Nieuws

Graszoden leggen als een pro

25 augustus 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Je kijkt al een tijdje met gefronste wenkbrauwen naar je gazon; vergeeld, uitgedroogd en kale plekken, overal onkruid. Eigenlijk ziet het er niet uit en wordt het tijd om eens helemaal opnieuw te beginnen. Alles eruit en frisse groene graszoden erin. Maar moet je nou zelf de mouwen opstropen en aan de slag? Of laat je dat liever aan ons over? 

Zelf graszoden leggen 

Om zelf graszoden te leggen heb je echt geen groene vingers nodig. Het is wel mooi als je een beetje handig bent, want je kunt het beter in een keer goed doen. Wil jij graszoden leggen als een echte pro? Dan volg je gewoon de volgende zeven stappen op.

1 De ondergrond is de basis voor een gezond gazon

Voor een perfect gazon is de juiste ondergrond van belang. Wil je een nieuw gazon op de plaats van je oude gazon dan zul je de oude graszoden eerst moeten verwijderen. Je maait dan eerst het gras en haalt daarna de graszoden eruit met een schop of een graszodensnijder. Wanneer je alle graszoden hebt verwijderd en afgevoerd is het tijd om de wortellaag te verwijderen. Je wilt in je nieuwe gazon immers niet je oude gras en onkruid terug zien groeien. Dit doe je met een frees. Hierna is het belangrijk om de grond eerst een paar weken te laten rusten. 

2 Graszoden bestellen

Het is belangrijk dat je op tijd graszoden bestelt, maar zodra ze er zijn moeten ze ook zo snel mogelijk gelegd worden, of in ieder geval binnen acht uur na levering. De timing van je bestelling is dus best belangrijk. Eerst is het zorg dat je uitrekent hoeveel graszoden je precies nodig hebt. Dat weet je wanneer je de oppervlakte van het stuk grond opmeet, lengte keer breedte, want elke rol is een vierkante meter. 

3 Een goede voorbereiding is het halve werk

Nu is het tijd om de grond klaar te maken voor de nieuwe graszoden. Met een hark maak je de bovenste laag van de ondergrond goed los. Op die manier kunnen de nieuwe zoden goed wortelen in de aarde. Om de grond goed vruchtbaar te maken meng je er compost en tuinaarde doorheen en stamp je de bovenlaag lichtjes aan. Je wilt natuurlijk een strak en vlak gazon. Daarom is het belangrijk om de ondergrond helemaal egaal te maken voordat je de graszoden gaat leggen. Dat kun je doen door eroverheen te lopen of de grond te egaliseren met een tuinwals. Nog even aanharken en dan kan je beginnen met het leggen van de nieuwe graszoden.

4 Grazoden leggen als een pro

Graszoden leg je bij voorkeur niet in de brandende zon, maar ook niet in de stromende regen. Het is belangrijk dat de ondergrond vochtig is, maar het moet niet te nat zijn. Als de grond te nat is heb je kans dat de wortels niet goed groeien. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je de graszoden in half-steens-verband legt, waarbij de rijen elke keer met een halve graszode verspringen. Leg de zoden strak tegen elkaar aan als je ze uitrolt. Blijkt de ondergrond op een bepaalde plek toch niet helemaal egaal, verwijder dan de graszode om de ondergrond alsnog egaal te maken en plaats de graszode opnieuw.

5 De puntjes op de i met een goede afwerking

De nieuwe graszoden moeten nu goed in de ondergrond komen. Daarom stamp of rol je de zoden goed aan. Maak alles netjes door de kantjes af te steken met een kantensteker. Liggen alle graszoden erin? Dan is het tijd om de sproeier erbij te halen. 

6 Een mooi gazon vergt onderhoud

De komende twee weken moeten de graszoden goed vochtig blijven. Dat betekent dat je regelmatig moet sproeien. In droge seizoenen wel tweemaal per dag. Vermijd hierbij de brandende zon en sproei in de vroege ochtend of na zonsondergang. Ook kan je nieuwe gazon in die eerste maand wel een steuntje in de rug gebruiken in de vorm van goede bemesting. Blijf ook daarna je gazon goed onderhouden om zo lang mogelijk van een prachtig groen gazon te kunnen genieten. 

7 Maaien maar!

Als alles goed is gegaan begint je gras algauw flink te groeien. Een week na het aanleggen van de nieuwe graszoden kun je de grasmaaier alweer uit de schuur halen om het gras te maaien. Maai het gras niet te kort, maar hou in het begin ongeveer vier tot vijf centimeter aan. 

Hoewel het helemaal niet zo ingewikkeld is om zelf graszoden te leggen, zijn er altijd situaties waarin je het liever aan een ander overlaat of er zelf niet toe in staat bent. Dan vind je bij Bodenstaff Graszoden de pro’s die het graag voor jou willen doen; oude graszoden afsteken, gras inzaaien, graszoden leggen, graszoden leveren of andere grondwerkzaamheden, wij draaien onze hand er niet voor om. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer