Nieuws

Zo krijgt mos in het gazon geen kans

22 april 2020 | door Bodenstaff Graszoden

De tuin is dé plek waar iedereen wil zijn als in het voorjaar de temperatuur stijgt en de zon zich meer en meer laat zien. Om ervoor te zorgen dat het gras er tiptop bij komt te liggen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen nodig. Soms moeten we eerst aan de slag om het gras te herstellen vanwege mosvorming. Een aantal tips.

Een strak gazon of een fijne speelweide voor de kinderen. Het valt of staat met gezond groen gras. Als zich daar mos tussen gaat vormen, wordt het gazon daar niet mooier van. Sterker nog, op het gras vormt zich een viltlaag die de groei ervan blokkeert met als gevolg dat er van het mooie gazon niets overblijft. Om mosvorming en verstikking van gras tegen te gaan, kunt u een aantal maatregelen nemen.

Mos voorkomen

Eerst noemen we zonlicht. Mos groeit namelijk graag op schaduwrijke plekken. Dat zijn vooral plekken in de schaduw van bomen en struiken. Om meer zonlicht toe te laten kan het noodzakelijk zijn om die struiken of bomen te snoeien of zelfs weg te halen. Zet er lage beplanting voor terug, zodat de zon vrij spel krijgt, en mos minder kans.

Mos verwijderen

Als er toch mos tussen het gras zit, is verticuteren de manier om dit mos te verwijderen. Dat kan ofwel met een hark of met een machine. Het is de bedoeling dat met verticuteren de wortels van het mos stuk worden getrokken. Daardoor kunt u het mos makkelijk tussen het gras uit harken.

Dit doet u in ieder geval in het voorjaar (april, mei). Na een maaibeurt en het weghalen van het gemaaide gras, gaat u in banen in zowel de breedte als de lengte met de verticuteerhark of machine over het gazon. De hark of machine heeft messen die ongeveer een centimeter de grond ingaan en daarmee de wortels van het mos doorsnijden dat hierdoor afsterft. Daarna harkt u het mos er tussenuit.

Nu heeft het gras weer lucht, krijgt voldoende licht, en voldoende water. Dat zorgt ervoor dat het gras weer gezond kan aangroeien en de kale plekken verdwijnen. U kunt deze eventueel opnieuw inzaaien of er nieuwe graszoden leggen. Zorg er ook voor dat het gras de juiste voeding krijgt door te bemesten.

Opnieuw voorkomen van mosvorming

Is er sprake van zure grond dan is het nu het moment om er kalk over te strooien. Omdat mos juist van zure grond houdt, is het verlagen van de zuurgraad ervan een remedie tegen de kans op nieuwe mosvorming.  

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer