Nieuws

Bladeren: verwijder ze, maar laat ze liggen waar het kan

18 oktober 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Het is najaar en dat betekent niet alleen koud en nat, maar ook vallende bladeren. Een teken dat de natuur zich voorbereidt op de naderende winter. Sommige mensen pakken meteen de bladblazer of de hark wanneer de bladeren beginnen te vallen en ruimen ze direct op. Voor de natuur is dat niet zo goed.  Hoe dat precies zit lees je hier.

Bladeren zijn juist handig in je tuin

Bladeren kunnen heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld in een plantenborder. Bladeren fungeren in borders namelijk als isolatie. Vaste planten kunnen door een laagje bladeren beter overwinteren. De vorst kan daardoor niet bij de wortels. Liggen er veel bladeren op je gazon strooi ze dan uit in je borders. Laat ze liggen totdat de lente begint en het afgelopen is met de vorst. Waarschijnlijk hoef je in het voorjaar weinig op te ruimen, want insecten zijn dol op bladeren. Ze trekken ze mee de grond in, waardoor de bodem gevoed wordt. Ook egels en andere dieren in je tuin zijn blij met bladeren in de tuin. Voor een egel is een bladerendak de perfecte plek voor een winterslaap.

Laat geen blad liggen op bestrate delen

Iedereen wil graag een verzorgde tuin. Het is niet leuk wanneer overal blaadjes liggen. Zeker op bestrate delen lijkt het niet netjes en het is bovendien gevaarlijk. Bladeren zijn vaak vochtig en glibberig. Voordat je het weet glij je uit. Laat je de bladeren liggen, dan gaan insecten ermee aan de haal. Dit heeft als gevolg dat de bladeren vast gaan zitten tussen de stenen. Op die manier komt er voeding tussen de voegen van je stenen. Zodra het voorjaar wordt groeit het onkruid extra hard. Moet je allemaal niet willen, verwijder daarom bladeren op terrassen en bestrate delen.

Verwijder bladeren uit je vijver

Heb je een vijver en laat je de bladeren erin liggen dan kan dit problemen opleveren. Wanneer het blad gaat rotten, gaat het water verzuren en dat is niet goed voor de waterkwaliteit van je vijver. Vissen zijn daar niet blij mee, is de waterkwaliteit heel slecht dan gaan de vissen dood. Ook de planten in de vijver willen dan niet goed meer groeien. De beste oplossing is om een net over de vijver te spannen wanneer het najaar wordt en de bladeren regelmatig te verwijderen.

Maak je gazon bladvrij

Wanneer je bladeren op je gazon laat liggen heb je kans dat je gazon gaat rotten. Dat komt omdat er geen zuurstof meer bij het gras komt en het gazon niet goed kan drogen. Komen er behoorlijk wat gele plekken dan heb je daar behoorlijk werk aan. Je kan natuurlijk graszoden gaan leggen, maar door het op tijd bladvrij te maken kan je in het voorjaar direct van een mooie grasmat genieten.

Gratis compost

Wist je dat bladeren super goed voor je composthoop of compostvat zijn? Wanneer je in het najaar bladeren op je composthoop of compostvat gooit kan je ze in het voorjaar alweer over je tuin uitstrooien. Heb je geen compost thuis en alleen een groene kliko? Die zitten zomaar vol, vandaar dat in sommige gemeentes speciale bladafval draadmanden geplaatst worden. Handig, wanneer je een grote tuin met bladeren hebt.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer