laten groeien; een temperatuur van een graad of tien, voldoende zonlicht en vocht, kom je al snel tot de conclusie dat de winter niet het meest geschikte seizoen is om graszoden te leggen. Het wordt al gauw kouder en de zon laat zich steeds minder zien. Evengoed kan ook de winter verrassend mild zijn en zijn er toch mogelijkheden om het gazon aan te pakken

Stroop je zelf de mouwen op voor een nieuw gazon? Dan kun je eenvoudig nieuwe graszoden online bestellen via Bodenstaff. Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je je oude gazon verwijderen en nieuwe graszoden laten aanleggen door een professional? Bodenstaff helpt je graag verder zodat jij weer snel van een mooie groene grasmat kunt genieten. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer