Nieuws

Zo blijft je gazon groen in de herfst

9 september 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Heeft je gazon net de hittegolven en extreme droogte van de zomer overleefd, staat het najaar alweer voor de deur. Je zou zeggen dat je gazon dan niet zoveel aandacht nodig heeft, met al die verfrissende herfstbuien, maar het tegengestelde is waar. Je gazon heeft een flinke dreun gekregen van die verzengende zon, zomerse voetbalpartijen en opblaasbare zwembaden. Om er bovendien voor te zorgen dat je grasveld gezond en sterk de winter in gaat en er ook frisgroen weer uit komt, is het handig om juist nu wat tijd te steken in het onderhoud. Maar waar moet je dan zoal aan denken?

De laatste keer maaien

Een gezond gazon begint met maaien. Zodra de dagen weer korter worden, groeit het gras ook minder snel. Dat betekent dat de grasmaaier wat langer in de schuur kan blijven staan en je ergens in oktober voor de laatste keer het gras maait. Je maait het gras dan wat hoger af, en zorgt ervoor dat het gras niet korter wordt dan vijf centimeter. Op die manier is het beter bestand tegen het winterseizoen dat voor de deur staat.

Bladeren harken

Het zou geen herfst zijn als de bladeren niet van de bomen af kwamen dwarrelen. Maar het is wel slim om het gevallen blad regelmatig op te ruimen. Doe je dit niet dan kunnen licht en zuurstof het gras niet goed bereiken, met als gevolg dat het verstikt. Ook kan het ervoor zorgen dat er mos gaat groeien in je gazon. Met een hark of bladblazer reken je snel af met al dat blad. Vergeet ook het maaisel van de laatste keer maaien niet te verwijderen.

Bemesten

In het najaar is het belangrijk dat je je gazon een extra boost geeft om het te beschermen tegen de vorst en de vochtige winterperiode. Dit doe je door een speciale najaars-mest te gebruiken bij het bemesten. Deze mest bevat een samenstelling van voedingsstoffen die je grasveld vooral in het najaar goed kan gebruiken. Hierdoor blijft het langer groen en wordt het sterker. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een mest waar al kalk door heen zit, dan hoef je dit niet apart te strooien.

Kalk strooien

Door de vele regenval in de herfst wordt de zuurtegraad van je gazon hoger. Dit kun je makkelijk meten met een pH-meter of pH-bodemtest. Door kalk te strooien zorg je ervoor dat de bodem de juiste zuurtegraad krijgt. Hierdoor neemt de grond meststoffen beter op en krijgt mos minder kans om te groeien. Wanneer je kalk gaat strooien is het handig om te kiezen voor korrels in plaats van poeder. De korrels blijven namelijk gewoon liggen, terwijl het poeder bij een windvlaag ook zo in de borders terecht kan komen op plekken waar je het juist niet wilt hebben.

Graszoden leggen in de herfst

Het najaar is een uitstekend seizoen om graszoden te leggen of te laten leggen. Doordat het vaak voldoende regent hoef je niet veel te sproeien en het gras kan meteen goed en diep wortelen. Daardoor krijg je een sterk gazon dat prima de winter door kan en er in het voorjaar heerlijk fris bij ligt.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer