Nieuws

Wat je niet wist over het winterklaar maken van de tuin

17 november 2021 | door Bodenstaff Graszoden

In november zou de tuin winterklaar gemaakt moeten worden. Wat dat is? En bestaat het eigenlijk wel?

Sla er de boeken op na, check websites over tuinen en je zal met name tegenkomen dat je moet snoeien, maaien, planten naar binnen halen en tuinmeubilair beschermen. We nemen ze even met je door.

Snoeien

Struiken en klimplanten mogen deze maand flink worden gesnoeid. Mits ze volledig uitgebloeid zijn. In het voorjaar zullen ze hun kans pakken en weer volop uitlopen. Sommige planten vragen om een beetje stro om ze te beschermen tegen vorst aan de grond. Knip de hagen voor een laatste keer. 

Gras

De graszoden vragen om een laatste maaibeurt als het niet te vochtig weer is. Maai niet korter dan vier centimeter boven de grond. Veeg bladeren van het gras en laat het verder met rust. Op die manier krijgt het gras genoeg licht en lucht en blijft het zo groen mogelijk. De bladeren kun je prima achterlaten in borders zodat planten daar beter tegen vorst beschermd zijn. Maak er echter niet een te dikke laag van.

Planten

Planten die niet tegen vorst kunnen, kun je nu maar beter naar binnen halen. Zijn ze te zwaar om naar binnen te halen bescherm ze dan door ze onderaan met jute te omwikkelen, met daartussen wat stro.

Tuinmeubels

Tuinmeubels blijven mooier als je ze in de wintermaanden binnen zet. Heb je daar geen plaats voor dan is het raadzaam om ze af te dekken met hoezen of afdekzeil. Sluit ook de buitenkraan, want als de vorst z’n intrede doet ben je te laat. Gieters en potten kun je daarom ook maar beter van dat waterlaagje ontdoen.

Verplaatsen

Wil je planten verplaatsen dan kun je dat nu nog doen. Je hebt daar vast ideeën over en het kan heerlijk zijn om op een mooie herfstdag de tuin nog even opnieuw in te delen. Iets nieuws toevoegen? Dat kan. Vooral bollen moeten nu worden geplant.

Winterklaar maken is uit de duim gezogen

Allemaal gedaan? Dan zal het rauw op je dak vallen dat ‘de tuin winterklaar maken’ eigenlijk niet officieel bestaat. Het is bedacht door het creatieve duo Van Kooten & De Bie en uitgewerkt in een sketch van zogenaamde tuinmannen Jacobse en Van Es, die wel even het scheurgras zouden opknappen of verwijderen en een remedie tegen takkeschurft hadden. Allemaal uit de duim gezogen.

Laat de tuin netjes achter

Dat neemt niet weg dat de tuin netjes achterlaten voor de wintermaanden geen overbodige luxe is. Bovendien wil je graag dat zowel het gras als de planten de winter goed doorkomen. Volgens experts ligt de ideale temperatuur om de tuin voor de winter klaar te maken tussen de 5 en de 10 graden. Als het warmer is, groeit het gras namelijk nog. Dan zou je alle werk weer moeten herhalen als de temperatuur daalt. Bij vroege vorst blijf je er even vanaf, totdat de temperatuur weer boven 0 uitkomt.

Tip: denk aan de vogels 

Denk ook even aan de dieren. Het is de tijd om vogelhuisjes te plaatsen. Je kunt er ook wat voedsel aan hangen, zoals vetbollen. Ze zullen je dankbaar zijn als het kouder wordt en er minder voedsel beschikbaar is door vorst.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer