Nieuws

Wat kan je doen tegen sneeuwschimmel?

17 februari 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Wanneer de laatste vorst is geweest kan het zijn dat je kleine bruine vlekken in je gazon opmerkt. Zijn deze vlekken ook nog eens bedekt met een slijmerige laag dan heb je waarschijnlijk te maken met sneeuwschimmel of zogenaamde tyfusrot. In deze blog lees je onder andere wat de gevolgen zijn van sneeuwschimmel en wat je kan doen om dit te voorkomen.

Hoe herken je sneeuwschimmel?

De sporen van schimmelziekten groeien enorm snel wanneer er sneeuw op het gazon ligt. De verspreiding van de ziekte wordt ook nog eens versnelt door het samengeperste sneeuw onder het gras. Wanneer de sneeuw gaat smelten zie je meteen waar de problemen in je gazon zijn. Eerst krijg je kleine, ronde vlekken die steeds groter worden en zich verspreiden. De vlekken zijn bruin van kleur met een grijswitte rand. Eigenlijk is het een soort van witgrijze pluis in het gras.

In een later stadium kleurt het gras geel tot oranje met een bruine rand. In het begin heb je kleine plekken van ongeveer vier centimeter, maar die plekken kunnen uitgroeien tot enorme stukken van vijfentwintig centimeter. Nog een kenmerk van sneeuwschimmel is de plakkerigheid. Het gras blijft ontzettend aan elkaar vastkleven. Kortom: je hebt deze infectieziekte liever niet in je gazon.

Sneeuwschimmel komt in alle seizoenen voor

Sneeuwschimmel treedt vaak op wanneer de sneeuw verdwijnt, de keuze van de naam is dan ook niet zo vreemd. Het witgrijze pluis lijkt zelfs op sneeuw en wanneer je op het gazon gaat lopen wanneer er sneeuw ligt kan de schimmel zich razendsnel voortplanten. Toch is de term sneeuwschimmel misleidend, want het komt eveneens voor als er geen sneeuw is. De schimmelinfectie beperkt zich niet tot de wintermaanden, maar komt het hele jaar voor.

De schimmel gedijd het beste bij een temperatuur van rond de drie graden. Regenachtig en koel weer bevordert de groei van sneeuwschimmel. Vandaar dat het op elk moment van het jaar voor kan komen. Zodra er sprake is van koele weersomstandigheden en temperatuursveranderingen heb je kans op sneeuwschimmel. De grond slaat dicht, er is weinig beluchting en die twee factoren zorgen ervoor dat sneeuwschimmel toeslaat.

Grijp op tijd in en ga behoedzaam te werk

Wanneer je ziet dat je sneeuwschimmel in je gras hebt is het zaak om zorgvuldig te handelen. Hiermee voorkom je verdere verspreiding. Grijp op tijd in, want doe je niks dan kan er een flink gedeelte van je gazon afsterven. Ga voorzichtig te werk, want het vervelende is dat schimmels zich snel verspreiden. Wanneer je over het gazon heenloopt blijft het bijvoorbeeld aan je schoenen kleven. Datzelfde geldt natuurlijk voor je grasmaaier. Zorg ervoor dat je niet met je grasmaaier in contact komt met de sneeuwschimmel.

Wat kan je zoal doen tegen sneeuwschimmel?

In het voorjaar kan je de aangetaste delen van het gazon intensief en diep harken. Heb je veel van die plekken? Voer dan de grond met sneeuwschimmelplekken af. Daarnaast is het een goed idee om het  gazon te verticuteren. Voordeel daarvan is dat het frisse lucht naar de wortels brengt.  Het gras krijgt meer zuurstof en kan beter voedingsstoffen opnemen. Dit verbetert het microklimaat onder het gras. Verder kan je besluiten om aan het gazon een gazonmeststof toe te voegen. Het gras kan zich hierdoor weer ontwikkelen. Wanneer je dit doet moet je ongeveer om de vier weken bemesten en het gazon niet vaker dan een keer per week maaien.

Bescherm je gazon tegen sneeuwschimmel

Wanneer je over een verzorgd gazon beschikt heb je minder kans op sneeuwschimmel. Vandaar dat het onderhoud van het gazon zo belangrijk is. Ruim bijvoorbeeld in de herfst en winter de bladeren op en verwijder in het voorjaar het mos. Wanneer je dit doet wordt de circulatie van lucht en licht bevorderd. In het najaar kan je het beste nog wat kalium op je gazon strooien. Dit verhoogt de kwaliteit van het gras. Bovendien vermindert kalium vorstschade.

Geen redding meer mogelijk? Geen zorgen kies voor graszoden

Is je gazon dusdanig beschadigd door de sneeuwschimmel kies dan voor graszoden. Het voordeel hiervan is  dat je alleen de beschadigde plekken aan kan pakken. Op die manier geniet je in het voorjaar meteen weer van een prachtig groen gazon en hoef je niet te wachten op herstel. Wanneer je de beschadigde plekken in gaat zaaien moet je veel langer geduld hebben voordat je gazon er weer ouderwets groen bijligt. En het fijne van graszoden is dat ze helemaal niet zo duur zijn. Voor 2,75 Euro per vierkante meter heb je al graszoden van kwaliteit. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer