Nieuws

De beste ondergrond voor het leggen van graszoden

5 januari 2022 | door Bodenstaff Graszoden

De beste graszoden gedijen op een juiste ondergrond, maar wat is een goede ondergrond? En wat is ervoor nodig om die ondergrond te creëren?

Graszoden leggen? Je denkt er mogelijk niet direct aan als de winter invalt. Sneeuw en vorst bieden niet de juiste omstandigheden. Toch kan dit het moment zijn om plannen te maken voor als de vorst uit de grond is, in het vroege voorjaar. Laten we het gewoonweg voorpret noemen, voor het verfraaien van de tuin en het aanleggen van een gazon.

Zandgrond is niet genoeg

Het is belangrijk om de ondergrond voor het leggen van graszoden tijdig in orde te hebben. Wie tegels heeft liggen en deze verwijdert, komt zand tegen. Dit is geen vruchtbare grond die voedingsstoffen goed vasthoudt. Deze zandlaag is daarom geen goede ondergrond voor graszoden. Je hoeft het niet weg te halen, maar moet het wel vermengen met een andere grondsoort die wel voeding vasthoudt.

Het heeft meer dan tuinaarde nodig

Graszoden lukraak op tuinaarde leggen, is eveneens geen goed idee. Gewone tuinaarde heeft niet de juiste samenstelling en houdt in drogere periodes niet voldoende vocht vast. Al heeft het nog zoveel geregend, het water verdwijnt en graszoden zouden daar al snel door kunnen uitdrogen.

Welke grond is de juiste basis voor graszoden?

De grond die wel geschikt is? Kies voor een rijke grondsoort. Dat kan iedere ondergrond zijn mits het voldoende voedingsstoffen bevat, voedingsstoffen ook vasthoudt en goed draineert. Draineren betekent niet alleen dat de grond regenwater goed doorlaat, maar deze ook vasthoudt. Het mag dus niet te nat en niet te droog zijn. Dat vraagt om een juiste grondsoort die niet te licht (zoals zandgrond), maar ook niet te zwaar mag zijn omdat dan de grond te lang nat blijft. Dat lukt goed met onder andere rijke tuinplantengrond of compost. Op die manier creëer je als het ware bemeste tuinaarde, die wel geschikt is als ondergrond voor de graszoden.

Haal onkruid weg

Onkruid moet te allen tijde worden verwijderd, en de grond moet goed geëgaliseerd worden. Is de grond goed gevoed, vrij van onkruid én goed gedraineerd, dan moet de aarde worden aangestampt. Het liefst in meerdere richtingen. Zo kan het later niet inzakken en blijft de grond egaal. Licht aanharken is de volgende stap. Laat het even een tijdje zo liggen. Het kan voorkomen dat er dan alsnog wat onkruid naar boven komt. Dat kan vervolgens makkelijk worden weggehaald. Eventueel kunnen er nu ook nog meststoffen aan de grond worden toegevoegd. Op deze manier creëer je een goede en gezonde bodem voor het leggen van graszoden. Het laat zich raden dat het beter is hier op tijd mee te beginnen. Dan is het graszoden leggen in het vroege voorjaar uiteindelijk een fluitje van een cent.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer