Nieuws

Ook zo’n zin in een dosis tuininspiratie?

19 maart 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Als het voorjaar lonkt, begint het bij veel tuinliefhebbers te kriebelen. Wie dit herkent, weet ook dat het kijken naar andere tuinen een manier is om je op je eigen tuin te verheugen. Als tuinliefhebber verander je ieder jaar wel iets aan je eigen tuin en inspiratie daarvoor is altijd welkom.

Dat kan door je tegoed te doen aan mooie plaatjes in (online) magazines of websites of daadwerkelijk (volgens de regels) tuinen te bezoeken. Zowel fysiek als virtueel. Welke tuinen zijn een lust voor het brein om ideeën te verzamelen?

Hortus Amsterdam

Iedere hortus biedt een schat aan bloemen en planten die je misschien niet direct in je eigen tuin kan of wil plaatsen, maar die je wel enorm blij maken waardoor je er weer helemaal zin in krijgt. Denk aan de Hortus in Amsterdam, of die in Leiden of Haren, bij Groningen.

Hessenhof, Ede

De Hessenhof in Ede is een kwekerij die al dertig jaar bestaat en waar de eigenaar de planten zelf zaait en stekt. Neem de tijd om hier rond te dwalen en laat je verwonderen. Hier staan bijzondere en bijzonder mooie planten, die op biologische wijze worden gekweekt.

Privé-tuin: de Tuin van Fortmond

Een prachtig groen en vol gazon, schitterende bomen, planten en bloemen. Je vindt zo af en toe een overweldigende mooie tuin, gewoon bij mensen achter of rond een huis. Je moet dat wel even weten en of je er een kijkje mag nemen. Eén van die bijzondere privétuinen waar je op afspraak een bezoek aan kunt brengen, tref je in Fortmond aan de IJssel bij Olst/Wijhe. De tuin heeft een oppervlakte van een hectare en bevat onder meer een siertuin, een gazon en een schitterende bloemenweide. De eigenaren vertellen je er alles over en je mag ook hun prachtige huis zien.

Kasteeltuin Hemmen

Deze ommuurde kasteeltuin van zo’n zestienhonderd vierkante meter groot biedt maar liefst zeshonderd verschillende planten om te bewonderen waaronder een groot aantal Engelse rozen, hosta’s, tuingeraniums en floxen.

Museum De Buitenplaats, Eelde

De Buitenplaats in Ede is niet alleen een prachtig museum, er is ook een schitterende tuin bij aangelegd. De moeite waard om te bezoeken. Wie van een organische tuin houdt kan zich hier naar hartenlust tegoed doen aan een dwaaltuin, en ook z’n licht opsteken in de meer traditioneel ommuurde achtertuin, met verschillende tuinkamers, die bij het Nijsinghhuis hoort. Uiteraard tref je ook kunst in de tuin aan.

Arboretum, Oudenbosch

Een ander soort tuin is de kloostertuin. Eén van de meest bijzondere kloostertuinen is die in het Brabantse Oudenbosch die uitblinkt in prachtige bomenlanen. Circa vier hectare tuin biedt de bezoeker een kijkje in de wereld van de boomkwekers die er in dertig jaar een fraai landschap van hebben gemaakt. Bijkomend voordeel is dat je deze tuin ook virtueel kunt bekijken.

Virtuele tuinen in het buitenland

Het virtueel bezoeken van een tuin, is in deze tijd natuurlijk een fantastische manier om ideeën op te doen en je brein te voeden met al dat moois. Met 360 graden foto’s en video’s waan je je bijvoorbeeld in prachtige Engelse of Franse tuinen.

Wie op deze manier inspiratie zoekt over de landsgrenzen kan een virtuele wandeling maken door onder meer de tuinen in het Engelse Kent behorende bij Sissinghurst Castle. Of wat te denken van de beroemde tuinen van Monet in het Franse Giverny.

Vertaal ideeën naar de eigen tuin

Als je dan zoveel inspiratie hebt opgedaan, is het zaak dit op een realistische manier te vertalen naar je eigen tuin. Dat begint met je gazon voor de eerste keer weer te maaien en dat moet snel want gras groeit al bij een temperatuur vanaf zes graden. Een onderhoudsplan voor het gazon is vervolgens belangrijk, van bemesten tot verticuteren. We schreven daar al eerder uitgebreid over.

Heb je naar aanleiding van het zien van al deze tuinen veel grotere plannen en wil je bijvoorbeeld je gazon uitbreiden, verplaatsen of juist een nieuw gazon aanleggen dan is het belangrijk om te kiezen voor graszoden van een goede kwaliteit zodat jouw tuin er over een tijdje net zo mooi bij komt te liggen als de tuinen waardoor je je liet inspireren. Met dit 7 stappen plan voor graszoden leggen kun jij doelgericht aan de slag.

In alle gevallen geldt dat je op tijd de graszoden moet bestellen, zodat je voortvarend aan de slag kunt. Zie je er tegenop dan kun je dit natuurlijk ook uitbesteden en concentreer jij je op de aanplant van nieuwe bomen of struiken, heggen of bloemenperken. Staat buiten kijf dat dit de periode is dat je je kunt gaan verheugen op al dat moois dat komend voorjaar uit de grond geboren wordt en daarna je tuin alleen maar mooier kleurt. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer