Nieuws

De dichterlijke maand mei vraagt ook om actie

19 mei 2021 | door Bodenstaff Graszoden

De maand mei is er eentje van passende poëzie en actieve aandacht voor de tuin. Hoe dat zit, lees je hier. 

Het Mailied, oorspronkelijk een gedicht van Goethe, is vele malen op muziek gezet. Onder andere Beethoven componeerde een muzikale versie. En dan is er nog het stuk: Im wunderschönen Monat Mai, een bewerking van liederen van Schumann en Schubert door de Nederlandse componist Reinbert de Leeuw, die vorig jaar overleed. Hij componeerde het stuk in 2003. Het geeft aan dat de maand mei bij veel kunstenaars tot de verbeelding spreekt. 

En niet bij kunstenaars alleen. Ook liefhebbers van de natuur en tuinieren weten dat mei de maand is dat planten en het gazon enorm hun best doen om te groeien en te bloeien. Het is de maand van vooruitgang, ontwikkeling, geboorte en vooral meer zon. Een maand voor een gedicht, dat zeker. Een maand van goeie zin, energie en nieuwe mogelijkheden. En het kan niet op: mei is ook een maand van positiviteit en verlangen.  

Regelmatig het gazon maaien

Het is niet alleen een poëtische maand omdat de zon zich steeds vaker laat zien en de temperatuur stijgt, het is tegelijkertijd ook een actieve maand. Behalve dat de vogels druk in de weer zijn met hun nesten, moet er in de tuin onkruid worden gewied en voor het eerst moet er weer regelmatig worden gemaaid

Gazon bemesten bij regen

Misschien moet het gazon nog worden bemest. Dat is vooral een goed idee als er regen voorspeld is zodat de voedingsstoffen gemakkelijk in de grond sijpelen. Kortom; mei is een maand tijdens welke je voor het eerst weer echt van de tuin geniet, maar er ook veel aandacht aan moet besteden. 

Eerst de nachtvorst uit de lucht

Na 15 mei, ijsheiligen, is de kans op nachtvorst voorbij en kunnen onder andere voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. Wat ijsheiligen eigenlijk is? Het zijn officieel de naamdagen van een aantal katholieke heiligen die vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Het is voor tuinders een datum om rekening mee te houden. 

Snoeien als het bewolkt is

Snoeien kunnen we nu ook. De haag en de perkrozen mogen mooi worden bijgewerkt. Doe dat het liefst al het een wat bewolkt is want de snoeiwonden mogen door een felle zon niet verbranden. 

Genieten van het terras

Vergeet ook niet om de tuinmeubels op te frissen. Schoonmaken, schuren en lakken, repareren. Het hoort allemaal in deze maand thuis. Veeg het terras aan en maak tegels schoon. Op die manier is het misschien in deze maand al heerlijk genieten van het terras met een kopje koffie en zie je het gazon groeien en de bloemen bloeien. Dan hebben we bijna weer een gedicht.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer